Cazul primarului mort în spital. "Medicii îşi pătează numele dacă vin aici"


Ultimul update: Vineri 05 Iulie 2019 10:19
Data publicarii: Vineri 05 Iulie 2019 07:30
Categorie: Stiri actuale

Caz dureros într-un spital din România: primarul unei comune a murit chiar într-o unitate medicală din oraşul Săveni, judeţul Botoşani, unde nu a găsit nici un medic să îl ajute.

Camera de gardă era închisă, iar în rest erau doar asistente. Una dintre ele i-a făcut câteva investigaţii, dar la plecare omul s-a prăbuşit fără suflare în timp ce cobora scările. În spital nu era nici un medic, pentru că unul este în concediu, iar celălalt îşi terminase programul.

Primarul comunei Vorniceni, Toader Leampăr, s-a dus să rezolve unele probleme administrative, dar când a ajuns în oraş, i s-a făcut rău. Primarul a mers la spital, însă camera de gardă era închisă. La Secţia Exterioară a unităţii medicale din Săveni, care aparţine de Spitalul Judeţean din Botoşani, nu era niciun medic.

Omul urcat la etaj şi a intrat într-o secţie, însă a găsit acolo doar două asistente, iar una dintre ele l-a consultat. Apoi primarul a coborât de la etaj, dar pe treptele interioare ale clădirii, a făcut un stop cardio-respirator şi s-a prăbuşit.

Gheorge Irimia, viceprimar comună Vorniceni: „Domnul primar a venit la Săveni, a avut treabă la notariat, i s-a făcut rău, a zis că îl doare-n piept. A venit la Urgenţe la Săveni. Urgenţa cred că este închisă şi s-a dus sus la etaj şi a făcut un EKG iar când a coborât pe scări, am înţeles că a căzut."

ŞINC: Emilia Zagavei, preşedintele unui ONG: "Spitalul nu este dotat, iar un medic îşi pătează numele dacă vine aici pentru că nu are cu ce să dea primul ajutor la bolnavi. Domnului primar i s-a făcut rău în oraş, a venit singur cu maşina, iar aici i s-a făcut o electro-cardiograma, i s-a dat primul ajutor, se simţea mai bine, iar când a coborât scările, a picat."

Imediat după incidentul dramatic, asistentele au sunat la 112, iar la faţa locului a ajuns un echipaj SMURD cu medic de la Botoşani. Însă drumul până acolo durează aproape 40 de minute şi, astfel, s-a pierdut timp preţios. Bărbatul a fost resuscitat timp de alte 50 de minute, însă fără rezultat.

La Săveni lucrează doar doi medici, dintre care unul este pensionar, iar Camera de Gardă are activitatea suspendată între 26 iunie şi 10 iulie. Asta pentru că doctorul care asigura gărzile este plecat în concediu. Celălalt medic, de la secţia de Medicină Internă, fusese la lucru, însă îşi terminase programul. Aşa că, după-amiaza, în toată secţia erau doar două asistente şi o infirmieră.

„La Săveni murim cu zile. Şi adulţii şi copiii. Murim toţi”, spune o localnică. "Vine lumea de la ţară cu copiii mici şi ajung aici şi pupă uşa la spital, iar apoi pleacă înapoi. Plătesc maşini să îi aducă de la ţară câte 2-300 de lei şi ajung aici şi pupă uşa."

La faţa locului au ajuns şi criminaliştii. Corpul neînsufleţit al primarului a fost preluat de medicii legişti.

Până anul trecut, Secţia Exterioară de la Săveni a avut 5 medici, dar patru dintre ei s-au pensionat.

VIDEO PROTVPLUS.RO