Unele lanturi de hipermarketuri ar putea pleca din Romania. Legea pe care o vor abrogata

Ultima actualizare: 09-06-2016 06:58

Se va ajunge in aceasta situatie daca Parlamentul va adopta legea care le obliga sa aiba 51 la suta produse romanesti si care anuleaza tarifele de raft.

Initiatorii legii sustin insa ca acest lucru nu se va intampla si ca producatorii de la noi vor reusi sa umple rafturile.

Legea care prevede ca marile magazine sunt obligate sa puna pe rafturi cel putin 51 la suta produse romanesti ar urma sa fie dezbatuta miercuri, in Camera Deputatilor. Asociatia Marilor Retele Comerciale a anuntat ca este posibil sa plece din Romania cel putin un mare magazin.

Florin Capatana, vicepresedinte AMRCR: "Nu mai are sens pentru firma respectiva, bineinteles ca va pleca din tara."

Deocamdata, nu a fost dat niciun nume. Reprezentantii asociatiei vor insa ca legea sa fie abrogata, pentru ca, spun ei, producatorii romani nu ar avea suficienta marfa. Ba mai mult, actul normativ atenteaza la... taxa de raft, pe care producatorii ar insista sa o plateasca.

Adrian Manolache, avocat: "Retailul intreaba si care ar fi modalitatea sa te favorizez pe tine ca pe alti furnizori de biscuiti si omul spune simplu, sunt dispus sa platesc acea pozitionare."

George Badescu, presedintele AMRCR: "Lunile aprilie si mai au fost refuzate sa fie 51 la suta cum erau inainte si avem producatori romani care spuneau ca legumele romanesti intarzie anul acesta."

Reprezentantii fermierilor si deputatii care au initiat legea sustin ca aceasta ar intra in vigoare abia de anul viitor, timp in care se pot gasi producatori autohtoni.

Nini Sapunaru, deputat: "Cainele nu pleaca de la macelarie. Laptele pleaca de la fermier cu 70 de bani. Pleaca de la procesator cu 2.50 si ajunge pe raftul magazinelor cu 4.5. Si asa se intampla la toate produsele agroalimentare."

Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania: "Putem produce pentru 80 de milioane. Nu doresc sa incheie contracte cu producatori autohtoni si vor sa vanda marfa alta decat cea romaneasca."

Fermierii vor organiza un protest, de la ora 12, in fata Parlamentului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO