Jandarmeria: Incidentele de la protestul de duminica, provocate de membri ai galeriilor sportive

×
Codul embed a fost copiat

Sute de persoane, in majoritate tineri, au protestat duminica seara la Universitate si la Guvern fata de modificarile aduse Codului penal, dar si fata de situatia de la Pungesti.

Manifestantii au marsaluit pe strazile din centrul Bucurestiului si au blocat circulatia, dar evenimentul nu a fost unul pasnic, asa cum se dorea. Pe tot traseul, protestatarii s-au imbrancit de mai multe ori cu jandarmii, iar la un moment dat s-au folosit gaze lacrimogene, dar si torte.

In urma altercatiilor, doua persoane au ajuns la spital, iar altele la sectia de politie.

Protestatarii s-au adunat in zona fantanii de la Universitate, apoi au reusit sa rupa cordonele de jandarmi si au pornit in mars spre Guvern. Au inceput sa se impinga in jandarmii care incercau sa blocheze pe calea Victoriei. In cele din urma, manifestantii au reusit sa treaca de fortele de ordine si si-au facut loc printre masini pentru a ajunge in Piata Victoriei.

Acolo, sutele de oameni au scandat "Demisia", "Jos Guvernul Ponta" si "Uniti... salvam, toata Romania".

Citește și
Protest
Proteste ale studentilor in mai multe orase din tara. Mihnea Costoiu: Vom vorbi cu rectorii
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Protestatar: "Sa-si vada de treaba lor, sa plece acasa fiindca si-au batut destul de mult joc de noi. Au furat destul..."

In tot acest timp au fost inconjurati de jandarmi, iar la un moment dat, situatia a devenit din nou tensionata. In urma incidentelor, patru barbati au fost dusi la Sectia 2 de Politie pentru a fi audiati si au fost amendati. Apoi, doi dintre ei au ajuns la Spitalul Floreasca, unde au primit ingrijiri medicale.

Ranit: "Jandarmeria a folosit forta si ne-a extras pe anumite persoane din multime si au inceput sa ne bata cu bestialitate fara ca noi sa facem vreun gest de violenta impotriva jandarmilor."

Manifestant: "Ne-au dat cu spray, noi am mers mai in spate, ne-am retras si atunci l-au luat pe tata si l-au batut."

Unul dintre protestatari avea mai multe rani in zona capului, asa ca a ramas internat pentru mai multe investigatii.

MAI: "Actiunea jandarmilor a fost una legala"

Ministerul Afacerilor Interne a emis un comunicat de presa legat de incidentele de duminica seara din Bucuresti. Redam integral textul acestui comunicat:

"Actiunea jandarmilor a fost una legala, iar masurile luate aseara in Bucuresti au fost graduale, ca raspuns la escaladarea faptelor de violenta.

Ministrul Afacerilor Interne apreciaza ca manifestarea neautorizata de aseara a blocat o parte din arterele centrale ale Bucurestiului, afectand ordinea publica si siguranta cetatenilor, ceea ce a impus dispunerea unor masuri de limitare a perimetrului de desfasurare a protestului.

Ministerul Afacerilor Interne isi reafirma pozitia ca aceste manifestari neautorizate trebuie sa respecte principiul constitutional al neincalcarii drepturilor si libertatilor celorlalti cetateni.

Respectam dreptul la libera exprimare a oricarui cetatean, dar nu putem sa nu constatam ca unii dintre aceia care invoca nerespectarea principiilor democratice sunt cei care incalca, cu buna stiinta, normele legale, provocand fortele de ordine si incitand la violenta.

Niciodata violenta nu trebuie sa reprezinte o solutie pentru protestatari, si nici pentru fortele de ordine publica, care au ca principala misiune aplicarea ferma a legii si mentinerea ordinii de drept."

Sinteza declaratiilor din cadrul conferintei de presa a Jandarmeriei Romane:

- Reprezentantul unei televiziuni dorea aseara sa dau explicatii. Fiind comandant al actiunii era lipsit de sens ca eu sa dau declaratii in timp ce colegii se aflau in dispozitiv.

- Motivul pentru care am dorit sa fac aceasta conferintei de presa este si justificarea atitudinii de aseara, ca nu puteam sa fac doua lucruri deodata.

- Uneori, prezenta media in cadrul dispozitivelor poate duce la violente. Si exemplele sunt nenumarate. Inclusiv aseara in dispozitivul de ordine publica jurnalistii au fost agresati.

- Si membrii unor galerii de fotbal au fost identificati, aseara au fost prezenti, au aruncat cu torte si fumigene. Au incercat sa forteze cordonul, lucru pe care nu l-am permis.

- Este inca o dovada a Jandarmeriei de fiecare data cand ati solicitat, am iesit cu explicatii. Va asiguram ca in continuare vom face acest lucru. Jandarmeria Romana nu obstructioneaza niciodata dreptul la libera exprimare.

- Nu am ce sa-mi reprosez. Jandarmeria a actionat legal, conform prevederilor legale.

- Va putem pune la dispozitie, cand s-a aruncat cu torte, unde s-a aruncat. Nu am imagini cu un jandarm care loveste jos pe cineva.

- Nu au primit niciun ordin sa loveasca vreun protestatar. Nu este foarte simplu sa iei un om de pe asfalt, care se impotriveste, si sa-l duci la sectie. Asa se face desprinderea.

- Ei au misiunea sa identifice persoanele violente. Cei care refuza sa paraseasca zona..suntem obligati sa intervenim.

- S-a vehiculat cifra tot de dumneavoastra de 2000 de persoane, Jandarmeria a avut cam 600.

- Membrii galeriilor sportive si-au facut aparitia in a doua parte a manifestatiilor. Sunt 5 persoane care au fortat cordoanele jandarmilor. Si sunt persoane care au aruncat cu torte.

Cronologia evenimentelor, duminica, 15 decembrie 2013:

UPDATE ORA 21:27. Patru dintre protestatarii din Piata Victoriei au fost ridicati de jandarmi si dusi la Sectia 2 de Politie, unul dintre ei fiind condus ulterior la Spitalul Floreasca, dupa ce a solicitat ingrijiri medicale, a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

Potrivit lui Enache, cei patru protestatari au fost ridicati dupa ce s-au manifestat violent cand s-a incercat ruperea cordonului jandarmi din fata Guvernului de catre manifestanti.

Ei au fost dusi la Sectia 2 de Politie, unul dintre ei solicitand ingrijiri medicale, astfel ca a fost condus de jandarmi la Spitalul Floreasca.

UPDATE ORA 20:00 Sute de persoane protesteaza la Guvern strigand "Demisia", unii incercand sa forteze cordonul dublu de jandarmi care este dispus in fata sediului Executivului.

La un moment dat, un grup de suporteri au aprins o torta pe care au aruncat-o spre jandarmi, insa aceasta a cazut in multime, ei fiind huiduiti de ceilalti protestatari.

UPDATE ORA 19:00 Protestatarii din Capitala s-au regrupat pe Calea Victoriei, dupa ce au plecat in directii diferite din zona fantanii de la Universitate, deplasandu-se in prezent spre Guvern, dupa ce au trecut din nou de cordoane de jandarmi.

Protestatarii s-au adunat la fantana de la Universitate, pentru a manifesta "impotriva puslamalelor din Parlament", dupa cum au anuntat pe Facebook, pentru modificarile aduse Codului penal.

Ei au venit cu cateva steaguri si pancarte cu mesajele "Parlament penal fugi de tribunal", "Parlamentarii Romaniei, teroristii democratiei", "Parlament penal + Guvern corupt = stat vandut", "Romania, frumoasa adormita" si "Nu va atingeti de
SRI, sunt singurii care ne asculta".

 

"Politicienii, pentru o corporatie, bat oameni nevinovati", scrie pe o alta pancarta facandu-se referire la protestele de la Pungesti fata de amplasarea in zona a primei sonde pentru explorarea gazelor de sist, de catre compania americana Chevron.

Totodata, protestatarii scandeaza: "Uniti salvam toata Rominia", "De Craciun si Revelion fara Ponta si Chevron" si "Jos Basescu, Ponta si Antonescu".

Zona in care se desfasoara protestul este securizata de jandarmi.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal. Tot marti, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat in octombrie 2012, prin care se schimba articolul privind conflictul de interese, fiind eliminata categoria functionarilor publici.

Modificarile au fost contestate puternic de presedintele Traian Basescu care a declarat, marti, ca va retrimite Parlamentului legea prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici. Seful statului a mai spus ca modificarile la Codul penal adoptate de Camera Deputatilor sunt "dramatice" si "darama zece ani de munca si activitate a institutiilor anticoruptie" precum DNA sau ANI.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a aratat ca, in urma modificarilor aduse Codului Penal, parlamentarii trimisi in judecata pentru fapte de coruptie sau asimilate acestei infractiuni ar putea sa fie achitati, iar cei aflati in detentie, prin condamnari definitive, ar putea fi pusi in libertate.

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI) Horia Georgescu a spus, la randul sau, ca, in urma modificarilor, "se va crea o super-imunitate", iar "istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat in aer in cazul a 25 de senatori si deputati".

Consiliul Superior al Magistraturii a criticat, la randul sau, modificarile aduse Codului Penal, subliniind ca nu le-a primit spre avizare, asa cum prevede legea. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a precizat, joi, intr-un comunicat, ca nu avea obligatia sa ceara avizul CSM.

Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei si ambasadorul britanic, Martin Harris, au criticat, miercuri, amendamentele aduse la Codul Penal de catre deputati.
PDL a depus, joi, la Curtea Constitutionala, doua sesizari in legatura cu modificarile adoptate marti de Camera Deputatilor la Codul Penal, una vizand definirea functionarului public si cealalta referindu-se la conflictul de interese.

Si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a sesizat, joi, Curtea Constitutionala cu privire la modificarile aduse Codului penal care au fost aprobate marti de Camera Deputatilor.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a respins, duminica, acuzatiile aduse recent privind modificarile la Codul Penal adoptate de catre Camera Deputatilor, precizand ca toate afirmatiile sunt false, ca ANI si DNA "se pot ocupa" de parlamentari si ca alesii nu beneficiaza de superimunitate.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Explicatiile parlamentarilor in fata ambasadei SUA pentru super-imunitatea din noul Cod Penal
Explicatiile parlamentarilor in fata ambasadei SUA pentru super-imunitatea din noul Cod Penal

Parlamentarii juristi care au modificat Codul Penal au continuat vineri sa dea explicatii pentru modul in care si-au asigurat superimunitatea.

Proteste ale studentilor in mai multe orase din tara. Mihnea Costoiu: Vom vorbi cu rectorii
Proteste ale studentilor in mai multe orase din tara. Mihnea Costoiu: Vom vorbi cu rectorii

Aproape 300 de studenti au protestat, miercuri, in Piata Victoriei, iar unii dintre acestia s-au asezat pe trotuarul din zona Muzeului Antipa, blocand circulatia pe Soseaua Kiseleff.

Incidente cu fumigene la protestele impotriva proiectului Rosia Montana. 1.000 de oameni, in strada
Incidente cu fumigene la protestele impotriva proiectului Rosia Montana. 1.000 de oameni, in strada

Peste o mie de persoane au protestat si duminica seara pentru a zecea duminica la rand, fata de proiectul de la Rosia Montana.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.