Explicatiile parlamentarilor in fata ambasadei SUA pentru super-imunitatea din noul Cod Penal

Ultima actualizare: 15-12-2013 00:14

Parlamentarii juristi care au modificat Codul Penal au continuat vineri sa dea explicatii pentru modul in care si-au asigurat superimunitatea.

 

Daca joi au fost vizitati de mai multi ambasadori, vineri au fost nevoiti sa se deplaseze chiar ei la Ministerul Justitiei si Ambasada Statelor Unite.

Unde a avut loc si un mic incident: reprezentantii PNL nu au fost lasati sa intre, pentru ca partenerii de la PSD nu-i trecusera pe lista de invitati. In tot acest timp, Traian Basescu, a cerut demisia premierului si a sefilor celor doua camere ale Parlamentului.

 

Dis-de-dimineata, doar deputatii PSD din Comisia Juridica au trecut de poarta ambasadei Statelor Unite. Au incercat sa-i explice sefului dimplomatiei americane la Bucuresti ca nu au facut nimic rau.

"Noi ne bucuram ca am putut sa expunem punctul de vedere care e total diferit de unele aparitii si rostogoliri si amplificari negative", a declarat Eugen Nicolicea, membru al Comisiei Juridice.

"Reprezentantii PNL in Comisia Juridica nu au fost nici instiintati de catre conducerea comisiei, nici invitati. Au incercat sa participe la aceste discutii si nu erau pe liste, ceea ce mi se pare nefiresc.", spune Crin Antonescu, presedintele PNL.

Parlamentarii au trecut apoi si pe la ministerul justitiei. Unde li s-a transmis clar si raspicat ca nu pot modifica legea dupa bunul lor plac.

"Am prezentat argumentele unor solutii din Codul Penal, de ce s-au ales anumite solutii cand a fost elaborat pt a fi avute in vedere la deciziile viitoare", a declarat Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei.

Modificarile la Codul Penal au fost facute in baza unei intelegeri intre liderii USL, acuza Traian Basescu.

"Domnii Ponta Antonescu si Zgonea sa demisioneze imediat. Ponta, si ieri a mintit, cand s-au facut ca dau inapoi. Amandoi au stiut foarte bine. Aranjamentul (...) s-a facut luni, inainte de plecarea lui Ponta. Va pot confirma ca s-au inteles ca, in timpul in care Ponta era la Johannesburg, aceste legi sa treaca", a spus Traian Basescu.

"Minte sau, ma rog, sa scoata stenogramele de la servicii daca stie ceva", a raspuns Victor Ponta.

Mai mult, procurorul sef al DNA, Kodruta Kovesi, avertizeaza ca din luna februarie a anului viitor, va intra in vigoare si o noua modificare a Codului de Procedura Penala prin care, nu se vor mai putea face interceptari inainte ca cei vizati si cercetati sa fie anuntati ca sunt urmariti penal.

Prin modificarile votate marti, alesii se pun la adapost de infractiuni grave de coruptie precum conflictul de interese sau luarea de mita, iar dosarele impotriva alesilor ar putea fi inchise.

In orice caz, modificarile la codul penal adoptate marti vor fi analizate pe 15 ianuarie de Curtea Constitutionala. In ciuda promisiunilor premierului, alesii nu mai pot interveni asupra acestor documente, supuse controlului de constitutionalitate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO