Prețul terenurilor agricole este în creștere în România. Cu cât se vinde în medie un hectar de teren
Prețul terenurilor agricole este în creștere în România în ciuda secetei și a altor probleme cu care s-au confruntat fermierii.
În medie un hectar se vinde cu 8.400 de euro. Potrivit Institutului Național de Statistică într-un singur an a fost o creștere de aproape 5%.
Cele mai valoroase terenuri sunt cele care au o suprafață mare compactă un grad mare de fertilitate și sunt aproape de zone irigabile.
Cosmin Micu cultivă cereale pe aproape 1500 de hectare, în județul Arad. O parte din teren este arendat de la localnici, însă în ultimii ani a început să cumpere din pământul pe care îl lucrează pentru alții.
Cosmin Micu, fermier: ”La mine în zonă, prețul terenului agricol este la 8-9.000 de euro, hectarul, acum prețul variază și în funcție de teren.”
În județul Dolj cele mai bune terenuri sunt în Câmpia Băileștiului și Segarcea, unde un hectar ajunge și la 10-12 mii de euro. În partea de nord a județului, acolo unde terenul nu este atât de productiv, prețurile sunt mai mici.
Ion Medelete, fermier: ”E în funcție de zona unde este poziționat terenul, dacă e poziționat într-o vâlcea, dus departe nu e așa, tot 3 mii, 3 mii 500, dar în zonele mai bune, situate mai bine sunt mai scumpe.”
Potrivit Institutului Național de Statistică, prețul terenurilor agricole a crescut, la nivel național, cu 4,8% doar într-un an și a ajuns la o medie de 8.414 euro pe hectar.
Cele mai scumpe sunt în regiunea București Ilfov, unde prețul depășește 12.000 de euro, iar cele mai ieftine sunt în Nord-Estul țării, unde un hectar se vine, în medie, cu 7000 de euro.
Alexandru Apostu, cofondator agenție imobiliară: ”Contează dacă este comasat sau nu. Contează foarte mult dacă este apropoape de un drum de acces, dacă are irigații, dacă este zonă de câmpie sau deal. Terenurile din apropierea orașelor sunt mai scumpe chiar cu 50-60%”.
În Europa, cel mai scump teren agricol este în Malta unde un hectar se vinde cu peste 280 de mii de euro, iar cel mai ieftin, în Croația - 4.491 de euro.
Cosmin Popescu, rector Universitatea pentru Științele Vieții Timișoara: ”Raportat la majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, dacă ne raportăm la perioada intrării în uniune, în 2007, până la momentul acesta, 2024, cred că a avut loc cea mai importantă creștere, cea mai rapidă.”
În Uniunea Europeană, prețul mediu al terenurilor agricole este de 11.000 de euro pe hectar.