Primul muzeu al mahmurelii din lume. Cum îi ajută pe cei care nu-și amintesc ce au făcut

24-12-2019 13:12

bautura

Un muzeu din Zagreb, capitala Croaţiei, vine în sprijinul petrecăreţilor care nu îşi amintesc ce au făcut cu o seară înainte.

Muzeul colectează poveşti de mahmureală şi mărturii ale serilor înecate în alcool pentru a-i ajuta pe vizitatori să umple ''găurile negre'' din memorie, relatează marţi AFP.

''Primul muzeu al mahmurelii din lume'', potrivit creatorilor săi, evocă deocamdată doar latura festivă a nopţilor de beţie. Însă, potrivit reprezentanţilor muzeului, în curând vor fi prezentate şi pericolele consumului exagerat de alcool.

"Muzeul vorbeşte despre anumite nopţi, între momentul în care ieşim din cutie şi cel în care ne trezim", a declarat pentru AFP Rino Dubokovic, în vârstă de 24 de ani, care a deschis acest loc la începutul lunii decembrie, împreună cu Roberta Mikelic, de aceeaşi vârstă, transmite Agerpres.

Este vorba despre ''prezentarea lucrurilor cu care oamenii se trezesc şi poveştile care le însoţesc, cu care unii oameni se pot identifica'', a completat Mikelic.

În timp ce multe muzee din lume sunt dedicate alcoolului, cei doi tineri au avut ideea de a realiza un loc dedicat beţiei, creat în urma discuţiilor cu prietenii. Spre exemplu, unul dintre aceştia a relatat că s-a trezit cu o pedală de bicicletă în buzunar şi habar nu avea cum a ajuns ea acolo.

Micul muzeu expune suveniruri şi mărturii de la douăzeci şi cinci de episoade de mahmureală.

Patru încăperi spun povestea unei întoarceri dureroase acasă - ''Strada'' este împodobită cu graffiti, ''Oglinzi'' aminteşte de vitrinele ce reflectă chipul petrecăreţului, în ''Grădină'' vizitatorul aude păsările cântând dimineaţa, iar în ''Cameră'', locul în care oamenii se trezesc după o ieşire înecată în alcool se află un amalgam de sticle răsturnate şi scrumiere care dau pe afară.

Vizitatorii primesc rakija, o băutură locală, şi pot juca darts cu ochelari speciali care simulează efectele beţiei.

Mărturiile sunt relatate pe pagini afişate pe pereţi. Un tânăr îşi aminteşte că s-a prezentat în faţa casei sale la primele ore ale dimineţii şi i-a arătat cartea de identitate tatălui său, un poliţist în uniformă aflat pe punctul de a pleca la serviciu. A crezut că se află la intrarea într-un nou club de noapte. Tatăl său l-a lăsat să intre.

''Însă nu am avut voie să mai ies afară o perioadă'', a povestit el.

Cei circa cincizeci de vizitatori zilnici, adesea tineri turişti străini, consideră că muzeul este o idee bună.

''Sunt foarte impresionat, dar şi foarte îngrozit deoarece prezintă amintiri foarte rele, dar şi amintiri foarte bune'', a declarat Andrew Hardie, în vârstă de 29 de ani, din Edinburgh.

Pericolele asociate pierderii controlului şi amneziei alcoolice - riscurile de viol, diverse agresiuni, efecte nocive asupra sănătăţii - nu sunt menţionate.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), consumul excesiv de alcool este asociat cu 3,3 milioane de decese în fiecare an în întreaga lume. În grupa de vârstă 20-39 de ani aproape 25% din numărul total de decese sunt atribuite alcoolului.

Iniţiatorii muzeului se pregătesc să dedice acestor riscuri o ''cameră întunecată'' în care vor fi expuse avertismente şi informaţii.

De asemenea, ei vor să deschidă un bar pentru a servi remedii contra mahmurelii.

Între timp, vizitatorii sunt invitaţi să completeze pe o tablă neagră, cu cretă albă, următoarea frază: ''Azi dimineaţă m-am trezit cu..."

''Doi câini vagabonzi'', ''fostul partener de viaţă'', o grămadă de dovleci'', au răspuns unii dintre vizitatori.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO