Initiatorul legii darii in plata le pregateste bancherilor o noua lovitura. Ce romani vor beneficia de pe urma noii propuneri

Ultima actualizare: 10-06-2016 06:59

Initiatorul legii darii in plata le pregateste bancherilor o noua lovitura: conversia in lei a creditelor in valuta, la cursul de la data acordarii.

Deputatul liberal a gasit sprijin intre social democrati alaturi de care vrea sa modifice proiectul ceva mai vechi al Anei Birchal. Initiativa vine in conditiile in care si instantele au dispus inghetarea cursului, la nivelul de la data acordarii imprumutului, in 98 de dosare.

In Parlament exista deja un proiect de lege a conversiei, dar Daniel Zamfir considera ca nu este suficient de transant.

Daniel Zamfir, deputat: "Am decis sa depunem un amendament la legea conversiei in care vom stabili foarte clar ca conversia trebuie facuta la curs istoric."

Propunerea ii vizeaza pe toti cei care au facut imprumuturi in orice valuta, insa cei mai castigati vor fi romanii cu credite in franci elvetieni, moneda al carei curs aproape s-a dublat in ultimii 8 ani.

Daniel Zamfir, deputat: "Daca un roman a luat un credit in anul 2008 la cursul de 2,3, ce a platit pana acum ramane ca a platit, iar de la data la care se face conversia se va socoti cat am spus, cursul 2,3 ala va fi cursul."

Cursul de conversie va fi diferit insa de la un client la altul, pentru ca va fi cel din ziua semnarii contractului initial. Soldul creditului va fi convertit in lei pe baza cursului din acel moment.

Daniel Zamfir, deputat: Va fi un act aditional si se va incheia un contract in lei in conditiile si la costurile de astazi. Bancile au vandut produse inselatoare oamenilor, ori daca au vandut produse inselatoare trebuie sa plateasca pentru acest lucru."

Deputatul este convins ca bancile se vor opune cu indarjire acestu nou proiect, asa cum au facut si in cazul legii in plata, dar este sigur ca va gasi aliati din toate partidele pentru a transforma proiectul in lege.

Oricum, pana astazi, instantele de judecata din Romania au pronuntat aproape 100 de sentinte de inghetare a cursului la valoarea de la semnarea contractului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO