Transportatorii cresc și ei prețurile. Unii producători anunță deja că au scumpit bunurile care ajung în magazine
Cu benzină și motorină din ce în ce mai scumpe și cu polițe RCA, care în anumite cazuri s-au triplat, transportatorii cresc și ei prețurile.
Ca un efect de domino, unii producători anunță deja că au scumpit bunurile care ajung în magazine, pentru că au alte costuri.
Silvia Răileanu cultivă roșii într-o seră de 16.000 de metri pătrați, în județul Timiș. Toată producția ajunge în hipermarketurile din vestul țării. Aceste drumuri costă acum cu aproape 40% mai mult ca anul trecut, drept urmare producătorul a scumpit legumele cu aproximativ 10 procente.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Silvia Răileanu, producător de roșii: ”Prețul transportului pe care îl găsim în prețul produsului final este diferit în funcție de sezon. Primăvara este de 5%, pentru că se vând mai scump, vara prețul roșiilor este mai mic. Prețul ajunge la 10%. Toate creșterile de preț duc la creșterea prețului produsului. Dacă observăm, prețurile la raft au crescut.”
În ultimul an, carburantul s-a scumpit cu aproximativ 40%, prețurile pieselor pentru camioane au crescut cu circa 25%, iar asigurarea obligatorie poate costa și de trei ori mai mult, iar pentru că piața duce lipsă de șoferi profesioniști, și salariile au urcat. Toate acestea umflă prețurile cerute de firmele de transport, dar scumpesc și bunurile pe care le luăm de la raft.
Doru Husarciuc, director general companie de transport: ”Am anunțat clienții noștri. Undeva la 20-25% vom fi obligați să mărim prețul la transportul intern. Pentru omul de rând acesta se va regăsi total în prețul de cost. Va fi minim 25%, pentru că comerciantul mai pune margine comercială.”
Pe de altă parte, unii transpotatori sunt în impas, pentru că au contracte încheiate în urmă cu câțiva ani, la prețuri mult mai mici.
Eugen Supuran, director companie de transport: ”Vom avea cu toții o problemă. S-ar putea ca unele firme să ajungă într-o dificultate financiară, în sensul că toate contractele au fost negociate la alte tarife.”
Marian Mocan este decanul Facultății de Management și Producție în Transporturi din Timișoara. Spune că, în condițiile date, scumpirile sunt inevitabile.
Marian Mocan, decan Facultatea de Management și Producție în Transporturi: ”Nici să se sară calul. Să spunem: a crescut transportul cu 10%, gata cresc și eu prețul produsului cu 10%. O să fie o bulversare de prețuri, asta e sigur, depinde cât de mare va fi și cât va înghiți piața.”
Potrivit Eurostat, în luna august, România a avut una dintre cele mai mari rate ale inflației din Uniunea Europeană: 4%.