Promisiunea de 2,5% din PIB pentru Apărare, neîndeplinită: România a cheltuit doar 1,6% și este la coada clasamentului
România a cheltuit anul trecut doar 1,6% din PIB pentru Apărare, mult sub ținta NATO de 2,5%, se arată în ultimul raport oficial al NATO.
Lipsa de finanțare pune în pericol modernizarea armatei.
Totodată, nivelul cheltuielilor plasează România sub media NATO de 2,54% din PIB și sub pragul minim de 2% din PIB stabilit de Alianță.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Îngrijorător este că aproximativ 60% din suma alocată de țara noastră pentru apărare reprezintă, de fapt, cheltuieli cu personalul: pensii speciale și salarii.
După un calcul simplu reiese că doar 40% din cheltuieli merg către echipamente, cercetare și dezvoltarea echipamentelor.
De asemenea, În vara lui 2022, la Summitul NATO de la Madrid, Klaus Iohannis le spunea jurnaliștilor români că bugetul de 2,5% din PIB pentru Apărare va fi o constanță cel puțin în următorii 10 ani.
NATO îşi construieşte în România cea mai mare bază din Europa, la Marea Neagră
România a început să construiască cea mai mare bază militară europeană a NATO, în contextul în care Alianţa Nord-Atlantică vrea să-şi consolideze capacităţile în regiunea Mării Negre şi să monitorizeze activitatea Rusiei în această regiune, relatează Newsweek.
Acest proiect - estimat la 2,7 miliarde de dolari - vizează o extindere a celei de-a 57-a baze aeriene a armatei române, Mihail Kogâlniceanu, situată în apropiere de oraşul port Contanţa.
Noua instalaţie urmează să aibă un perimetru de aproximativ 32 de kilometri şi o suprafaţă de 28,4 kilometri pătraţi şi să găzduiască 10.000 de membri ai persoanlului NATO şi familiile acestora.
România este de mult timp un nod-cheie a operaţiunilor NATO în regiunea Mării Negre.
Mii de militari americani au tranzitat, s-au antrenat şi au participat la misiuni în domeniul securităţii în România după invazia Ucrainei de către Rusia.
Aeronave americane de luptă şi spionaj operează cu regularitate în această bază în cadrul unor operaţiuni de patrulare NATO.
Postul paneuropean de televiziune Euronews dezvăluia săptămâna aceasta că au început lucrări la infrastructura de bază - drumuri de acces şi reţea elecrică.
Reacția premierului Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat la Oradea despre alocarea României pentru apărare, care, potrivit raportului NATO, nu ar fi atins procentul de 2%.
”S-au făcut foarte multe plăţi în lunile ianuarie şi februarie, am şi văzut că am avut un deficit pe aceste luni de 1,7%. Nu au fost cheltuieli suplimentare venite nici din administraţia centrală nici din administraţia locală, marea majoritate a acestui deficit au fost plăţile către Apărare. Cu alte cuvinte, ne-am asumat toate lucrurile, le-am dus până la capăt”, a răspuns Ciolacu, potrivit News.ro.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: NATO, klaus iohannis, clasament, cheltuieli, aparare,
Dată publicare:
22-03-2024 11:58