Decizia Instanţei Supreme în cazul lui Mazăre, care ceruse revocarea arestării
Instanţa Supremă a decis să menţină măsura arestării preventive în cazul lui Radu Mazăre, în dosarul ”Polaris".
Un complet de 3 judecători de la ICCJ a decis să menţinămăsura arestării preventive dispusă faţă de Radu Mazăre începând cu data de 6 iunie 2019 şi până la data de 4 august , inclusiv. A fost respinsă cererea de revocare a măsurii arestării preventive, dar decizia poate fi contestată.
Este vorba despre mandatul de arestare preventivă emis în dosarul ''Polaris'', după plecarea lui Mazăre din ţară. Procurorul DNA a cerut menţinerea măsurii, invocând "actul de sfidare" al fostului edil la momentul plecării sale, când dosarul ''Polaris'' se apropia de final.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"O primă condiţie care este încă îndeplinită în ceea ce priveşte menţinerea acestei măsuri este impactul social ce se propagă la nivelul societăţii. Conduita de sfidare a actului de justiţie poate deranja. Este imputabilă o astfel de atitudine faţă de actul de justiţie. A doua condiţie a unui mandat de arestare e atinsă. Cauza nu e definitiv soluţionată ş a fost nevoie de o durată mare de timp pentru aducerea în ţară a solicitantului", a explicat procurorul.
Avocata lui Radu Mazăre, Ioana Focşa, a spus că scopul efectiv al mandatului de arestare emis pe numele lui Radu Mazăre nu mai este atins la acest moment, pentru că acesta se află în ţară. Ea a amintit că Radu Mazăre are o condamnare definitivă pe care o execută într-un penitenciar din ţară.
Focşa le-a transmis judecătorilor că nu este relevantă, la acest moment, fuga lui Mazăre din ţară, ci faptul că el este deja încarcerat şi execută pedeapsa de nouă ani de închisoare în dosarul privind retrocedarea unor plaje din Constanţa.
La proces a fost adus şi Radu Mazăre, care a spus că doreşte revocarea mandatului de arestare emis după plecarea sa din ţară.
Judecătorii au rămas în pronunţare şi vor decide dacă admit cererea apărării fostului edil sau menţin mandatul emis la solicitarea DNA.
Fostul edil are multiple condamnări în România. Pedeapsa definitivă care a atras cu sine şi mandatul internaţional de căutare este cea pronunţată în 8 februarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, când Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. De asemenea, el mai are o condamnare de 9 ani şi 10 luni în dosarul "Polaris", dar şi o condamnare de 6 ani şi 6 luni închisoare primită într-un dosar de abuz în serviciu, însă ambele decizii nu sunt definitive.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: dna, extradare, Radu Mazare, azil, retinuti, iccj, dosar, madagascar, arestare preventiva, polaris,
Dată publicare:
04-06-2019 13:07