Pretul RCA ingheata pentru sase luni: Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta. Transportatorii anunta ca vor bloca toata tara

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul va ingheta preturile politelor RCA timp de 6 luni. In plus, companiile de asigurari vor plati penalizari zilnice daca nu achita la timp reparatiile masinilor.

Masurile au fost adoptate de Guvern prin ordonanta de urgenta dupa o intalnire cu transportatorii. Acestia nu sunt insa multumiti si anunta ca joi vor bloca toata tara. Spun ca isi doresc demisia sefului ASF, Misu Negritoiu si garantii scrise ca preturile RCA nu vor creste.

Guvernul a aprobat ordonanta dupa negocieri cu transportatorii pentru a evita protestul acestora programat joi. Patru federatii au anuntat insa ca nu renunta deoarece pretul RCA va fi in continuare prea mare chiar si dupa adoptarea ordonantei.

Asadar joi Piata Victoriei din Bucuresti va fi blocata. Sunt anuntate mitinguri si in alte 20 de orase. Ordonanta adoptata  prevede si alte modificari. Firmele de asigurari vor plati penalitati pentru fiecare zi de intarziere a despagburilor si va fi introdus sistemul de compensare directa. Adica victima unui accident isi va repara masina pe propria politia RCA, urmand ca asiguratorii sa isi regleze conturile intre ei.

Citește și
masina
Schimbari majore privind reparatiile cu polita RCA. Ce prevede noul proiect de Ordonanta de Urgenta
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Mai mult va fi introdus RCA-ul pentru o luna iar polita va putea fi suspendata daca masina este indisponiblizata. Prevederile se aplica atat pentru masinile personale cat si pentru cele de firma.

Federatiile transportatorilor cer insa si demisia presedintelui ASF, Misu Negritoiu, pe care il considera responsabil pentru majorarea tarifelor RCA la un nivel atat de mare incat unele firme au disparut de pe piata. Negritoiu a fost chemat la audieri in parlament, unde unii deputati i-au cerut sa plece.

Potrivit premierului, ASF are la dispozitie 30 de zile pentru a stabili un tarif de referinta al RCA si nivelul la care pretul politelor va fi inghetat in functie de tipul fiecarui autovehicul.

UPDATE 18:00 Guvernul a adoptat, mierciuri, Ordonanta de Urgenta privind RCA, prin care pretul politelor este inghetat pentru urmatoarele sase luni si care rezolva o serie de nemultumiri ale transportatorilor si soferilor privind cresterea preturilor in acest domeniu, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu. Potrivit lui Liviu Iolu, Ordonanta a fost aprobata in forma anuntata miercuri de catre premierul Dacian Ciolos si cuprinde solicitarile transportatorilor, asa cum au reiesit in discutiile din ultimele zile.

UPDATE 17.15 Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 solicita Guvernului Romaniei ca in textul Ordonantei de Guvern tarifele RCA sa fie inghetate la valorile medii ale daunelor existente in evidentele ASF si nu la nivelul celor care se vor calcula in viitor.

Guvernul vrea sa inghete tarifele RCA la camioane la 18.500 lei, insa patronatele din transporturile rutiere solicita un tarif de 4.907 lei.

Acest tarif, de 4.907 lei, reprezinta dauna medie de 18.500 lei la care se adauga frecventa daunei de 15,6%. Rezulta o prima medie tehnica de 2.886 lei, la care se aduna cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele si cheltuielile asiguratorilor sunt acoperite.

Transportatorii solicita urmatoarele tarife:
· 1.050 lei/an - turisme persoane juridice
· 1.108 lei/an – autoutilitara pana la 3.500 kg
· 1.633 lei/an – autoutilitara intre 3.500 kg si 7.500 kg
· 3.610 lei/an – autoutilitara intre 7.500 kg si 16.000 kg
· 4.907 lei/an – autoutilitare peste 16.000 kg
· 2.129 lei/an – autobuze transport persoane

UPDATE 14:30 Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu are atributii sa introduca un sistem de control al preturilor in asigurari, institutia fiind prima care a propus introducerea tarifului de referinta pe piata, a declarat, miercuri, presedintele ASF, Misu Negritoiu, la finalul audierilor din comisiile reunite de buget-finante ale Parlamentului.

