De ce a fost declanşată alerta internaţională după cazurile de meningită din România


Ultimul update: Miercuri 24 Aprilie 2019 09:36
Data publicarii: Miercuri 24 Aprilie 2019 07:49
Categorie: Stiri Sanatate

Adolescenta de 15 ani din Vaslui, internată cu o formă fulminantă de meningită, s-a stins la spital. Medicii au crezut iniţial că are o criză de rinichi, dar în scurt timp, fata a intrat în comă şi s-a confirmat faptul că are meningita meningococică.

În doar câteva ore, a murit. Din păcate acesta este al treilea caz de boală din ţară, în mai puţin de o săptămână. Până acum, aceeaşi formă de boală a răpus-o şi pe elevă Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr din Capitală.

Copila de 15 ani era la Centrul Social Vaslui când i s-a făcut rău. Îngrijitorii au chemat ambulanţa, iar la spitalul din oraş, medicii au crezut iniţial că are o criză de rinichi. Starea fetei s-a agravat însă şi a apărut suspiciunea de meningita. Atunci doctorii de aici au hotărât să o trimită la Iaşi, unde s-a pus diagnosticul. Fata intrase deja în comă.

În tot acest timp, pentru că e vorba de o boală infecţioasă contagioasă, toţi cei care au intrat în contact cu adolescenţa în Vaslui, au primit tratament de prevenţie. Locurile prin care a trecut au fost dezinfectate.

Irina Câmpeanu, purtător de cuvânt al DGASPC Vaslui: „A început tratamentul profilactic al tuturor celor 11 copii şi cei 13 membri din personalul centrului. Se face o monitorizare atentă a persoanelor care au intrat în contact cu minoră, ca la cel mai mic semn de disconfort să se prezinte de urgenţă la spital''

Ana Rinder, managerul Spitalului de urgenţă Vaslui: 'S-a dezinfectat secţia pediatrie, procedurile vor fi aplicate şi la urgenţă, dar şi la ambulanţa care a făcut transportul''.

Pe de altă parte, fata de 16 ani din Botoşani, diagnosticată marţi cu meningită meningococica se simte ceva bine, spun doctorii.

Bogdan Alexandroaie, purtător de cuvânt Spitalul Municipal Botoşani: ″A fost diagnosticată rapid, a fost iniţiat tratamentul specific şi este foarte bine. Au dat alertă internaţională pentru că e un copil venit pe avion.″

 

Bacteria meningococ, descoperită la 2 elevi de la Colegiul Gheorghe Lazăr

 

Între timp analizele au arătat că doi dintre elevii Colegiului Gheorghe Lazăr sunt purtători ai bacteriei meningococ. Au intrat în atenţia medicilor şi au început deja tratamentul cu antibiotice. Asta nu înseamnă neapărat că există o legătură între persoanele purtătoare şi eleva care a murit, pentru că este posibil să fie tulpini diferite ale bacteriei.

Sunt 3 cazuri de meningită menigococică în mai puţin de o săptămână, dar autorităţile din sănătate spun că nu poate fi vorba de o alertă la nivel naţional. Iar introducerea vaccinului anti-meningococic în schema obligatorie nu este luată în calcul.

La nivel mondial se discută despre schimbarea criteriilor de vaccinare, în condiţiile în care în ultimii ani tot mult mai multă lume a călătorit dintr-o ţară în alta.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Eleva din Vaslui bolnavă de meningită a murit la spital. Este al doilea caz
Eleva din Vaslui bolnavă de meningită a murit la spital. Este al doilea caz
VIDEO PROTVPLUS.RO
dementa
Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru reducerea riscului de demență
Spitalele de pediatrie din România arată ca niște închisori. Soluția unor pictori
Cazul elevei suspecte de meningită: colegii s-au panicat și nu au mai venit la ore
Anchetă cu rezultate șocante la Maternitatea Giuleşti: "Medicii nu îşi taie unghiile"
Maratonul Resuscitării: învață cum să acționezi în cazul unui stop cardio-respirator
Un alt bebeluş cu suspiciune de stafilococ auriu a ajuns la Spitalul "Grigore Alexandrescu"
spitalul universitar
Infirmiere de la Spitalul Universitar din Capitală filmate în timp ce înjură și umilesc pacienţi
Elevă internată la Institutul "Matei Balş" cu suspiciune de meningită meningococică
Un spital privat a salvat o femeie refuzată de 4 spitale de stat. Prețul: 70.000 RON
Boala mortală care apare după 45 de ani. Dacă nu e depistată rapid, șansele scad la 8%
Percheziții în București. O clinică privată ar fi eliberat fișe medicale fără consultaţii
Programul care îi ajută pe bebelușii născuți prematur: „Simt un gol în stomac”