Profitul si vanzarile Petrom, record istoric in 2012, 3,9 mld.lei si respectiv 26,2 mld.lei

×
Codul embed a fost copiat

Petrom a inregistrat anul trecut un profit record de 885,5 milioane euro in crestere cu 5%, iar vanzarile au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 5,892 miliarde euro in principal datorita evolutiei pozitive a preturilor produselor petroliere.

In precedentul exercitiu financiar, Petrom a consemnat un profit net de 3,759 miliarde lei si vanzari de 22,614 miliarde lei.

"Dupa o perioada recenta caracterizata prin preturi volatile ale titeiului si incertitudine macroeconomica, 2012 a fost un an de relativa stabilitate, cu performanta operationala si financiara foarte buna pentru Petrom. Acesta a fost rezultatul investitiilor semnificative efectuate in activitatile noastre principale in anii precedenti si al accentului pus pe excelenta operationala. In activitatea operationala, am compensat in mare masura declinul natural al productiei de hidrocarburi si am urmarit oportunitatile de explorare, am demarat exploatarea comerciala a centralei electrice de la Brazi si am realizat imbunatatiri progresive ale structurii mixului nostru de produse din rafinare", a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, in raportul de prezentare a rezultatelor inregistrate anul trecut.

Investitiile Petrom au urcat anul trecut cu 3%, la 4,93 miliarde lei (1,1 miliarde euro), de la 4,803 miliarde lei in 2011.

Ea a mentionat ca estimarile preliminare ca urmare a forarii primei sonde de explorare offshore la mare adancime, in parteneriat cu ExxonMobil, la inceputul anului 2012, indica o descoperire de gaze.

Citește și
Benzinarie
CGMB: Fara benzinarii in piete publice, pe spatii verzi si in Centrul Istoric al Capitalei
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

"Am initiat, de asemenea, cel mai mare program de seismica 3D din sectorul romanesc al Marii Negre, in ape de mare si mica adancime. In 2013 vom continua sa ne concentram eforturile pe excelenta operationala, stabilizarea volumelor de productie si valorificarea oportunitatilor de crestere prin intermediul lucrarilor de explorare si al achizitiilor de licente de explorare. In acest scop, una dintre prioritatile noastre o reprezinta dialogul cu autoritatile pentru definirea unui cadru fiscal si de reglementare pe termen lung, stabil si rezonabil, conditie esentiala pentru efectuarea investitiilor semnificative si pe termen lung necesare in industria de titei si gaze", a mai spus Mariana Gheorghe.

Vanzarile consolidate au crescut cu 16% comparativ cu 2011, la 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), in principal datorita evolutiei pozitive a preturilor produselor petroliere, potrivit Petrom.

Vanzarile din segmentul Rafinare si Marketing (R&M) au reprezentat 82% din totalul vanzarilor consolidate, cele din Gaze si Energie (G&E) au reprezentat 14%, iar cele din Explorare si Productie (E&P) aproximativ 4%.

"EBIT-ul grupului a atins valoarea de 5,662 miliarde lei, cu 15% mai mare decat in 2011, in principal datorita evolutiei favorabile a preturilor si a diminuarii elementelor speciale (2011 a fost afectat de amenda primita de la Consiliul Concurentei) precum si datorita scaderii cheltuielilor de explorare. EBIT CCA excluzand elementele speciale a crescut la 5,855 miliarde lei in 2012. EBIT CCA excluzand elementele speciale este recalculat dupa eliminarea efectului net al pierderilor din elemente speciale de 362 milioane lei si a castigurilor din detinerea stocurilor, de 169 milioane lei", se mai arata in raport.

Petrom a contribuit anul trecut cu 1,27 miliarde de euro la profitul inainte de dobanzi si taxe (EBIT) al OMV, reprezentand 41% din castigul de 3,1 miliarde de euro raportat de grupul austriac de petrol si gaze, care a consemnat un avans de 24% fata de anul 2011.

PETROM A CONTRIBUIT ANUL TRECUT CU PESTE 40% LA PROFITUL GRUPULUI AUSTRIAC OMV

In 2011, Petrom a adus 1,165 miliarde de euro la profitul EBIT al OMV.

Potrivit raportului financiar al grupului, vanzarile la nivelul producatorului austriac de petrol au avansat cu 25% anul trecut, de la 34 miliarde de euro in 2011 la 42,65 miliarde de euro.

Castigul EBIT ajustat pentru factori exceptionali (Clean CCS EBIT) al OMV a urcat cu 35% in perioada analizata, de la 2,53 miliarde de euro la 3,41 miliarde de euro. Petrom a contribuit cu 1,32 miliarde de euro la Clean CCS EBIT al OMV anul trecut, in urcare cu 2% comparativ cu anul precedent, cand a generat 1,29 miliarde de euro.

Pretul petrolului Brent a stagnat anul trecut, la aproximativ 111 dolari pe baril.

OMV PETROM VREA SA PLATEASCA DIVIDENDE DIN PROFITUL RECORD SI SA INVESTEASCA 1 MILIARD EURO IN ACEST AN

Compania OMV Petrom (SNP) intentioneaza sa plateasca dividende din profitul record de 3,95 miliarde lei (885,5 milioane euro) inregistrat anul trecut si sa bugeteze investitii de peste un miliard de euro in 2012.

Propunerile vor fi supuse aprobarii Consiliului de Supraveghere si Adunarii Generale a Actionarilor, arata Petrom in raportul privind rezultatele de anul trecut, fara sa precizeze valoarea vizata a dividendelor.

In anul precedent, compania a realizat investitii de 4,93 miliarde lei (1,1 miliarde euro), cea mai mare pondere, de 76%, respective 3,75 miliarde lei, fiind alocata segmentului de explorare si productie. Fondurile au fost directionate catre forajul sondelor de dezvoltare, lucrari de reparatii capitale, operatiuni de adancime, instalatii de suprafata si proiectelor de redezvoltare a zacamintelor.

Pentru 2011, compania a distribuit dividende de 1,76 miliarde lei (circa 400 milioane de euro), dintr-un profit de 3,76 miliarde lei.
Petrom a inregistrat in 2012 un profit record, de 3,95 miliarde lei (885,5 milioane euro), in crestere cu 5%, iar vanzarile au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro).

Compania este controlata de grupul OMV, care detine 51,01% din actiuni, in timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. In actionariat se mai regaseste Fondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11%, BERD cu 2,03%, iar restul titlurilor sunt listate la bursa.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Urmeaza pragul de 7 lei. Cum au ajuns preturile carburantilor sa fie mai mari la noi decat in Vest
Urmeaza pragul de 7 lei. Cum au ajuns preturile carburantilor sa fie mai mari la noi decat in Vest

Preturile carburantilor le dau dureri de cap soferilor romani. Astazi, au depasit un record istoric. Cel mai scump sortiment de benzina a ajuns sa coste aproape 7 lei pe litru.

CGMB: Fara benzinarii in piete publice, pe spatii verzi si in Centrul Istoric al Capitalei
CGMB: Fara benzinarii in piete publice, pe spatii verzi si in Centrul Istoric al Capitalei

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a modificat marti regulamentul de amplasare a statiilor de distributie a carburantilor pentru alimentarea autovehiculelor in Capitala.

Impozite noi in 2013. Cresteri de preturi la gaze, energie, carburanti, tigari si bere
Impozite noi in 2013. Cresteri de preturi la gaze, energie, carburanti, tigari si bere

2013 ramane un an de austeritate. Guvernul a aprobat un set de impozite noi, care se vor aplica in sectorul energetic si care automat vor duce la cresteri de preturi la gaze, energie si carburanti.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.