Primele imagini cu gruparea care ar fi pus la cale atentatul în lanț din Sri Lanka


Ultimul update: Miercuri 24 Aprilie 2019 09:37
Data publicarii: Miercuri 24 Aprilie 2019 07:40
Categorie: Stiri externe

ISIS a revendicat atentatele şi a făcut publică o poză cu cel care, se pare, că a fost creierul atacurilor.

Cei 8 elevi din Iaşi şi profesoara lor de matematică, aflaţi în Sri Lanka în momentul cumplitelor atentate de duminică, s-au întors în siguranţă acasă.

Au revenit cu 3 zile mai devreme decât era iniţial planul lor. În Sri Lanka este doliu naţional pentru cele 321 de victime ale atacurilor teroriste, care au vizat biserici şi hoteluri de lux, în duminica Paştelui catolic.

În timp ce premierul sri-lankez recunoaşte că există încă terorişti liberi care dispun de explozibili, gruparea ISIS a revendicat atentatele şi a făcut publică o poză cu cel care, se pare, că a fost creierul atacurilor.

Poza dată publicităţii de agenţia grupării jihadiste îl înfățşişează în centru pe Mohammed Zahran, cunoscut şi sub numele de Zahran Hashmi, bănuit că ar fi liderul militanţilor care au pus la cale întregul carnagiu din Sri Lanka. Lângă el sunt prezenţi alţi 7 bărbaţi, toţi cu feţele acoperite, iar 3 dintre ei cu cuţite în mâini. Tot marți au apărut şi imagini şocante din timpul atentatelor.

Camerele de supraveghere au surprins momentul în care unul dintre atacatorii-kamikaze, purtând un ruscac mare în spate, intră în biserica din orașul Negombo. 110 oameni au murit în acea explozie. Printre victime - soția și fetița unui australian stabilit în Sri Lanka.

„La finalul slujbei am ieșit și peste cinci minute am auzit explozia. Am fugit în biserică și mi-am văzut fiica și soția pe podea. N-am știut ce să fac, am încercat să o ridic pe fiica mea. Ăsta a fost sfârşitul lor.”

Şi un britanic şi-a pierdut familia în explozia care a vizat restaurantul unui hotel din Colombo. Soţia şi cei doi copii au pierit în timp ce aşteptau să li se aducă micul dejun. Printre victime se numără şi o tânără care terminase şcoala de bucătari la Londra şi care, cu puţin înaintea atacului, postase o fotografie în care lua masă alături de familie, într-unul din hotelurile atacate.

De ce nu a primit Guvernul informații privind atacul

 

Un bărbat îşi datorează viaţa unui prieten aflat la distanţă.

„Am stat cred de 40 de ori acolo, pentru mic-dejun sau prânz. Aveam locul meu. A fost un noroc chior că de data asta nu te aflai acolo.Nici măcar nu a fost noroc. Îţi zic ce s-a întâmplat. Am primit un mesaj, care m-a făcut să stau pe loc în jur de 30 de secunde."

În oraşul Negombo şi în capitala Colombo au fost organizate marți funeralii colective.

În acest timp, populaţia este furioasă, după ce a ieşit la iveală că serviciile de securitate au fost avertizate de Statele Unite şi de India că o grupare islamistă locală plănuia atacuri. Premierul nu a fost informat din cauza unei dispute cu preşedintele, care are în subordine Consiliul de Securitate. Scuzele publice prezentate de guvern nu au cum să consoleze pe cineva.

Sajith Premadasa, ministru:A fost o breşă de securitate. Putem vorbi de neglijenţă şi incompetență.”

Will Ripley, corespondent CNN: „Biserica Saint Anthony este şi acum scenă a crimei. Deflagraţia a fost atât de puternică încât a distrus o mare parte a sanctuarului, aşadar clădirea nu mai este sigură. Este păzită de poliţişti, iar în interior alte echipe încă scotocesc printre dărâmături şi scot trupuri. A fost un atac atent coordonat şi în mod deliberat şocant, de o brutalitate voită.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Tată obligat să aleagă pe care din copiii lui să-l salveze după atacul din Sri Lanka
Momentul în care teroriștii din Sri Lanka ar depune jurământ de credință liderului ISIS
Victimele atacurilor din Sri Lanka, înmormântate
VIDEO PROTVPLUS.RO