Raport al ONU despre inegalitatea intre sexe. Cum sunt prezentate femeile in manualele din intreaga lume. FOTO
De Ziua Internationala a Femeii, Unesco a publicat un raport ce arata efectele negative ale stereotipurilor atunci cand vine vorba de femei. In manualele scolare, acestea sunt mai mereu infatisate facand treburi casnice si de prea putine ori la serviciu.
Educatia fetitelor este ingreunata atunci cand acestora nu le sunt prezentate modele feminine de succes, se arata in raport. Manualele scolare le infatiseaza prea des pe femei avand grija de copii sau gatind, iar acesta reprezinta un “impediment ascuns” al egalitatii sexuale, afirma Manos Antoninis din partea Unesco, potrivit BBC.
.@GEMReport blog looks at #gender discrimination& inequality in #textbooks’ #BetweenTheLines https://t.co/0n2ncSmsVT pic.twitter.com/vLu33lLpr2
— UN Education Report (@GEMReport) March 8, 2016
In tarile defavorizate, fetitele sunt primele sacrificate atunci cand vine vorba de mersul la scoala. “Inegalitatea intre sexe, prezenta in manuale, submineaza increderea de sine si motivatia fetelor si le afecteaza participarea la ore.” a mai spus Antoninis.
International Women's Day: Sexism rife in textbooks, says Unesco - https://t.co/YFlwTgTk9h #InternationalWomensDay #BetweentheLines
— •●Satanic Witch●• (@AntiMonothiest) March 8, 2016
Dand exemple din Asia si Africa, in raport se arata ca barbatii sunt infatisati preponderant ca oameni de afaceri, ingineri, oameni de stiinta si politicieni. Mai mult, acestia au parte de o expunere mai mare, din 20 de personaje, doar unul este femeie. Unesco ii indeamna pe oameni sa semnaleze aceste nereguli prin eticheta #BetweentheLines pe reteaua de socializare Twitter.
La nivel global 500 de milioane de femei nu stiu sa citeasca. Spre exemplu, in Mali 93% din fete nu merg nici macar o zi la scoala.
Raportul mai realizeaza si topul tarilor in care este cel mai dificil sa te nasti femeie, bazat pe accesul la educatie si ingrijire medicala, reprezentare politica, oportunitati economice si posibilitatea de a avea un cont bancar. Pe locul intai se afla Niger, dupa care urmeaza: Somalia, Mali, Republica Centrafricana, Yemen, Congo, Afghanistan, Coasta de Fildes, Ciad si Insulele Comore.
Barbatii nu ar trebui sa vorbeasca de ziua femeii
Conform BBC, un politolog a afirmat ca macar o zi pe an, barbatii nu ar trebui sa vorbeasaca intr-o sedinta decat daca o femeie si-a exprimat opinia inaintea lor.
Silja Bara Omarsdottir, profesoara la Universitatea din Islanda, spune ca femeile isi asteapta randul pentru a vorbi, in timp ce barbatii deschid gura direct. Ea crede ca daca discutiile dintre barbati si femei ar fi mai echilibrate, atunci cauza femeilor s-ar face auzita mai bine.