"Dupa mine va veni cineva, dar nu stiu cand. Nu despre mine s-a discutat la aceste audieri, iar concluziile le-ati auzit la domnul presedinte al comisiei de buget, prezentate ca atare. Eu sunt foarte multumit de activitatea mea. Daca ASF avea parghiile sa intervina pe piata, atunci nu mai era nevoie de Ordonanta de Urgenta propusa de Guvern. Altfel nu este atributia noastra sa introducem un sistem national de control al preturilor. Legislatia europeana prevede acest lucru, dar nu ASF-ul trebuie sa faca acest lucru in Romania. Am avut discutii cu cei din Guvern referitor la pretul de referinta. Acest tarif de referinta, noi l-am propus inca de la inceput, am fost primii. Noi am trimis proiectul de lege cu aceasta propunere inca din luna martie si am cerut procedura de urgenta pe acest subiect. Vinovati pentru aceasta situatie suntem noi toti. Puteam sa facem mai bine, dar asta nu inseamna ca nu am facut ce trebuie", a spus Negritoiu.

Potrivit sefului ASF, institutia "a supravegheat o piata a asigurari care se duce in sus, care s-a echilibrat din punct de vedere financiar, care este mai sanatoasa", iar "ceea ce se intampla acum pe piata reprezinta efectul liberalizarii tarifelor RCA, ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana".

Conducerea ASF a fost audiata, miercuri, in comisiile reunite de buget-finante din Parlament, in urma evenimentelor si nemultumirilor privind cuantumul actual al tarifelor RCA. In timpul audierilor, mai multi deputati din Comisiile reunite de buget-finante si transporturi au solicitat demisia conducerii Autoritatii, printre acestia fiind: Andreea Paul (PNL), Catalin Radulescu (PSD), Alexandru Nazare (PNL) si Adrian Gurzau.

Anterior, patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, COTAR, APTE 2002, FORT, ARTRI, APULUM au solicitat Parlamentului demiterea cu efect imediat a presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, pentru proasta administrare a pietei asigurarilor din Romania. Reprezentantii transportatorilor rutieri afirma ca seful ASF a avut o atitudine de ignoranta la adresa industriei transporturilor rutiere, care inglobeaza 5% din produsul intern brut si de care depind peste 500.000 de romani, pe care a adus-o aproape de faliment, dupa ce in urma a zeci de intalniri cu patronatele din transporturile rutiere nu a luat nicio decizie care sa rezolve situatia actuala.

UPDATE 10:50 Guvernul a decis sa vina cu o ordonanta de urgenta in problema RCA care sa prevada, printre altele, inghetarea preturilor la primele de asigurare pe o perioada de sase luni, a anuntat miercuri dimineata premierul Dacian Ciolos. El a adaugat ca ordonanta va mai prevedea posibilitatea ca RCA sa poata fi incheiata pe o luna, dar si ca ea sa fie suspendata in cazul in care proprietarul masinii ramane fara permis sau vehiculul e imobilizat.

O decizie a patronatelor din sector referitoare la amanarea sau nu a protestului urmeaza sa fie anuntata miercuri dupa-amiaza.

"Am convenit la discutiile de la Guvern ca in Ordonanta de Urgenta va aparea precizarea referitoare la inghetarea tarifului de referinta a politelor RCA pe o durata de sase luni cu posibilitate de prelungire pe inca trei luni. Daca va aparea acest segment in Ordonanta, vom discuta si vom da un comunicat despre ceea ce vom face in continuare. Vorbim despre inghetarea valorii de daunalitate a RCA. Nu putem da un raspuns referitor la protest, dar, in principiu, putem amana protestul de maine (joi - n.r.). Per total, am castigat un lucru bun atat pentru cetateni cat si pentru transportatori. Repet, vom lua o decizie finala dupa ora 10:00, sa vedem modificarile din Ordonanta de Urgenta", a declarat Vasile stefanescu, presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR).

