Primar condamnat la moarte pe scările spitalului. ”La Săveni murim cu zile!”
Sistemul românesc de sănătate este în colaps. Dacă mai era nevoie, o dovedeşte încă un incident strigător la cer, petrecut de această dată în judeţul Botoşani.
Primarul unei comune s-a stins pe scările spitalului din Săveni, pentru că nu a găsit acolo niciun medic care să îl ajute. Camera de gardă era închisă, un doctor este în concediu, iar celălalt îşi terminase programul. Toader Leampăr avea 57 de ani.
Bărbatului i s-a făcut rău imediat ce a ajuns la Săveni unde venise cu probleme administrative. A mers direct la spital însă acolo secundele sale de viaţă începeau să îi fie numărate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Camera de gardă era închisă iar în clădire nu era niciun medic. La etaj, abia ţinându-se pe picioare, Toader Leampăr a găsit două asistente, iar una dintre ele i-a făcut un examen EKG. Pe care, însă, nu a avut cine să-l interpreteze.
Apoi, primarul a coborât însă pe treptele interioare ale clădirii a făcut un stop cardio-respirator şi s-a prăbuşit.
Emilia Zagavei, preşedintele unui ONG: "Când a coborât scările, a picat. Spitalul nu este dotat, iar un medic îşi pătează numele dacă vine aici pentru că nu are cu ce să dea primul ajutor la bolnavi."
Asistentele au sunat imediat la 112, iar un echipaj SMURD cu medic de la Botoşani a pornit spre oraş.
Însă drumul până la Săveni durează aproape 40 de minute şi, astfel, s-a pierdut timp preţios. Bărbatul a fost resuscitat timp de alte 50 de minute, dar n-a mai avut nici o şansă.
La Săveni sunt doar doi medici: unul e pensionar, celălalt era în concendiu
La Săveni situaţia este dramatică. Aici lucrează doar doi medici, dintre care unul este pensionar. Doctorul care asigură gărzile este plecat în vacanţă.
Celălalt medic, de la secţia de Medicină Internă, fusese la lucru, însă îşi terminase programul.
Localnică: La Săveni mori cu zile.
Reporter: Nu aveţi niciun medic?
Localnică: Nu, nu avem medic. La Săveni murim cu zile! Şi adulţii şi copiii. Murim toţi.
Localnică: "Vine lumea de la ţară cu copiii mici şi ajung aici şi pupa uşă la spital, iar apoi pleacă înapoi. Plătesc maşini să îi aducă de la ţară câte 2-300 de lei şi ajung aici şi pupă uşa."
Până anul trecut, Secţia Exterioară de la Săveni a avut 5 medici, dar patru dintre ei s-au pensionat.
Aşadar, lipsa oricărei acţiuni ucide. Reprezentanţii Consiliului Judeţean, care trebuie să-i atragă pe doctori în zonă, spun că ei asigură doar partea de finanţare, iar problema doctorilor trebuia rezolvată de managementul spitalului.
Dorin Birta, vicepreşedinte al CJ Botoşani: "Această problemă trebuia reglementată din punctul meu de vedere de la Spitalul Mavromati. Prin contractul de management s-au luat nişte angajamente care trebuiau duse la bun sfârşit şi a crea condiţii optime pentru secţia de la Săveni."
Livia Mihalache, managerul Spitalul Judeţean Botoşani "Mavromati": "Oricâte eforturi am făcut, nu am găsit decât un număr limitat de medici care au dorit să lucreze acolo. Acum lucrăm cu medici pensionari.
Reporter: Ce aţi făcut concret să atrageţi medicii?
Livia Mihalache, managerul Spitalul Judeţean Botoşani "Mavromati": Noi nu putem să oferim avantaje."
Reporter: ”Ca autoritate locală, aţi încercat să faceţi vreun demers să atrageţi medicii aici? Să le oferiţi o cazare?
Relu Târzioru, primarul oraşului Săveni: ”Problema asta nu mai este în curtea mea. Este în curtea Consiliului Judeţean şi a spitalului."
O anchetă este în curs, dar este greu de crezut că, pentru oamenii din Săveni şi din alte oraşe din ţară lucrurile se vor schimba. Statistic, în România, la fiecare şase ore un doctor decide să plece din ţară. Conform Eurostat suntem pe penultimul loc în Europa la numărul de medici pe cap de locuitor.