Proteste ale studentilor in mai multe orase din tara. Mihnea Costoiu: Vom vorbi cu rectorii

×
Codul embed a fost copiat

Aproape 300 de studenti au protestat, miercuri, in Piata Victoriei, iar unii dintre acestia s-au asezat pe trotuarul din zona Muzeului Antipa, blocand circulatia pe Soseaua Kiseleff.

UPDATE 18:04 Ministrul delegat Mihnea Costoiu a anuntat, miercuri, ca este deschis pentru continuarea negocierilor cu studentii, precizand ca trebuie sa vorbeasca cu rectorii, intrucat exista divergente chiar intre organizatiile studentesti, pe de o parte, si intre cererile lor si ceea ce anunta universitatile.

"Inteleg revendicarile studentilor si doresc sa ii asigur pe toti studentii ca Ministerul Educatiei Nationale depune toate eforturile pentru imbunatatirea situatiei lor, precum si pentru asigurarea accesului la un proces educational de cat mai buna calitate, in limitele constrangerilor bugetare cu care Romania se confrunta in prezent.

Dupa ani de zile in care atat sindicatele, cat si organizatiile studentesti au fost marginalizate si ignorate de guvernanti, am demarat un program de consultare, negociere si comunicare transparenta, tocmai pentru ca stim ca nicio politica publica nu poate fi realizata fara consultarea beneficiarilor ei sau a personalului care o va aplica", a spus Costoiu.

UPDATE 17:11 Studentii au deblocat, dupa aproximativ 20 de minute, circulatia pe Soseaua Kiseleff si au plecat in mars spre Ministerul Educatiei, pe traseul Calea Victoriei, Bulevardul Dacia, strada G-ral Berthelot.

Citește și
protest studenti, Timisoara
Peste 1000 de studenti din Timisoara si-au strigat drepturile in strada. Cum a decurs protestul
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Studentii au ajuns in Piata Victoriei in jurul orei 16.15 si s-au oprit pe trotuarul din zona Muzeului Antipa, potrivit Mediafax.

Aproximativ 30 dintre protestatari au iesit din rand si s-au asezat pe trotuarul din zona muzeului, cu carti in maini, circulatia pe Soseaua Kiseleff fiind blocata.

Acestia spun ca protesteaza pe trotuar pentru ca jandarmii sa ridice gardurile de protectie din zona amenajata pentru protest. Studentii scandeaza "Minciunile se platesc", "Studentii in strada ies", "Noi de-aicea nu plecam, nu plecam acasa, pana nu vor castiga educatia noastra", "Educatia salveaza natia", "Fara educatie moare orice natie", "Elevii sunt cu noi", "Minciunile din guvern ne-au dus la sapa de lemn".

Acestia au bannere si pancarte pe care scrie: "6, vin studentii", "Si noi crestem odata cu procentul", "Va rugam sa ne scuzati, suntem tineri educati", "Vrem camine, nu ruine", "6% PIBune", "6% pentru Educatie", "Educatia salveaza natia", "Vrem cultura 6%".

Cei aproximativ 300 de studenti au plecat de la fantana de la Universitate in jurul orei 15.15 si au mers pe trotuare spre Piata Victoriei, unde au ajuns o ora mai tarziu. Acestia au oprit in Piata Romana si au intrat la ASE, unde au scandat "Haideti cu noi", Vrem 6% pentru Educatie".

Anterior, studentii au intrat si in alte institutii de invatamant superior aflate pe traseele pe care au mers spre Universitate, respectiv Universitatea de Educatie Fizica si Sport, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti si Facultatea de Arhitectura. Studentii au fost insotiti pe tot traseul de jandarmi si nu au fost inregistrate incidente.

Din Piata Victoriei, studentii ar urma sa plece in mars din Piata Victoriei, pe traseul Calea Victoriei - Bulevardul Dacia - strada Th. Aman - strada G-ral Berthelot - sediul Ministerului Educatiei. Mitingul la sediul Ministerului Educatiei este programat sa se incheie la ora 18.30.

Studentii cer Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educatie si se declara "revoltati de lipsa de responsabilitate pe care guvernantii Romaniei o arata fata de educatie, cand ea este definita ca o prioritate nationala".

500 de studenti au protestat la Iasi

Aproximativ 500 de studenti de la universitatile iesene au participat, miercuri, la un miting de protest organizat in Piata Unirii, din municipiul Iasi, ei solicitand, printre altele, alocarea a 6 % din PIB pentru Educatie.

La actiunea de protest de miercuri au fost prezenti studenti de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Universitaea Tehnica "Gheorghe Asachi" si Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, la miting participand si cativa reprezentanti ai Federatiei "Alma Mater".

Pe pancartele studentilor s-a putut citi, printre altele, "Ministerul sa ne vada, tinem orele in strada", "Dragi parinti, copiii vostri au facut dinti", "Daca sase nu ar fi educatia ar muri" si "Lacomia voastra trezeste Romania noastra".

Participantii la miting au scandat: "Vrem sa fim mai educati, va rugam sa ne scuzati", "Studentii au saracit, taxele s-au tot marit", si "Ultima solutie facem revolutie". Potrivit estimarilor jandarmilor, la protest participa aproximativ 500 de studenti care se manifesta in mod pasnic.

Circa 1.000 de studenti au protestat la Timisoara

Peste o mie de studenti din Timisoara au pornit, miercuri dupa-amiaza, intr-un mars de protest din Complexul Studentesc pana in fata Prefecturii Timis, cerand Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educatie.

Studentii s-au adunat mai intai in Complexul Studentesc, in jurul orei 13.00, iar de acolo au pornit spre Universitatea de Vest si Universitatea Politehnica, unde li s-au alaturat si alti colegi care iesisera de la cursuri.

Astfel, s-au adunat peste o mie de studenti care au pornit spre Prefectura Timis, care a fost punctul final al marsului, acolo fiind depus un memoriu cu nemultumirile lor. Studentii au fluierat si au scandat lozinci precum: "Fara Educatie piere orice natie", "Sa vina banii la studenti" sau "Azi in Timisoara, maine in toata tara".

Ei au purtat pancarte si bannere pe care au scris: "6%", "Incercam sa avansam, fara bani nu avansam", "6% sanse", "Vrem 6. PIBune" sau "6% Dreptatea noastra, obligatia voastra".

Proteste au mai avut loc si in alte orase din tara, precum Sibiu, Galati sau Suceava.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Elevii din Hunedoara, solidari cu studentii. Astazi au intrat in greva japoneza
Elevii din Hunedoara, solidari cu studentii. Astazi au intrat in greva japoneza

 Elevii din Hunedoara s-au alaturat astazi protestelor sustinute de studenti, pentru o finantare mai buna alocata invatamantului.

Peste 1000 de studenti din Timisoara si-au strigat drepturile in strada. Cum a decurs protestul
Peste 1000 de studenti din Timisoara si-au strigat drepturile in strada. Cum a decurs protestul

Sute de studenti de la universitatile din Timisoara au iesit astazi in strada pentru a protesta impotriva subfinantarii educatiei. Tinerii cer Guvernului sa aloce educatiei 6% din Produsul Intern Brut.

Greva japoneza la Universitatea de Vest din Timisoara. Ce nemultumiri au studentii
Greva japoneza la Universitatea de Vest din Timisoara. Ce nemultumiri au studentii

 Studentii de la Universitatea de Vest din Timisoara au intrat astazi in salile de curs, purtand banderole albe, legate de brate, in semn de protest. Prin acest fel ei se alatura profesorilor care au iesit in strada, nemultumiti de saracia in care traiesc.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.