Radu Mazăre, adus la ÎCCJ în dosarul campusul social "Henri Coandă" din Constanţa
Radu Mazăre, fostul edil al Constanţei, a fost adus, luni, de la penitenciarul Rahova la ÎCCJ pentru a fi audiat în dosarul privind construirea de locuinţe modulare grupate în campusul social "Henri Coandă" din Constanţa.
Pe 28 iunie 2018, fraţii Radu şi Alexandru Mazăre au fost achitaţi în primă instanţă de Înalta Curte în acest dosar, judecătorii aplicându-le fiecăruia câte o amendă penală de 5.000 de lei. Potrivit deciziei instanţei, fraţii Mazăre au fost achitaţi pentru complicitate la luare de mită, dar amendaţi pentru fals în declaraţii.
Tot în acest dosar, omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat pentru dare de mită. Decizia a fost atacată de procurori.
Acuzațiile din dosarul campusul social "Henri Coandă"
Acuzaţiile din acest dosar au legătură cu programul de construire de locuinţe modulare grupate în campusul social "Henri Coandă", lansat în anul 2011 şi aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa.
"Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată. Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)", susţinea DNA.
Potrivit procurorilor, din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi către contul personal al primarului Mazăre şi 80.000 de euro către contul pus la dispoziţie de fratele său, Alexandru Mazăre, ambele deschise la o bancă din Israel. Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore deschise la bănci din străinătate, afirmau anchetatorii.
"În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham)", mai spuneau procurorii.
În declaraţiile de avere din perioada 2011 - 2012, fraţii Mazăre nu au menţionat conturile personale deschise la unitatea bancară din Israel şi nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri, potrivit DNA.
ÎCCJ cere detalii la MJ privind judecarea lui Mazăre în alte dosare decât cel cu extrădarea
Judecătorii Instanţei supreme au admis, luni, o cerere a apărătorilor lui Radu Mazăre, care spun că acesta nu ar mai putea fi judecat sau cercetat şi în alte cauze decât cea pentru care a fost extrădat, şi astfel au transmis o adresă la Ministerul Justiţiei în care cer lămuriri privind modul de interpretare a normelor legate de extrădare.
Instanţa supremă a reluat, luni, audierile în dosarul în care fostul edil al Constanţei Radu Mazăre este judecat alături de omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru pretinse fapte de corupţie legate de acordarea unor contracte.
La termenul de luni al procesului, avocata lui Radu Mazăre a făcut o cerere prealabilă în acest caz, prin care arătat că în Legea extrădării se prevede că persoanele nu ar putea fi cercetate sau judecate în alte cauze decât cea pentru care au fost extrădate.
Potrivit legii, "persoana predată nu va fi nici urmărită, nici judecată pentru orice alte fapte anterioare predării", a explicat avocata lui Mazăre.
În acest context, judecătorii ICCJ au cerut avocatei sfaturi privind acest pretins impas juridic, context în care aceasta a explicat instanţei că trebuie să ceară detalii de la Ministerul Justiţiei, care să comunice cererea de extrădare.
"Ne-ar interesa decizia autorităţilor din Madagascar. Domnul Mazăre nu poate să fie judecat pentru orice altă faptă anterioară extrădării. În acest dosar, fapta e din 2011. Singurul remediu procesual e disjungerea sau încetarea procesului penal. La art. 74 există o excepţie: dacă statul care a predat o consimte. Deci, trebuie emisă adresa către autorităţile din Madagascar. Nu se poate trece la judecata domnului Mazăre", a mai explicat avocata.
Procurorul DNA prezent la şedinţă a precizat că procedura de extrădare e în altă cauză, "dar articolul nu are aplicare, deoarece a fost deja extrădat şi nu se mai aplică regula specialităţii".
"Nu se impune nici disjungerea, nici încetarea", a conchis procurorul.
La rândul său, Radu Mazăre a spus că este de acord cu cele cerute de avocata sa şi că doreşte să dea declaraţii, dar nu la acest moment, ci la termenul următor.
După deliberări, judecătorii ICCJ au admis solicitarea avocatei lui Mazăre, în sensul emiterii unei adrese către Ministerul Justiţiei pentru a se comunica documentaţia legată de extrădarea lui Mazăre. Instanţa a precizat că doar după ce va studia întreaga documentaţie va putea oferi o soluţie privind solicitarea integrală a apărării lui Radu Mazăre.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: constanta, henri coandă, Radu Mazare, iccj, audiat,
Dată publicare:
10-06-2019 10:44