Proiectul CRED iese la vânătoare de idei. Cum va fi stimulată curiozitatea elevilor
Cel mai important proiect de formare pentru profesori, şi cel mai scump, pe care România l-a avut vreodată - proiectul CRED - iese la vânătoare de idei.
Ministerul Educaţiei, lansează un concurs pentru profesorii din toată ţara, care, prin modul lor de predare, stârnesc curiozitatatea elevilor şi-i fac să meargă la şcoală, de drag.
La final, ar trebui să avem 55 de mii de dascăli instruiţi să-i înveţe cu adevărat pe copii, şi să nu-i mai oblige, doar să memoreze materia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Singurul program care îşi propune să pregătească profesori pentru a preda prin metode moderne este în căutare de ''bune practici'' în educaţie.
„Copiii noştri au uneori dificultăţi de a înţelege un anumite text, de a extrage de acolo nişte idei, nu e vorba doar de lipsa unor cunoştinţe în acest tablou, ci uneori de nişte practici la clasă care să-i sprijine să dezvolte aceste competente”, a declarat Ciprian Fartusnic, cercetător științific, Institutul de Științe ale Educației.
Cum funcționează programul
Şi tocmai pentru a găsi ''bune practici'' la catedră, Ministerul Educaţiei a lansat o competiţie pentru profesorii de la clasele primare şi gimnaziale. De acum şi până la finele lunii mai, pe platforma online creatorideeducatie.ro pot fi înscrise cadrele didactice recunoscute pentru ideile strălucite care le aplică la clasă.
Se pot înscrie în nume propriu sau pot fi propuşi de colegi, părinţi ori elevi. 50 de profesori cu cele mai bune idei vor fi premiaţi cu câte 3.000 de lei, iar site-ul va deveni o resursă cu materiale-suport pentru lecţii, clipuri video şi testimoniale.
La lansarea competiţiei pentru profesori, a fost prezentă şi Viorica Dancila, care s-a remarcat printr-o greşeală.
„A fi educator, învățător sau profesor înseamnă că tu însuși să înveți zi de zi și să ții pasul cu noi metode de predare, mai atractive și mai apropiate de tineri și de copii”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.
Competiţia pentru profesori face parte din proiectul CRED, finanţat cu 42 de milioane de euro, bani europeni şi demarat în toamna anului 2017. Proiectul are ca scop formarea, în cascadă, a 55 de mii de profesori, cu ajutorul specialiştilor în educaţie. Cei mai mulţi profesori - 40 de mii - vor fi de la gimnaziu, iar restul - de la clasele primare.
„Ne dorim să avem profesori creativi, profesori inovativi, vizavi de modul de aplicare la clase a programelor şcolare şi planurilor cadru, profesori care elaborează, utilizează, integrează resurse educaţionale deschise”, a declarat Merima Petrovici, manager proiect CRED.
Proiectul CRED are întârzieri de peste o jumătate de an, pentru că - spun oficialii din Ministerul Educaţiei - nu au fost firme interesate să asigure servicii de organizare de evenimente pentru sesiunile de formare. Abia luna viitoare vor fi instruite primele 15 grupe de profesori, din zona Bucuresti-Ilfov. Au fost prevăzute 1.783 de poziţii de expert care să se ocupe de proiect, din care până acum au fost scoase la selecţie 1.089 de locuri.
Profesorii vor avea la dispoziţie 7.000 de noi materiale didactice interactive şi vor fi învăţaţi cum să folosească resursele online în susţinerea lecţiilor - de la clipuri video şi până la aplicaţii mobile, pentru tablete şi table inteligente.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!