Imaginile haosului declansat in tara de protestele transportatorilor. Intelegerea cu ASF ii lasa "partial" victoriosi
A fost haos miercuri in Bucuresti, dar si in alte 20 de mari orase in urma protestului transportatorilor. In fata Guvernului, au tras sute de camioane si taxiuri, iar participantii s-au imbrancit cu fortele de ordine.
Pretul ridicat al politelor RCA a dus la toate acestea. In final, dupa ore de negocieri si amenintari, transportatorii au obtinut garantii scrise ca RCA-ul pentru camioane nu va depasi 7.500 de lei pe an.
Desi executivul a ingheatat tarifele RCA pentru 6 luni, zeci de camioane au intrat in Bucuresti de la prima ora si au tras in Piata Victoriei. Protestatarii au avut si o tentativa de a "inmormanta transportul" dar s-au lovit de opozitia fortelor de ordine cand s-au indreptat spre guvern.
Scene similare s-au derulat in alte 20 de orase. In Timisoara si Alba Iulia tiristii au circulat 10 kilometri la ora si au blocat practic bulevardele. Soferii s-au temut ca tarifele RCA vor ingheta la nivelul actual, pe care il considera prea mare.
Protestatar: “Ne afecteaza atat pe noi ca soferi, dar nu numai pe noi , pe toata populatia.12.000 de lei atat ma consta RCA pentru acest camion.”
Protestatar: “E absurd, n-ai cum sa faci fata, cred ca pur si simplu vor sa ne bage in faliment pe toti sa vedem de unde mai vin banii in tara asta.”
La scurt timp a venit si raspunsul guvernului. Nu este treaba noastra ci a celor de la Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Pana la urma transportatorii au ajuns tot in biroul lui Misu Negritoiu, seful ASF de unde au iesit partial victoriosi. RCA-ul pentru un camion nu va mai trece de 12.000 de lei, cat este in prezent, insa nu au obtinut demisia lui Negritoiu.
Ordonanta aprobata marti de guvern produce efecte pentru toti soferii si toate tipurile de masini. Printre altele asiguratorii vor plati penalizari zilnice daca intarzie plata despagubirilor. Iar la stabilirea RCA-ului va fi luat in considerare istoricul soferului, nu cel al masinii. Adica soferii care n-au fost implicati in accidente vor plati mai putin.
Desfasurarea evenimentelor de joi, livetext
UPDATE 17:00 Transportatorii rutieri au agreat cu ASF un tarif maxim al politelor RCA de 7.500 lei/an. Transportatorii rutieri au convenit, in urma discutiilor avute cu reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), un tarif maxim al politelor RCA de 7.500 de lei/an, dupa ce, initial, s-a vorbit despre un cuantum de 6.149 lei/an.
"Exista o delegatie de patru persoane la ASF care a discutat si a ajuns la o intelegere, o mostra de calcul. Au facut calculele pentru vehicule comerciale de peste 16 tone la o valoare tinta de 7.500 de lei, care sa fie valabila din 3 octombrie. Este nevoie de avizul Consiliului Concurentei si al Guvernului pe acest tarif. S-a convenit sa se ia in calcul frecventa si dauna medie, tinand cont de daunele intamplate si neavizate, precum si de trendul acestora, de asemenea cheltuielile administrative de achizitie si taxe - maximum 25%. Se va folosi sistemul de bonus malus, bonus in principiu si malus nu, pentru ca pe perioada acestui tarif fixat, malus, trebuie sa clarificam cu ei. O sa ne cheme la discutii sa ne arate structura tarifului. Daca reusim sa obtinem mai jos, va fi excelent. La discutii vom fi chemati probabil saptamana viitoare. Pentru noi este ok si maine", a declarat secretarul general UNTRR, Radu Dinescu.
Initial, discutiile de la ASF dusesera la un tarif maxim al politelor RCA de 6.149 lei/an pentru un camion fata de 20.000 lei pe an in prezent.
Intr-un comunicat, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) confirma stabilirea unui tarif tinta de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0.
