Proteste ale transportatorilor, nemulțumiți de RCA și taxele noi. Coloane de TIR-uri pe centura Capitalei

×
Codul embed a fost copiat

Transportatori din toată ţara participă, miercuri, la o acţiune de protest, coloane de camioane formându-se pe mai multe tronsoane rutiere, în zona Bucureştiului, dar şi în Cluj şi Buzău.

Miercuri seară, politia rutieră însoțește transportul. Dacă la prânz erau peste 60 de camioane, care circulau cu 30-40 km la oră pe Centura Capitalei, acum sunt mult mai multe camioane, li s-au alăturat cei din zona Buzăului, alt convoi ce numără aproximativ 30 de camioane plecase din Brașov miercuri dimineață, alții din Cluj. Toți și-au dat întâlnire în zona Capitalei, iar protestatarii spun că doar astfel pot fi auziți de guvernanți, amenințând că vor continua acest protest cu obiectul muncii, adică ei nu vor merge pe jos în Piața Victoriei, ci cu camioanele, pe care intenționează să le parcheze chiar în fața Guvernului. Deja acolo s-au luat măsuri, jandarmii au împrejmuit zona centrală a Pieței Victoria cu garduri metalice, și este de așteptat ca Poliția Rutieră să nu îi lase să intre în București, pentru că vorbim despre restricții de tonaj care trebuie respectate. 

În schimb, convoiul se învârte în jurul Bucureștiului cu o viteză foarte mică. S-a mai întâmplat asta și în 2008, iar asta se va vedea în trafic, se vor crea ambuteiaje mai ales la principalele intrări în Capitală. 

După modelul colegilor din Germania, fermierii români și-au propus să protesteze zilele aceastea în întreaga țară și să blocheze astfel artere importante de circulație.

Citește și
pompe carburanti, benzinarie
Statul vrea să acorde subvenții de 50 de bani pe litrul de combustibil pentru transportatori și distribuitori
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Deja, la Buzău, Drumul European E 85 a fost paralizat. Agricultorii cer renunțarea la înmatricularea utilajelor agricole și la RCA, plata subvențiilor la timp, dar și modificarea legii plăților cash.

La Galați, zeci de camioane au blocat de dimineață șoseaua de centură. În timp ce unii transportatori au preferat să protesteze la nivel judetean, alții, inclusiv dinspre Tecuci, au pornit spre București. Supărarea oamenilor este în primul rând creșterea RCA.

Șofer: "Asigurări mari, avem accize, taxe de drum, impozite și toate astea ne-au ajuns până la os. Protestul se vede că a început din țările occidentale. Dacă nici la ăia nu le este bine, la noi deja este fundul sacului, suntem rupți de tot".

Șofer: "Vrem o țară ca afară, e adevărat. Am luat și noi modelul, pentru că sunt, spunem noi, mai dezvoltați. Să ne dezvoltăm. Hotărârile le facem spontan. Cum e și protestul: spontan".

Șoferiță: "Sunt mari și nu se mai pot duce, foarte mari, nu mai mergem. Plecăm unde este nevoie, numai să se facă dreptate și pentru noi, transportatorii".

”De 30 de ani suntem mințiți, suntem jefuiți”

Și în Buzău, zeci de transportatori și fermieri s-au îmbarcat miercuri dimineață în 40 de camioane și au pornit spre București. Coloana de camioane a blocat deja DN85.

Pe lângă prețul RCA, oamenii sunt nemulțumiți de acciza la motorină și de noul impozit pe venit, de trei la sută.

Ionuț Cercel, transportator: ”Am ajuns să avem mari probleme când ne expiră polițele RCA, nu avem o predictibilitate, nu avem o siguranță că putem să ne plătim asigurarea obligatorie. Noi nu vrem nimic, adică nu vrem să ni se dea ceva, vrem doar protecție din punct de vedere legislativ și vrem să trăim într-un stat corect, așa că ... uitați-vă la ce s-a întâmplat cu acciza la motorină, începând cu 1 ianuarie s-a mărit din nou”.

Georgian Calotă, fermier: ”Este un protest spontan, o să încercăm să ducem protestul ăsta până se rezolvă toate problemele pe care le avem. De 30 de ani suntem mințiți, suntem jefuiți și nu reușim să ne rezolvăm anumite probleme”.

Și fermieri din Moldova și Banat se îndreaptă în aceste momente spre capitală.

Ministrul Agriculturii a anunțat o întâlnire pentru săptămâna viitoare

Din unele judeţe, angajaţii operatorilor din transport au pornit către Capitală. Transportatorii sunt nemulţumiţi de tarifele poliţelor obligatorii de răspundere civilă şi cer mai multe modificări legislative, inclusiv adoptarea unei legi anti-dumping.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă miercuri, legat de protestul “spontan” al transportatorilor la care s-au alăturat şi câţiva fermieri, că până în acest moment, la ministerul Agriculturii nu a primit nicio revendicare, pentru că nicio asociaţie nu îşi asumă acest protest.

Ministrul spune că a stabilit deja o întâlnire cu toate asociaţiile şi federaţiile, săptămâna viitoare, pentru a le prezenta programele pe pregătite pentru acest an şi îi asigură pe toţi fermierii că subvenţiile se acordă la timp iar subvenţia la motorină se va acorda în continuare la valoarea maximă posibilă.

Traficul pe A1, pe Centura Bucureşti, dar şi pe centurile marilor municipii este blocat sau îngreunat.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, lista revendicărilor include: plafonarea poliţelor de răspundere obligatorie auto (RCA, în regim de urgenţă la 5.000 lei pentru autovehiculele din clasa B 0 (care se referă la asiguraţii noi, fără istoric de daune - n.r.); amendarea OG43/1997 privind toleranţele la mase şi dimensiuni şi armonizarea acestui act normativ cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi şi tarife de utilizare a reţelei de drumuri fără dublă taxare.

