Primele curse cu trenul între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni au întârzieri mari

×
Codul embed a fost copiat

Începând de duminică, putem să mergem cu trenul de la Gara de Nord din Capitală direct la Aeroportul Otopeni, cea mai mare poarta aeriana a țării.

 

Nouă linie feroviară a fost inagurată puţin după miezul nopţii, iar un bilet costă 4 lei. Durata călătoriei ar trebui să fie, în mod normal, 20 de minute. Însă programul a fost dat peste cap duminică dimineaţă şi unele trenuri au avut întârzieri şi de jumătate de oră.

 

La fiecare 40 de minute ar trebui să plece un tren din Gara de Nord spre Aeroportul Henri Coandă, iar călătoria să dureze numai 20 de minute. Dar programul a fost dat peste cap în prima zi.

Trenul spre aeroport porneşte cu stângul. La 8.35, ora la care trenul operat de CFR Călători ar fi trebuit să plece din Gara de Nord spre aeroportul Otopeni, pe tabela de informaţii apărea o întârziere de 20 de minute. În acelaşi timp, trenul care trebuia să sosească de la aeroport avea o întârziere de 30 de minute.

Trenul a pornit la 8 şi 54 de minute. Doar câteva scaune erau ocupate de pasageri. Un bărbat avea avion către Londra şi se bucura că şi-a luat o rezervă de timp şi a plecat mai devreme de acasă.

Trenul a staţionat aproape 10 minute la Mogoşoaia. Apoi şi-a continuat drumul. Garnitura a atins şi 100 de km/oră.

Trenul a ajuns la Aeroportul Otopeni la ora 9 şi 25 de minute, iar călătoria a durat în total aproximativ 30 de minute. Aşadar, trenul a ajuns la destinaţie cu jumătate de oră mai târziu decât ar fi trebuit.

Întârzierile au fost din cauza unor „probleme tehnice neprevăzute”. ”Este prima secţie de cale ferată pe care se aplica sistemul de operare de tip cadenţat, pe o linie nouă şi cu o instalaţie nouă", a precizat CFR SĂ într-un comunicat.

Din traseul total de aproximativ 20 de km, linia nouă are trei kilometri. Cea mai mare provocare a fost construirea unui viaduct de 1,5 km peste DN1. Iar staţia din aeroport a fost construită în zona Terminalului Sosiri. Călătorii au speranţe mari.

Călător: „Poate ne aliniem şi noi cumva cum e dincolo, afară. Sunt cu băieţelul şi am fost interesaţi, îi plac trenurile şi am zis hai să vedem şi noi, cu toate că e 13 azi, să sperăm că e cu noroc, nu cu ghinion”.

Preţul unui bilet este 4 lei, însă a fost comunicat oficial de Ministerul Transporturilor cu doar două zile înainte să fie inaugurată această nouă linie. Iniţial, la începutul săptămânii, CFR Călători a scos la vânzare bilete la 8 lei.

72 de trenuri vor circula pe această rută, iar cursele sunt asigurate de trei operatori: CFR şi companiile private Regio şi Transferoviar.

Proiectul a costat în total aproximativ 100 de milioane de euro şi ar fi trebuit să fie gata în luna mai, pentru Campionatul European de Fotbal.

 

Ore de plecare

Legătura directă între Gara de Nord şi Aeroport va fi asigurată pe relaţia Bucureşti Nord - Mogoşoaia - Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti (şi retur) de 72 de trenuri (36 de perechi).

CFR Călători (operatorul naţional de transport feroviar de călători) va opera 42 de trenuri, dintre care 20 vor circula între orele 0:00 - 10:16 şi 22 de trenuri, între orele 14:30 - 24:00.

Regio Călători (operator privat de transport feroviar de călători) va opera 20 de trenuri, dintre care 12 trenuri vor circula între orele 21:50 - 05:36 şi 8 trenuri, între orele 09:50 - 14:56.

De asemenea, Transferoviar Călători (operator privat de transport feroviar de călători) va opera 10 trenuri, dintre care 2 trenuri vor circula între orele 02:30 - 03:36, 6 trenuri între orele 10:30 - 14:16 şi 2 trenuri în intervalul 20:30 - 21:36.

Aceste intervale orare au ca referinţă orele de plecare/sosire din/în staţia Gara de Nord.