Pe de alta parte, acesta solicita demisia conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) afirmand ca din cauza acesteia s-a ajuns la situatia actuala.

La randul sau, Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), a mentionat ca dupa o discutie cu membrii din teritoriu se va lua o decizie cu privire la amanarea sau nu a protestului din 15 septembrie.

"Trebuie sa vedem tariful de referinta de principiu dupa care vom face o comunicare in acest sens. Va cerem ragaz ca, dupa ora 17:00, sa comunicam decizia finala. Acum nu anuntam ca oprim protestele. Nu este normal sa iesim de la Guvern cu acest mesaj, pentru ca sunt colegi in teritoriu pe care trebuie sa ii respectam. Respectam dialogul dar trebuie sa facem o analiza interna cu membrii nostri si abia dupa aceea vom lua o decizie. Trebuie sa convingem Parlamentul ca tariful de referinta sa nu ramana tarif de referinta doar pe sase luni. Voi cere personal demisia presedintelui ASF, Misu Negritoiu. Este cazul ca zboare din acel scaun si sa vina un om cu decenta care sa aplice lege", a subliniat Hagiu.

Transportatorii rutieri au discutat miercuri dimineata cu reprezentantii Guvernului si cu cei ai Concurentei Concurentei pe legea RCA, cea mai importanta solicitare a acestora fiind legata de pretul de referinta la asigurarea obligatorie de raspundere civila.

Asigurarea RCA ar putea avea o limita minima de despagubire de 5 milioane euro pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor pagubite, conform unui proiect de Ordonanta de urgenta privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP) la sfarsitul saptamanii trecute.

"In prezentul proiect de act normativ sunt reglementate limitele minime de raspundere acoperite prin asigurarea RCA conform reglementarilor Uniunii Europene. Pentru prejudicii materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor pagubite, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente, la un nivel de 1.000.000 euro. Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor pagubite, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente, la un nivel de 5.000.000 euro", se arata in document.

Limitele de raspundere sunt revizuite din 5 in 5 ani, in functie de evolutia indicelui european al preturilor de consum (IEPC) stabilit in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.494/95 al Consiliului din 23 octombrie 1995 privind indicii armonizati ai preturilor de consum si sunt prevazute in reglementarile Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Potrivit documentului, transpunerea prevederilor europene in legislatia nationala largeste posibilitatea de actiune si interventie cu privire la stabilirea nivelului primelor de catre asiguratori in conditiile introducerii unui sistem national general de control al preturilor. in absenta acestei prevederi nu exista vreo situatie in care sa se poata interveni asupra primelor.n

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Legea RCA, adoptata in Senat. Cele doua modificari importante care ii asteapta pe soferi
Legea RCA, adoptata in Senat. Cele doua modificari importante care ii asteapta pe soferi

 Senatul a adoptat, marti, propunerea de lege privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule.

Schimbari majore privind reparatiile cu polita RCA. Ce prevede noul proiect de Ordonanta de Urgenta
Schimbari majore privind reparatiile cu polita RCA. Ce prevede noul proiect de Ordonanta de Urgenta

Automobilistii care vor fi loviti de alti soferi vor putea sa isi repare avariile pe propria polita RCA, iar firma de asigurare isi va lua banii de la asiguratorul soferului vinovat.

Guvernul va modifica regulile RCA, dar proiectul nu e inca public. Ce s-ar putea schimba in privinta politei obligatorii
Guvernul va modifica regulile RCA, dar proiectul nu e inca public. Ce s-ar putea schimba in privinta politei obligatorii

Ministerul Finantelor Publice va pune in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta referitor la politele RCA, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, in urma protestelor transportatorilor. Ce va contine insa proiectul?

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor România, care pare că a devenit un ghimpe în coasta sa.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.