Schimbari in programa scolara: mai putina limba romana, dar mai multe optionale. "Elevii trebuie sa iasa din letargie"
Dupa aproape 15 ani, ministerul Educatiei a schimbat programa scolara. De anul viitor elevii de clasa a 5-a vor pierde o ora de limba si literatura romana iar latina se muta de la clasa a 8-a la a 7-a.
Apar si materii noi cum ar fi educatia sociala sau informatica "pentru ca elevii trebuie sa iasa din letargie" a comentat ministrul educatiei Adrian Curaj.
De anul viitor, copiii de clasa a 5-a vor avea numai 4 ore pe saptamana de limba romana, in loc de 5. Dar vor avea 2 ore de istorie in loc de una. In plus, spune ministrul, "Avem o disciplina noua Informatica si TIC. Este importanta zona de algoritm si ce vom investi in elevii nostri. Educatia tehnologica va avea si aplicatii practice."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Si pentru ca numai 70% dintre scolile din Romania au laboratoare de informatica, ministrul educatiei propune ca elevii sa invete de pe tablete sau telefoane mobile. In programa de gimnaziu mai apare o materie: Educatia sociala. Iar latina se muta din clasa a 8-a in a 7-a.
O alta modificare adusa noului plan cadru pentru gimnaziu este numarul mai mare de cursuri optionale: intre 1 si 3 pana in clasa a 7-a si intre 1 si 4 in clasa a 8-a. Printre materiile vizate se numara educatie pentru sanatate; gandire critica sau educatie juridica.
"Programa scolara si manualele vor acoperi 75% din numarul de ore astfel incat 25% din timp sa fie la dispozitia profesorului pentru aprofundare, recuperare”, spune ministrul Curaj.
Ciprian Fartusnic, directorul Institutului de Stiinte ale Educatiei: "Ne-am dorit ca un copil sa se poata dezvolta in gimnaziu in toate dimensiunile personalitatii umane."
Unii parinti spun ca programa actuala este prea incarcata si spera ca modificarile sa ii ajute pe copii. Noul plan cadru pentru gimnaziu intra in vigoare din toamna anului 2017. Pana atunci ministrul educatiei promite sa formeze profesori pentru noile materii.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, elevi, ministerul educatiei, limba romana, programa, istorie, materii, optionale,
Dată publicare:
05-04-2016 18:46