Primarii condamnati la inchisoare cu suspendare NU isi pierd functiile. Senatul respinge reexaminarea ceruta de Iohannis
Senatul a respins, miercuri, in plen, cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis a proiectului de modificare a Statutului alesilor locali.
Legea prevedea ca primarii si presedintii de consilii judetene pot sa ramana in respectivele functii daca sunt condamnati la inchisoare cu suspendare, interdictia fiind pastrata doar pentru condamnarea la inchisoare cu executare.
Presedintele comisiei pentru administratie publica din Senat, Ioan Denes a precizat ca, in urma dezbaterilor din comisiile comune de administratie publica si juridica, proiectul de modificare a Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali a primit un nou raport de admitere, in forma initiala transmisa spre promulgare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Senatorul PNL Dumitru Oprea a criticat de la tribuna Senatului, prezentarea proiectului de catre reprezentantul comisiei de administratie din Senat.
”As vrea sa nu ne mai aburiti. Nu aburiti Senatul, este o propunere de admitere a formei initiale, si de respingere a cererii de reexaminare a presedintelui”, a spus Dumitru Oprea.
”Se mentine raportul de admitere a legii”, a replicat Ioan Denes.
Si senatorul PNL Dina Marinica a cerut respingerea proiectului de lege, in Senat, precizand ca are probleme de natura tehnico-juridica si de aplicare. ”Chiar daca acest proiect de lege trece, vor ramane prin alte acte normative speciale sanctiuni de incetare a mandatului, chiar prin hotarari judecatoresti (...) Ni se propune sa votam o maculatura”, a mai spus Marinica, adaugand ca legea produce si o discriminare intre presedintii de consilii judetene si consilierii locali, existand suspiciuni de neconstitutionalitate.
”Noi suntem datori sa pledam pentru principii. Noi vorbim de o condamnare a unui demnitar si condamnarea in sine atrage pierderea credibilitatii”, a spus si senatorul Marian Pascan.
Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a spus ca nu este de acord cu proiectul de lege. ”Daca va pasa de tara noastra, va rog sa nu admiteti o asemenea formula pentru ca, daca cititi care au fost comentariile in presa internationala despre alegerile din Romania, veti vedea ca singurele precizari au fost la alesii condamnati, la cei care au fost alesi din arest. asta este adevarul. Asta este Romania. Daca dam girul unei asemenea situatii, nu facem decat mai mult rau”, a spus Vlad Popa.
Senatoarea PNL Mariana Campeanu a precizat ca proiectul nu este corect, pentru ca functionarii publici au alt regim juridic si nu pot beneficia de aceasta lege, ca si alesii locali.
Serban Nicolae (PSD) a declarat ca nu este de acord cu formularea ”penal” folosita de colegii lui de la PNL pentru politicienii care sunt inca in cercetare penala. ”Vorbim despre cineva care l-a votat pe un cercetat penal numit Traian Basescu, presedinte al Romaniei”, a spus serban Nicolae referindu-se la Nicolae Vlad Popa.
”Cred in statul de drept, judecatorul stabileste limitele de restrictionare a drepturilor electorale. Restul este doar politicianism gaunos”, a mai precizat serban Nicolae.
Senatorul PSD Georgica Severin a apreciat, la randul lui, ca in cazul in care instanta considera ca un demnitar a gresit si numai poate sa continue in functie, va introduce respectiva masura de restrangere a drepturilor pe o anumita perioada. ”Doamna Pruna nu considera prioritara prezumtia de nevinovatie, prezenta intr-o directiva europeana!”, a mai spus Severin.
Si senatorul Verestoy Attila (UDMR) a declarat ca a constatat cu stupoare ca un senator avocat nu are incredere in justitie.
”UDMR are incredere in justitie si in judecata data de judecator, ca judecatorul cunoaste legea si ia masura cea mai justa pe care eu nu vreau sa o innaspresc si nici sa o fac mai usoara”, a precizat senatorul UDMR.
Senatorul PNL Dumitru Oprea a propus verificarea cvorumului de lucru, insa cererea sa a fost respinsa, presedintele de sedinta, Constantin Mitu de la PSD precizand ca in sala sunt 82 de senatori.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 82 de voturi pentru, 2 abtineri si 27 de voturi impotriva.
Proiectul de lege, in forma adoptata de parlamentari, le permite primarilor si presedintilor de consilii judetene sa ramana in respectivele functii chiar daca sunt condamnati la inchisoare cu suspendare, motiv pentru care presedintele Iohannis a cerut reexaminarea legii.
”Modificarea Legii privind Statutul alesilor locali, in forma transmisa la promulgare, ar putea afecta lupta impotriva coruptiei, precum si eficienta cadrului legislativ in materie de integritate”, se preciza in cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis.
Continuarea exercitarii vreuneia dintre aceste functii de catre o persoana condamnata penal, fie chiar si in baza unei hotarari judecatoresti definitive la o pedeapsa privativa de libertate cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, plaseaza sub semnul vulnerabilitatii chiar exercitarea mandatului de ales local, mai considera presedintele.
”Continuarea exercitarii mandatului de catre o persoana condamnata cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere este de natura a aduce atingere unor principii elementare ce tin de morala publica, de specificul functiei exercitate, de integritate si, nu in ultimul rand, de increderea cetatenilor in reprezentantii locali. Mai mult, consideram ca interventia legislativa conduce la ideea ca integritatea este adaptata in functie de circumstante, cand in realitate, conduita ar trebui stabilita in acord cu principiile, si nu invers”, se mai arata in cerere