O altă revendicare se referă la aplicarea ”tratamentului fiscal nediscriminatoriu angajaţilor din mediul privat în privinţa alocaţiei de cazare”.

Transportatorii solicită, de asemenea, aplicarea RO-Etransport doar pentru mărfurile cu risc fiscal ridicat în conformitate cu prevederile Directivei europene 2006/112, dar şi elaborarea în regim de urgenţă a legii anti-dumping, promovată prin Ordonanţa de urgenţă pentru eliminarea concurenţei neloiale din toate sectoarele economice.

Proteste ale transportatorilor au loc în Capitală şi în mai multe zone ale ţării. În Capitală, transportatorii s-au întâlnit la Chiajna şi au pornit în coloană către Pantelimon, zeci de camioane participând la protest.

La Galaţi, zeci de autovehicule ale unor firme de transport protestează, la fel la Cluj, dar şi în alte oraşe ale ţării.

”Au greșit, să plătească”

În unele zone, protestul transportatorilor este dublat de cel al fermierilor.

”Astăzi este un protest şi al fermierilor, şi al transportatorilor, iar revendicările sunt, în mare parte comune. Legat de transportatori este valoarea RCA care în unele condiţii este mai mare valoarea poliţei decât valoarea maşinii, dar şi situaţia din România legată de creşterea accizei la motorină de la 1 ianuarie şi de abuzurile autorităţilor în general.

Legat de agricultură, preţurile scăzute la cereale generat şi de importurile din Ucraina, echivalarea categoriei B cu categoria TR pentru utilajele agricole, înregistrarea la primărie a utilajelor agricole doar cu factura pentru că este aproape imposibil să mergi să faci carte de identitate unui utilaj agricol de 30-40 de ani, lipsa subvenţiilor din conturi cu diferite tertipuri de gen controale, monitorizare, nefuncţionarea sistemelor de la APIA şi de la ministere, legea forţei majore neimplementată pentru a-i putea susţine pe cei care au probleme pentru că după doi ani de secetă cei din agricultură au aşa de mari probleme încât chiar nu îşi pot susţine cheltuielile, lipsa Legii arendei, lipsa responsabilităţii angajaţilor statului faţă de greşelile pe care le fac şi abuzurile instituţiilor statului care atunci când vin în controale ne dau impresia că deja suntem arestaţi sau condamnaţi.

Nu este normal ca atunci când vii în control să nu dai un proces verbal de constatare şi să dai un termen de remediere a problemelor, că aşa e simplu: vii şi aplici amenda şi l-ai terminat pe omul ăla. Vom protesta până ne rezolvăm problemele pe care le avem pentru că de 30 de ani suntem minţiţi, jefuiţi şi nu rezolvăm niciodată problemele.

Faptul că în ultimii ani cei care au guvernat România şi au adus ţara în stadiul ăsta cu acest deficit financiar nu înseamnă că noi trebuie să suportăm. Au greşit, să plătească! Noi am muncit, ne-am plătit dările şi în stilul ăsta nu se poate continua”, a afirmat Georgian Calotă, reprezentant al unei asociaţii agricole din judeţul Buzău.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Transportatorii polonezi, protest uriaș împotriva colegilor din Ucraina. Principalele puncte de frontieră, blocate
Transportatorii polonezi, protest uriaș împotriva colegilor din Ucraina. Principalele puncte de frontieră, blocate

Zeci transportatori din Polonia, supărați pe cei din Ucraina, blochează de mai bine de o săptămână principalele puncte de frontieră dintre cele două țări.

Statul vrea să acorde subvenții de 50 de bani pe litrul de combustibil pentru transportatori și distribuitori
Statul vrea să acorde subvenții de 50 de bani pe litrul de combustibil pentru transportatori și distribuitori

Ministerul Finanțelor propune un ajutor de stat de 50 de bani pe litrul de combustibil, dar nu mai mult de 400.000 de euro per întreprindere, pentru transportatori și distribuitori.

Federație: Disperați de scumpirea carburanților, transportatorii din țară au ajuns să folosească păcură în loc de motorină
Federație: Disperați de scumpirea carburanților, transportatorii din țară au ajuns să folosească păcură în loc de motorină

Disperarea unor transportatori rutieri în faţa majorării preţurilor la motorină şi benzină îi determină pe aceştia să folosească păcură în loc de motorină, potrivit unui comunicat remis vineri de Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT).

 

Criză în transporturi. Mii de camioane românești riscă să fie trase pe dreapta din lipsă de AdBlue
Criză în transporturi. Mii de camioane românești riscă să fie trase pe dreapta din lipsă de AdBlue

Până de Crăciun, mii de camioane românești riscă să fie trase pe dreapta, iar transportul de mărfuri să intre într-o criză serioasă.

Transportatorii cresc și ei prețurile. Unii producători anunță deja că au scumpit bunurile care ajung în magazine
Transportatorii cresc și ei prețurile. Unii producători anunță deja că au scumpit bunurile care ajung în magazine

Cu benzină și motorină din ce în ce mai scumpe și cu polițe RCA, care în anumite cazuri s-au triplat, transportatorii cresc și ei prețurile.

Recomandări
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă

Băile minerale Telega s-au format acum 500 de ani și sunt cunoscute pentru cel mai înalt grad de salinitate din țară. Institutul Balnear Francez le-a plasat pe locul doi în Europa și pe locul cinci în lume.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.