Primele trenuri care vor asigura legătura directă Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti - Gara de Nord Bucureşti (şi retur) vor fi: IR 10702, care aparţine operatorului naţional CFR Călători, cu plecare din staţia Aeroport Internaţional Henri Coandă (T1), la ora 00.31 şi sosire la Gara de Nord Bucureşti, la ora 00.56. IR 16041, care aparţine operatorului privat Regio Călători, cu plecare din Gara de Nord, la ora 00.30 şi sosire la Aeroport Internaţional Henri Coandă (T1), la ora 00.50.

Ultimele trenuri care vor asigura legătura directă Gara de Nord Bucureşti - Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti (şi retur) vor fi: IR 10741, care aparţine operatorului naţional CFR Călători, cu plecare din staţia Gara de Nord Bucureşti, la ora 23.50 şi sosire la Aeroport Internaţional Henri Coandă (T1), la ora 00.10; IR 16058, care aparţine operatorului privat Regio Călători, cu plecare din staţia Aeroport Internaţional Henri Coandă (T1), la ora 23.51 şi sosire la Gara de Nord, la ora 00.16.

Pentru asigurarea legăturii directe între Gara Bucureşti Nord şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, CFR SA a derulat două mari proiecte feroviare, şi anume: Dublarea liniei de cale ferată Mogoşoaia - Baloteşti (contract în valoare 50,5 milioane lei, finanţat de la Bugetul de Stat) şi construcţie linie nouă pentru Racord cale ferată (din zona Odăile) la Terminalul T1, Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti (contract în valoare de 412.719.666 lei, finanţat din fonduri europene şi buget de stat).

”Este vorba de primul tronson de cale ferată construit de la zero în România din 1984 până în prezent. Proiectul a fost unul complex: s-au construit 3 podeţe, 1 viaduct, 1 staţie de cale ferată şi un punct de oprire în oraşul Otopeni şi s-a realizat racordul de cale ferată la Terminalul T1 sosiri din Aeroport. Arhitectura staţiei are caracter unicat şi este o structură spaţială dispusă sub forma unui arc de cerc”, a scris, vineri, pe FAcebook, ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
O fată de 17 ani însărcinată a plecat de la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Este căutată de poliție
O fată de 17 ani însărcinată a plecat de la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Este căutată de poliție

O fată de 17 ani, din comuna Stoeneşti, judeţul Olt, care a plecat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde era internată, fiind însărcinată, este căutată de poliţişti.

 

Cadavrul criminalului a căruit mână a fost găsită în Argeș încă este căutat. Bărbatul era din București
Cadavrul criminalului a căruit mână a fost găsită în Argeș încă este căutat. Bărbatul era din București

Autorităţile din judeţul Argeş fac căutări, duminică, pentru găsirea trupului bărbatului de 53 din Bucureşti a cărui mână a fost observată într-o zonă nelocuită, cu urme de muşcături de animale. Cadavrul este căutat şi în barajul Dragoslavele.

 

Câți români vin cu avionul acasă de sărbători. Vor sta în țară în medie 9 zile
Câți români vin cu avionul acasă de sărbători. Vor sta în țară în medie 9 zile

Opt din zece români din Diaspora (79%) şi-au planificat zborurile spre România, între 15 şi 31 decembrie, pentru a petrece sărbătorilor de iarnă, arată o analiză publicată de o platformă de rezervări online.

Recomandări
Austria este de acord cu intrarea României în Schengen, însă doar cu ridicarea granițelor aeriene. Ciolacu: ”Am spart gheața”
Austria este de acord cu intrarea României în Schengen, însă doar cu ridicarea granițelor aeriene. Ciolacu: ”Am spart gheața”

Austria și-a schimbat poziția și ne deschide calea spre Schengen. Anunțul a fost făcut sâmbătă noapte de premierul Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Care sunt cele mai mari 10 pensii din România. Câte sunt pensii speciale
Care sunt cele mai mari 10 pensii din România. Câte sunt pensii speciale

Cea mai mare pensie din România are o valoare brută de 95.423 de lei, potrivit datelor obţinute de News.ro. Valoarea netă a pensiei este de 84.000 de lei, aproximativ 16.800 de euro lunar.

Doctor în științele educației, despre dezastrul românesc de la testele PISA: ”Nu e atât de rău, mai e Bulgaria după noi”
Doctor în științele educației, despre dezastrul românesc de la testele PISA: ”Nu e atât de rău, mai e Bulgaria după noi”

România s-a clasat pe locul 45 din 81 de țări la testele PISA. Practic, rezultatele au arătat că performanța elevilor de 15 ani este pe penultimul loc din Uniunea Europeană. Aproape jumătate se încadrează la analfabetism funcțional.