Prețul gazelor aproape s-a dublat, iar companiile notifică populația. Cât va costa încălzirea la iarnă
Toamna aduce o avalanșă de scumpiri. După facturi mai mari la electricitate, urmează majorări la gaze.
Clienții unui mare furnizor au fost deja înștiințați că de la 1 noiembrie vor achita mai mult întrucât prețurile de achiziție a gazelor au creșteri ''fără precedent''.
Iar unii vor plăti chiar dublu, după ce gazele s-au scumpit deja, cu 20%, în ultimul an. După scumpirile la gaze din iulie, un sfert dintre românii conectaţi la gaze - adică 1 milion de consumatori - aşteaptă noi creşteri de preţ.
De exemplu, un client care nu şi-a ales o ofertă nouă de gaze şi a acceptat tacit condiţiile de până acum a primit recent o propunere de tarif nou, de la cel mai mare furnizor de gaze. Este cu 40% mai mare faţă de cel curent.
În notificarea trimisă către un client, compania furnizoare spune că modificarea preţului vine după ce a avut loc o creştere fără precedent pe piaţa de achiziţie de gaze, atât în România, cât şi în Europa. Asta după ce, în ultimul an, gazele s-au scumpit deja, în medie, cu 20 de procente, potrivit Institutului de Statistică. Pus în fata scumpirilor, clientul poate să accepte oferta sau poate să ceară una nouă, ori să schimbe, fără niciun cost, furnizorul. Pe site-ul Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei veţi găsi un comparator de preţuri.'
Într-un răspuns către Știrile Pro TV, compania furnizoare spune că majorarea, aplicată de la 1 noiembrie, înseamnă ''pentru o gospodărie cu un consum mediu anual de 10 MWh, o creștere de 90 de lei pe lună de iarnă.''
Alţi clienţi, inclusiv ai altor furnizori, deja au primit oferte cu până la 100% mai mari, spun specialiştii de la Asociaţia Energia Inteligenta, care au analizat situaţia.
Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: „Grosso modo, putem discuta de trei milioane care au avut o creştere de 20%, alt milion de consumatori care variază între 75-105%''. Locatarul unei case din sudul României, care în februarie 2021 achita circa 600 de lei contravaloarea gazelor pentru încălzire, în februarie 2022, ţinând seama de noile preţuri, urmează să achite circa 1.200 de lei''
Zoltan Nagy, vicepreședinte ANRE: „Creşterile de preţ din piaţa angro putem să spunem că sunt fără precedent. Dacă în urmă cu un an, pentru august-septembrie, preţul era undeva la 30 şi ceva de lei, momentan pentru septembrie vorbim de 200-250 de lei pe Mwh”.
Cum preţurile gazelor se tot măresc, şi căldura va fi mai scumpă, chiar cu câteva zeci de procente, spun specialiştii. De pildă, în Capitală, sunt în derulare negocieri pentru preţul gazelor. Chiar şi aşa, e posibil ca pentru jumătate de milion de locuinţe din Bucureşti, facturile la căldură să fie mai mari la iarnă.