"Ca urmare a discutiilor avute astazi (joi - n. r.) la sediul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) cu reprezentanti ai patronatelor din domeniul transporturilor s-a stabilit ca elementele care vor fi luate in considerare in calculul tarifelor de referinta pentru politele RCA, conform OUG emise de Guvern, sunt urmatoarele: frecventa si dauna medie, tinand cont si de daunele intamplate si neavizate, precum si de trendul acestora, conform datelor statistice publicate la nivel de piata (raportul Milliman), actualizate la 30 iunie 2016; incarcarea pentru cheltuieli administrative, achizitie, taxe etc., de maxim 25%; incarcarea pentru aplicarea sistemului bonus/malus. De exemplu, se estimeaza un tarif tinta de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit documentului, tariful tinta nu include incarcari pentru profit si marja comerciala. In plus, ASF anunta ca, pentru transparenta, in grupurile de lucru vor fi cooptati si reprezentanti ai asociatiilor patronale din transporturi. La intalnirea de la ASF au participat reprezentanti ai UNTRR, APTE 2002, FORT, Apulum si ASF.
UPDATE 15:10 Transportatorii care protesteaza joi in Piata Victoriei au anuntat ca au ajuns la un acord cu Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) cu privire la plafonarea tarifului RCA la valoarea de 6.149 lei/an pentru un camion fata de 20.000 lei pe an in prezent.
"Am discutat cu colegii care se afla la ASF si mi-au comunicat faptul ca, in urma metodei de calcul pe care au stabilit-o, valoarea politei RCA va fi plafonata la 6.149 lei /an de camion. Va rog sa imi spuneti daca sunteti de acord. Eu spun ca este rezonabil acest tarif. Pentru a fi siguri de acest rezultat asteptam din partea ASF un comunicat de presa oficial. Avem doua ore incepand cu ora 15:00 pentru plecarea din Piata Victoriei", a declarat Augustin Hagiu, presedintele FORT. La aceasta ora protestatarii au inceput sa plece din Piata Victoriei, relateaza Agerpres.
UPDATE 14:50 Protestele continua in Piata Victoriei, iar persoanele prezente striga "nu plecam acasa!".
In continuare, se cere stabilirea unui plafon pentru RCA.
UPDATE 13:00 Transportatorii ar putea ramane in fata Guvernului chiar si dupa ora 15:00, cand le expira aprobarea pentru protest.
Ei sunt hotarati sa se stabileasca inca de astazi un prag al pretului RCA.
UPDATE 11:10 Prima reactie a Guvernului:
"Problema RCA treneaza de multa vreme, din cauza incapacitatii institutiilor responsabile de a gestiona aceasta situatie.
Dupa consultari cu transportatorii, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Consiliul Concurentei, Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta tocmai pentru a crea cadrul juridic care sa permita rezolvarea acestor probleme.
Ordonanta reflecta solicitarile transportatorilor, respectand legea si rolul tuturor institutiilor implicate.
Nu este in competenta Guvernului sa stabileasca valoarea de plafonare a tarifelor RCA si este inadmisibil sa i se solicite guvernului acest lucru. Aceasta chestiune trebuie clarificata de ASF.
Guvernul nu se poate substitui institutiilor care trebuie sa-si asume responsabilitatea rezolvarii disensiunilor dintre asiguratori si transportatori.
Stabilirea preturilor, cerere formulata joi in petitia adresata Guvernului, nu este in atributiile Executivului ci a Autoritatii de Supraveghere Financiara care are cadrul legal sa intervina."
UPDATE 10:15 Peste 250 de transportatori, membri ai Sindicatului soferilor din judetul Maramures, protesteaza, joi, in municipiul Baia Mare, blocand partial traficul rutier intre zona Salii Sportului, Catedrala Episcopala Ortodoxa si Unitatea Militara de Artilerie.
Camioanele, taximetrele, microbuzele si autobuzele care participa la protest fac un circuit in bucla pentru a putea reveni in zona aprobata pentru miting, teritoriu in care este si unul dintre principalele drumuri de acces dinspre si catre municipiul Baia Mare.
"Suntem nemultumiti de valoarea uriasa a politelor RCA, aplicate de companiile de asigurari, dar si de modul cum aceste companii procedeaza cand trebuie sa-i despagubeasca pe cei care au acest drept. Pe langa alte cheltuieli curente, costul unei politei RCA aproape ca poate duce la sistarea activitatii pentru un transportator mic sau mediu. Pierdem noi, dar pierde si statul prin aceste costuri aberante" a declarat, joi, pentru AGERPRES, presedintele Sindicatului soferilor din Maramures, Cosmin Lakatos.
El a precizat ca pana la terminarea protestului s-ar mai putea alatura inca 200 de transportatori care intentioneaza sa iasa cu masinile in strada.
UPDATE 9:25 Peste 70 de camioane, autobuze, microbuze si autoturisme participa, joi dimineata, la un protest pe strazile municipiului Botosani, in semn de nemultumire fata de cresterea politelor RCA.
Actiunea este organizata de Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) si este autorizata pana la ora 13.00.
"Noi am cerut clar blocarea preturilor la politele RCA la nivelul de referinta decembrie 2014, iar Guvernul le-a inghetat pentru sase luni de zile la nivelul actual, exact cum nu ne-am dorit si cum nu am solicitat noi", a afirmat presedintele filialei FORT Botosani, Marian Apetrei.
Transportatorii au afisat pe masini mesaje de tipul "Protest RCA", "Demisia ASF" si merg in mars pe principalele strazi ocolitoare ale municipiului.
UPDATE 9:00 Sute de camioane si TAXI-uri s-au adunat deja in Piata Victoriei, in fata Guvernului. Protestul va dura intre orele 9.00 si 15:00.
In Bucuresti au inceput sa intre sute de camioane si TIR-uri inca de la primele ore ale diminetii.
Sofer: "Nu s-a concretizat nimic, numai vorbe, am plecat de la un plafon de 22.500 si am ajuns sa negociem la 18.500. In contextul in care in 2012 era 300 de euro. Se poate aceasta ascensiune, ne poate explica cineva?"
Sofer: "Sa se rezolve ceva si in favoarea noastra pentru ca suntem destui si meritam sa fie o rezolvare favorabila."
Camioanele se indreapta acum spre Piata Victoriei, unde de la ora 9 vor protesta in fata Guvernului. Circulatia este oprita pe mai multe bulevarde din Capitala, inclusiv pe soseaua Kiseleff, iar restrictiile de trafic sunt valabile pana la ora 17. Proteste sunt anuntate si in alte orase tara.
Protestul se va derula si in alte 20 de orase din tara, cu un numar total de 100.000 de masini.
Ce solicita transportatorii
Patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 - au solicitat Guvernului Romaniei ca in textul Ordonantei de Guvern tarifele RCA sa fie inghetate la valorile medii ale daunelor existente in evidentele ASF si nu la nivelul celor care se vor calcula in viitor.
"Guvernul vrea sa inghete tarifele RCA la camioane la 18.500 lei, insa patronatele din transporturile rutiere solicita un tarif de 4.907 lei. Acest tarif, de 4.907 lei, reprezinta dauna medie de 18.500 lei la care se adauga frecventa daunei de 15,6%. Rezulta o prima medie tehnica de 2.886 lei, la care se aduna cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele si cheltuielile asiguratorilor sunt acoperite", preciza un comunicat al patronatelor din transporturile rutiere transmis miercuri AGERPRES.
In aceste conditii, transportatorii au solicitat urmatoarele tarife: 1.050 lei/an - turisme persoane juridice, 1.108 lei/an - autoutilitara pana la 3.500 kilograme, 1.633 lei/an - autoutilitara intre 3.500 kg si 7.500 kg, 3.610 lei/an - autoutilitara intre 7.500 kg si 16.000 kg, 4.907 lei/an - autoutilitare peste 16.000 kg si 2.129 lei/an - autobuze transport persoane.
Reprezentantii patronatelor din transporturile rutiere afirma ca RCA este obligatoriu, iar metoda de calcul RCA trebuie sa fie "transparenta si publica". in Romania sunt inmatriculate 180.000 de vehicule de transport marfa si pasageri si sase milioane de autoturisme.
De asemenea, patronatele din transporturile rutiere cer Parlamentului Romaniei sa il demita imediat pe actualul presedinte al ASF, Misu Negritoiu, dupa ce, in ultimul an, "si-a dovedit incompetenta in a conduce piata asigurarilor din Romania".
