Incidente cu fumigene la protestele impotriva proiectului Rosia Montana. 1.000 de oameni, in strada
Peste o mie de persoane au protestat si duminica seara pentru a zecea duminica la rand, fata de proiectul de la Rosia Montana.
Cei care se impotrivesc extragerii aurului din muntii Apuseni si-au dat din nou intalnire pentru a marsalui, de aceasta data inspre Palatul Cotroceni. Dupa ce au stat 10 minute in fata cladirii, manifestantii au mers in Regie, iar de acolo s-au indreptat spre Universitate. In Piata Unirii insa, trei tineri au aprins cateva torte fumigene, iar unul dintre ei a fost retinut si dus la sectie pentru audieri.
"Conflictul s-a stins foarte repede, iar colegii mei au reusit identificarea persoanei si conducerea sa pentru audieri. I-au fost intocmite acte de constatare sub aspectul savarsirii de folosire de materiale pirotehnice", a spus purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Si la Cluj-Napoca, peste 300 de persoane au protestat aseara, fata de proiectul de la Rosia Montana.
Manifestantii s-au intalnit si de data aceasta in centrul orasului, in Piata Unirii. Si au aprins lumanari pentru victimele accidentului ecologic produs la Certej in 1971, cand 89 de persoane au murit.
La protest, au participat si Oana Boc, sotia primarului Emil Boc, si fostul consilier prezidential Kovacs Peter.
Protestatarii s-au adunat, duminica seara, pe trotuarul cu statui, vizavi de Universitate, si au pornit in mars spre Cotroceni, pe Bulevardul Regina Elisabeta.
Nu sunt jandarmi pe traseul marsului, dar manifestatia este supravegheata de echipaje mobile ale Jandarmeriei Capitalei.
Protestatarii au steaguri nationale si pancarte cu mesaje precum: "Cianura si fractura ne alimenteaza ura", "Depontaminati Romania", "Mii de caschete si de bulane. Pazesc la protest. Hotii fura din paduri, vama, Guvern si Parlament!!! Incompetenta sau tradare?", "Opriti genocidul poporului roman" si "Rezistenta civila nu v-arata mila".
De asemenea, ei scandeaza "Uniti, salvam Rosia Monana", "Rosia, Rosia, vine revolutia" si "Nu corporatia face legislatia" si fac zgomot cu peturi umplute cu pietricele, vuvuzele sau batai la toba.
Manifestantii cer retragerea proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO si demiterea celor patru initiatori ai proiectului de lege, ministrii Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.
Totodata, ei s-au solidarizat si cu satenii din Pungesti, care au inceput sa protesteze in 15 octombrie pentru a impiedica inceperea explorarilor pentru gaze de sist in zona, opunandu-se exploatarii acestei resurse prin fracturare hidraulica.
Din 1 septembrie, in Capitala si in mai multe orase din tara au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.
In timpul manifestarilor din Capitala, protestatarii au blocat, in timpul noptii, Bulevardul Regina Elisabeta si alte artere importante, dar si toata Piata Universitatii. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Romana si Directia Nationala Anticoruptie (DNA).
Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.
Proiectul este in prezent la Comisia parlamentara speciala, care este asteptata sa dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputatii si senatorii au decis, in 22 octombrie, prelungirea pana pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de catre Comisia parlamentara Rosia Montana.
Sursa: Mediafax
Etichete: bucuresti, Capitala, proteste, rosia montana,
Dată publicare:
03-11-2013 18:33