Proteste ale studentilor in mai multe orase din tara. Mihnea Costoiu: Vom vorbi cu rectorii
Aproape 300 de studenti au protestat, miercuri, in Piata Victoriei, iar unii dintre acestia s-au asezat pe trotuarul din zona Muzeului Antipa, blocand circulatia pe Soseaua Kiseleff.
UPDATE 18:04 Ministrul delegat Mihnea Costoiu a anuntat, miercuri, ca este deschis pentru continuarea negocierilor cu studentii, precizand ca trebuie sa vorbeasca cu rectorii, intrucat exista divergente chiar intre organizatiile studentesti, pe de o parte, si intre cererile lor si ceea ce anunta universitatile.
"Inteleg revendicarile studentilor si doresc sa ii asigur pe toti studentii ca Ministerul Educatiei Nationale depune toate eforturile pentru imbunatatirea situatiei lor, precum si pentru asigurarea accesului la un proces educational de cat mai buna calitate, in limitele constrangerilor bugetare cu care Romania se confrunta in prezent.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa ani de zile in care atat sindicatele, cat si organizatiile studentesti au fost marginalizate si ignorate de guvernanti, am demarat un program de consultare, negociere si comunicare transparenta, tocmai pentru ca stim ca nicio politica publica nu poate fi realizata fara consultarea beneficiarilor ei sau a personalului care o va aplica", a spus Costoiu.
UPDATE 17:11 Studentii au deblocat, dupa aproximativ 20 de minute, circulatia pe Soseaua Kiseleff si au plecat in mars spre Ministerul Educatiei, pe traseul Calea Victoriei, Bulevardul Dacia, strada G-ral Berthelot.
Studentii au ajuns in Piata Victoriei in jurul orei 16.15 si s-au oprit pe trotuarul din zona Muzeului Antipa, potrivit Mediafax.
Aproximativ 30 dintre protestatari au iesit din rand si s-au asezat pe trotuarul din zona muzeului, cu carti in maini, circulatia pe Soseaua Kiseleff fiind blocata.
Acestia spun ca protesteaza pe trotuar pentru ca jandarmii sa ridice gardurile de protectie din zona amenajata pentru protest. Studentii scandeaza "Minciunile se platesc", "Studentii in strada ies", "Noi de-aicea nu plecam, nu plecam acasa, pana nu vor castiga educatia noastra", "Educatia salveaza natia", "Fara educatie moare orice natie", "Elevii sunt cu noi", "Minciunile din guvern ne-au dus la sapa de lemn".
Acestia au bannere si pancarte pe care scrie: "6, vin studentii", "Si noi crestem odata cu procentul", "Va rugam sa ne scuzati, suntem tineri educati", "Vrem camine, nu ruine", "6% PIBune", "6% pentru Educatie", "Educatia salveaza natia", "Vrem cultura 6%".
Cei aproximativ 300 de studenti au plecat de la fantana de la Universitate in jurul orei 15.15 si au mers pe trotuare spre Piata Victoriei, unde au ajuns o ora mai tarziu. Acestia au oprit in Piata Romana si au intrat la ASE, unde au scandat "Haideti cu noi", Vrem 6% pentru Educatie".
Anterior, studentii au intrat si in alte institutii de invatamant superior aflate pe traseele pe care au mers spre Universitate, respectiv Universitatea de Educatie Fizica si Sport, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti si Facultatea de Arhitectura. Studentii au fost insotiti pe tot traseul de jandarmi si nu au fost inregistrate incidente.
Din Piata Victoriei, studentii ar urma sa plece in mars din Piata Victoriei, pe traseul Calea Victoriei - Bulevardul Dacia - strada Th. Aman - strada G-ral Berthelot - sediul Ministerului Educatiei. Mitingul la sediul Ministerului Educatiei este programat sa se incheie la ora 18.30.
Studentii cer Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educatie si se declara "revoltati de lipsa de responsabilitate pe care guvernantii Romaniei o arata fata de educatie, cand ea este definita ca o prioritate nationala".
500 de studenti au protestat la Iasi
Aproximativ 500 de studenti de la universitatile iesene au participat, miercuri, la un miting de protest organizat in Piata Unirii, din municipiul Iasi, ei solicitand, printre altele, alocarea a 6 % din PIB pentru Educatie.
La actiunea de protest de miercuri au fost prezenti studenti de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Universitaea Tehnica "Gheorghe Asachi" si Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, la miting participand si cativa reprezentanti ai Federatiei "Alma Mater".
Pe pancartele studentilor s-a putut citi, printre altele, "Ministerul sa ne vada, tinem orele in strada", "Dragi parinti, copiii vostri au facut dinti", "Daca sase nu ar fi educatia ar muri" si "Lacomia voastra trezeste Romania noastra".
Participantii la miting au scandat: "Vrem sa fim mai educati, va rugam sa ne scuzati", "Studentii au saracit, taxele s-au tot marit", si "Ultima solutie facem revolutie". Potrivit estimarilor jandarmilor, la protest participa aproximativ 500 de studenti care se manifesta in mod pasnic.
Circa 1.000 de studenti au protestat la Timisoara
Peste o mie de studenti din Timisoara au pornit, miercuri dupa-amiaza, intr-un mars de protest din Complexul Studentesc pana in fata Prefecturii Timis, cerand Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educatie.
Studentii s-au adunat mai intai in Complexul Studentesc, in jurul orei 13.00, iar de acolo au pornit spre Universitatea de Vest si Universitatea Politehnica, unde li s-au alaturat si alti colegi care iesisera de la cursuri.
Astfel, s-au adunat peste o mie de studenti care au pornit spre Prefectura Timis, care a fost punctul final al marsului, acolo fiind depus un memoriu cu nemultumirile lor. Studentii au fluierat si au scandat lozinci precum: "Fara Educatie piere orice natie", "Sa vina banii la studenti" sau "Azi in Timisoara, maine in toata tara".
Ei au purtat pancarte si bannere pe care au scris: "6%", "Incercam sa avansam, fara bani nu avansam", "6% sanse", "Vrem 6. PIBune" sau "6% Dreptatea noastra, obligatia voastra".
Proteste au mai avut loc si in alte orase din tara, precum Sibiu, Galati sau Suceava.