"In 2012, un RCA pentru un camion costa 300 de euro, in 2013 polita a ajuns sa valoreze 700 de euro, iar tarifele au crescut la 1.000 de euro in 2014, la 3.500 euro la final de 2015 si, in pofida sesizarilor si dialogului cu autoritati si asiguratori, asigurarea RCA pentru camioane a ajuns sa coste peste 5.000 euro la clasa B0 dupa iulie 2016", se arata in comunicatul patronatelor din sector.
In replica, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) sustine ca adoptarea unei ordonante de urgenta care prevede plafonarea si inghetarea preturilor la politele RCA pe o perioada de sase luni va avea ca efect maximizarea profitului transportatorilor, in timp ce companiile de asigurari vor fi fortate sa vanda la preturi care le vor adanci pierderile pe segmentul de asigurari RCA.
In plus, potrivit UNSAR, inghetarea pretului politelor RCA incalca normele europene in vigoare.
"Presiunile constante pe care transportatorii le fac asupra Guvernului si Parlamentului au ca efect activarea Guvernului pentru adoptarea unei ordonante de urgenta care prevede plafonarea si inghetarea pretului politelor RCA pe o perioada de sase luni. UNSAR considera ca, prin adoptarea acestei ordonante de urgenta, transportatorii isi vor maximiza profitul, in timp ce companiile de asigurari vor fi fortate sa vanda la preturi care vor adanci pierderile asiguratorilor pe segmentul de asigurari RCA", afirma UNSAR, intr-un comunicat remis AGERPRES.
Mai mult, spun reprezentantii UNSAR, daca preturile impuse vor fi cele cerute de transportatori, de sub 5.000 de lei pe camion, aceasta masura va conduce la prabusirea pietei, ajungandu-se la o situatie similara celei din trecutul recent, cand, din cauza practicarii preturilor de dumping solicitate in prezent de transportatori, unele companii de asigurari au intrat in faliment, deoarece nu au putut acoperi daunalitatea.
Conform informatiilor publice, primele zece companii de transport rutier, care impreuna detin mii de camioane, au inregistrat, in 2015, o dublare a profitului net, fara a lua in calcul companiile pe pierdere. in 2015, s-au vandut in Romania aproape 7.000 de camioane noi, in crestere cu 45%, ritm de crestere pastrat si in prima jumatate a acestui an, subliniaza UNSAR.
In concluzie, UNSAR avertizeaza ca impactul socio-economic negativ al acestor prevederi legislative va fi resimtit nu numai de celelalte categorii de asigurati, dar si de adevaratii beneficiari ai politelor RCA, victimele accidentelor de circulatie, precum si de societatile de asigurare, agenti economici inregistrati in Romania, care angajeaza forta de munca romaneasca si au o contributie semnificativa prin plata taxelor si impozitelor catre statul roman.
Restrictii de circulatie
Brigada Rutiera a Capitalei anunta ca, intre orele 9.00 si 15.00 va avea loc, in Piata Victoriei, o adunare publica, precizand ca intre orele 5.00 si 7.00 sunt asteptate sa ajunga la protest mai multe vehicule din provincie. Acestea vor veni din zonele Autostrada A1 - Liceul Industrial nr. 8, Autostrada A2 - Policolor, DN1 - Fantana Miorita, DN2 - Parcul Plumbuita, transmite News.ro.
"Mijloacele de transport vor fi parcate sub indrumarea efectivelor Brigazii Rutiere, in functie de ocuparea spatiului in Piata Victoriei, pe soseaua Kiseleff, intre Piata Victoriei si Piata Presei Libere (zona centrala)", precizeaza politistii.
Incepand cu ora 5.00, circulatia va fi restrictionata pe soseaua Kiseleff, de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei si de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Presei, permitandu-se permanent circulatia pe Strada Arhitect Ion Mincu.
De asemenea, circulatia va fi resistematizata, incepand cu ora 5.00, prin asigurarea traficului pe doua benzi pe sens in fata cladirii Guvernului, intre Bulevardul Aviatorilor si Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascar Catargiu.
Traficul rutier se va desfasura pe Calea Victoriei, Bulevardul Ion Mihalache, Strada Buzesti si Bulevardul Lascar Catargiu.
Intre orele 15.00 si 17.00, participantii si autovehiculele vor parasi zona, mentioneaza politistii, care mai spun ca restrictiile se vor aplica pana la ora 17.00.