Prima concluzie in cazul accidentului din Apuseni. Antena folosita pentru semnalul prin satelit a fost gasita rupta

×
Codul embed a fost copiat

"De la voluntari, la ministri, toti cei care au legatura cu tragedia din muntii Apuseni, vor fi audiati", sustin procurorii. Acestia au inceput sa cerceteze accidentul, dar si felul in care s-au desfasurat cautarile.

Intre timp, investigatorii au terminat evacuarea epavei din padure. "Am apelat la sateni pentru ca se pricep de minune la asta", a fost explicatia lor. Doua ipoteze, sunt luate in calcul pentru accident: eroare de pilotaj sau defectiuni tehnice.

Pana tarziu in noapte au muncit satenii din zona pentru a-i ajuta pe cei doi experti CIAS sa recupereze epava, dar si ce a mai ramas din avion.

Intr-un final, totul a fost incarcat si pregatit pentru a fi transportat la Bucuresti.

"Cu putin timp in urma a fost scos din padure si trenul de aterizare, iar acum vreau sa va arat ce a mai ramas din bordul aeronavei, se poate vedea forta impactului, toate instrumentele de zbor si manetele au fost indoite, de altfel tot bordul a fost contorsionat", a relatat Paul Angelescu, corespondent PRO TV.

Citește și
salvatori
Povestile oamenilor simpli care au reusit unde statul s-a impiedicat haotic. "Am dat jos geaca de pe mine si am pus-o sub el"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Investigatorii spun ca au luat mai intai toate probele importante pe care le-au depozitat intr-un loc sigur. Mai exact, probe din carburant si sistemul de avertizare a avionului. In plus, au facut poze care ii vor ajuta in ancheta. Apoi i-au rugat pe sateni sa-i ajute.

"Jandarmii au fost acolo. Taranii s-au descurcat mai bine de parca au mai facut treaba asta", sustine Sorin Cimpoieru, expert CIAS.

Aseara, pe intuneric, in timp ce satenii scoteau epava din padure, cativa angajati ai agentiei de cadastru au descins in zona pentru a stabil exact pe teritoriul carui judet a cazut avionul. Masuratorile au aratat ca avionul s-a prabusi in judetul Cluj, la 300 de metri de granita cu Alba.

Potrivit legii, Centrul de Investigare si Analiza, CIAS, nu are nicio atributie in cautarea aeronavei si salvarea victimelor. Aceasta institutie se ocupa doar de stabilirea cauzelor care a dus la accident. In mod ideal, in operatia de recuperare a epavei trebuia implicat un elicopter, spune fostul director al Aviatiei Civile, Sorin Stoicescu.

"Un elicopter de mare putere, cu un sistem de macarale si ancrosare, care prelua epava si o ducea intr-un loc accesibil. Nu am ce sa reprosez in saracia noastra", spune Sorin Stoicescu, fost director al Aviatiei Civile.

O prima concluzie a celor doi investigatori este ca antena pozitionata pe partea dreapta a avionului, care emite un semnal pentru a fi captat de satelit, s-a rupt.

Sorin Cimpoieru, seful Comisiei de ancheta tehnica privind accidentul aviatic din Muntii Apuseni, a spus ca una dintre antenele aparatului a fost gasita rupta, insa nu poate preciza daca aceasta a fost rupta inainte sau dupa impact.

Potrivit acestuia, a doua antena a aparatului a fost gasita intreaga si a fost sigilata pentru continuarea investigatiilor.

"Una dintre antene am gasit-o rupta, nu pot sa va spun daca aceasta antena s-a rupt inainte sau la impact. Cealalta o am intreaga, o am sigilata. Am demontat tot sistemul de cablaj, statii, microfon, difuzor acustic, toate erau in stare de functionare la momentul in care eu le-am decuplat, a doua zi. Decuplarea sistemului a fost incercata de reprezentantul ISU care a ajuns la locul accidentului in noaptea de luni. Dansul a fost cel care, in incercarea de a decupla tot ceea ce inseamna sistem electric de pe epava, a incercat sa taie firele ca sa intrerupa acel sistem de avertizare, a decuplat bateria de acumulare, dar nu a stiut ca acest sistem are o baterie interna care, chiar daca se decupleaza tot ceea ce inseamna energie de la bord, ramane cuplat, ramane in avertizare pana va fi decuplat", a spus Cimpoieru.

In acest moment sunt luate in calcul doua cauze ale producerii accidentului: eroarea de pilotaj sau defectiuni tehnice ale aparatului. In paralel se desfasoara si investigatia procurorilor, care anunta ca ii vor audia pe toti cei care au fost implicati in accident, de la salvatorii voluntari, pana la... ministri.

"Vom vedea daca exista niste persoane care prin conduita lor si-au incalcat atributiile de serviciu. Toate persoanele care au avut vreun contact cu ce s-a intamplat acolo. Vor avea atributiile de serviciu verificate", sustine Augustin Lazar, procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia.

Primul a fost audiat doctorul Radu Zamfir, care a discutat cu procurorii la Cluj. Ancheta Centrului de Investigatii si Analiza ar putea dura 12 luni. Astazi, pe site-ul acestei institutii inca aparea faptul ca in urma tragediei din Muntii Apuseni au fost 7 raniti si nicio persoana moarta. La cateva dupa ce institutia a fost anuntata de eroare, informatia a fost modificata.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Explicatia halucinanta a lui Burlui.
Explicatia halucinanta a lui Burlui. "La munte nu-i ca la campie. Pe copilul tau nu poti sa-l faci vierme si incompetent"

Fostul sef al IGSU, Ion Burlui, care a demisionat miercuri de la conducerea acestei institutii a transmis un comunicat de presa  in care comenteaza cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni.

Povestile oamenilor simpli care au reusit unde statul s-a impiedicat haotic.
Povestile oamenilor simpli care au reusit unde statul s-a impiedicat haotic. "Am dat jos geaca de pe mine si am pus-o sub el"

In vreme ce oficialii cauta explicatii pentru modul haotic in care au actionat in acele ore dramatice, motii din Apuseni au dat dovada de un devotament pana la jertfa, pe care functionarii din birouri nu l-ar intelege.

INFOGRAFIC INTERACTIV.
INFOGRAFIC INTERACTIV. "Ce celula de criza?" Rolul lui Radu Stroe in PIRAMIDA ERORILOR ce au urmat dupa tragedia din Apuseni

Raportul prezentat miercuri la Guvern indica multi responsabili care au actionat in culpa. Si iese in evidenta lipsa coordonarii, de la centru.

Avionul prabusit in Apuseni, facut bucati. Resturile sunt scoase de la locul accidentului. GALERIE FOTO
Avionul prabusit in Apuseni, facut bucati. Resturile sunt scoase de la locul accidentului. GALERIE FOTO

Autoritatile au inceput miercuri procedurile de recuperare a resturilor avionului care s-a prabusit in Muntii Apuseni. La locul accidentului se afla inspectori specialisti in aviatie, care continua cercetarile.

Analiza raportului guvernamental despre accidentul din Apuseni. Gafe enorme, date false, timp pierdut cu telefoane inutile
Analiza raportului guvernamental despre accidentul din Apuseni. Gafe enorme, date false, timp pierdut cu telefoane inutile

Concluzia raportului cerut de Victor Ponta: vina pentru proasta gestionare a accidentului aviatic din Apuseni este a ROMATSA, Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.