Prețurile la carburanți, în continuă scădere. Cât a ajuns să coste un litru de benzină sau de motorină
După un an de scumpiri, șoferii pot respira ușurați pentru moment. În mai toate benzinăriile din țară prețurile la carburanți au scăzut constant, în ultima perioadă.
Motivul este legat de reducerea prețului petrolului pe piețele internaționale, dar și de încetinerea marilor economii. Specialiștii estimează că lucrurile vor rămâne așa pană la vară. Nu vom vedea însă o ieftinire la raft, de exemplu, în cazul alimentelor.
În Capitală, la unele benzinării, un litru de motorină standard a coborât la 6 lei și 75 de bani, în timp ce benzina trece ușor de 6 lei și 50 de bani. În ultima săptămână, mai toate lanțurile au redus constant, cu câțiva bani, prețul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reporter: Ai făcut plinul?
Șofer: „Aproape.”
Reporter: Cât a costat?
Șofer: „200 (n.r. de lei)”
Reporter: Deplasările le-ai redus?
Șofer: „Ies mai puțin în oraș.”
Reporter: Și pe distanțe lungi?
Șofer: „Îmi asum costurile mai mari, muncim mai mult, nu avem ce să facem.”
Șofer: „Am un buget standard și atunci, cât buget am, atât și merg.
Reporter: Ați mai redus deplasările?
Șofer: „Da, sută la sută.”
După ce prețurile au crescut ușor la începutul anului, apoi au stagnat, de la jumătate lunii martie vedem scăderi constante. Iar cea mai vizibilă scădere este în cazul motorinei, care a ajuns la aproximativ 6,85 de bani, potrivit datelor platformei peco-online. În ultima lună, prețul mediu al unui litru este mai mic cu aproximativ 5 procente, iar un plin costă acum cu 17,5 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile. Practic, pentru un rezervor de 50 de litri o să plătiți în jur 342 de lei.
Specialiștii susțin că reducerile sunt influențate de piața internațională - barilul de petrol a ajuns în prezent, la aproximativ 81 de dolari, un preț similar cu cel înregistrat anul trecut, înainte de declanșarea războiului din Ucraina. În plus, politicile de combatere a răspândirii covid au încetinit economia Chinei care se confruntă în prezent si cu cereri mici de produse din partea Statelor Unite ale Americii și ale Europei.
Claudiu Cazacu, specialist: „Lumea occidentală și-a redeschis porțile și a depășit perioada de pandemie, restricțiile erau încă prezente în China, lucrurile în momentul în care s-au eliberat o parte din restricții, reacțiile au fost de revenire foarte puternică, fulgerătoare. Totuși, deși avem o redresare acest lucru nu s-a întâmplat. Sunt anumite preocupări vis-a-vis de încetinire și risc de recesiune în Statele Unite și în anumite state din Europa.”
Și economiile europene și-au încetinit motoarele, iar cererea de motorină a fost mică. Tendință observată, de altfel, de marii producători de petrol din OPEC care au anunțat la începutul lunii o diminuare voluntară a producției de aproximativ 1,16 milioane de barili pe zi. Pe de altă parte, și comportamentul oamenilor s-a schimbat, spun specialiștii.
Claudiu Cazacu, specialist: „În momentul de față, ceea ce s-a produs a fost o mișcare dintre bunuri, spre servicii, vedem oameni care doresc să călătorească, să petreacă mai mult timp afară, s-a format și o decalare a sezonului, călătoriile se petrec mai devreme decât înainte și vom avea și sezonul de concedii mult mai devreme.”
Deși avem o scăderea a prețului la carburanți, nu vom vedea, spun specialiștii, și o reducere a prețurilor produselor de la raft, ci mai degrabă o încetinere a ritmului de creștere.