"Rachetele Patriot nu ofera protectie doar pentru Romania". Ce riscuri sunt sa creasca tensiunile dintre Romania si Rusia
Achizitia de rachete Patriot va oferi protectie in cazul atacurilor aeriene agresive nu doar pentru Romania, ci indirect va contribui si la apararea tarilor vecine si a intregii Aliante Nord-Atlantice, a declarat ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm.
Intrebat intr-un interviu pentru TVR ”daca exista vreun risc ca acest lucru sa creasca tensiunile cu Rusia”, diplomatul american a spus ca ”nu exista absolut niciun motiv ca acest lucru sa se intample”, intrucat capacitatile pe care Romania le achizitioneaza sunt ”strict defensive”, relateaza news.ro.
Ambasadorul SUA, Hans Klemm, apreciaza ca achizitia rachetelor Patriot va avea un ”impact profund” pentru securitatea Romaniei si pentru NATO.
”De fapt, acesta este cel mai performant sistem de armament defensiv. Va oferi protectie in cazul atacurilor aeriene agresive nu doar pentru Romania, ci indirect va contribui si la apararea tarilor vecine si a intregii aliante NATO. Aceasta masura face parte din angajamentul Romaniei de a investi 2% din PIB pentru aparare, angajament pe care Statele Unite il sustin cu tarie. Rachetele Patriot nu sunt singurele echipamente pe care Romania le va achizitiona ca urmare a acestui angajament de a aloca 2%, insa ele reprezinta o componenta vitala a deciziei Romaniei de a-si imbunatati apararea", a declarat Hans Klemm.
Intrebat daca el crede ca ”exista vreun risc ca acest lucru sa creasca tensiunile cu Rusia”, ambasadorul SUA a raspuns: ”Nu exista absolut niciun motiv pentru ca acest lucru sa se intample, capacitatile pe care Romania le achizitioneaza sunt strict defensive”.
Hans Klemm a vorbit si despre viitorul de peste 20 de ani al parteneriatului strategic, pe care il vede in ”investitii in securitatea Romaniei, a regiunii Marii Negre si in cea transtlantica”.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, in 15 iulie, ca achizitionarea rachetelor Patriot se face pentru ca Romania sa aiba o armata dotata mai bine si mai eficient, in scop defensiv, si pentru a garanta securitatea romanilor.
"Trebuie sa vedem pentru ce se fac aceste achizitii, noi nu ne pregatim sa atacam pe nimeni. Noi ne pregatim sa fim mai bine dotati, ca armata noastra sa beneficieze de dotari moderne, eficiente, (...) pentru a garanta securitatea romanilor", a spus Iohannis.
Premierul Mihai Tudose si ministrii Apararii Nationale si Economiei au analizat necesarul de inzestrare a Armatei, raportat la capacitatea actuala si viitoare a industriei romanesti de aparare. In acest context, Adrian Tutuianu a precizat ca o decizie in privinta tipului de rachete pe care partea romana vrea sa le achizitioneze se va lua dupa ce vor fi stabilite toate detaliile tehnice si toate elementele care tin de acest program, mentionand ca exista si alte oferte de la alte state partenere care sunt analizate.
”Avem in bugetul pentru 2017 cei 2% din PIB pentru Aparare, pe care ne-am angajat sa-i cheltuim in scopul inzestrarii Armatei Romane. Ne respectam acest angajament, atat in raport cu partenerii NATO, cat si cu asteptarile si nevoile militarilor nostri”, a subliniat premierul Mihai Tudose, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vanzare a sistemului defensiv de rachete Patriot catre Romania, inclusiv suport tehnic si echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat in legatura cu aceasta posibila tranzactie in data de 10 iulie.