Cu cât s-au ieftinit, de fapt, carburanții, de la plafonarea prețului prin ordonanță militară

Dată publicare: 10-04-2020 16:48
Dată actualizare: 10-04-2020 16:52


benzina

OMV Petrom a efectuat vineri prima ieftinire a benzinei și motorinei după adoptarea Ordonanței Militare care a plafonat prețul carburanților, gazelor și energiei electrice.

Acest lucru pune sub semnul întrebării oportunitatea acestei decizii a guvernului liberalo-militar, conform Profit.ro.

Vineri, compania a redus cu 3 bani pe litru atât prețul benzinei, cât și pe cel al motorinei comercializate în stațiile Petrom.

Astfel, dacă joi prețul unui litru de benzină vândut la stația Petrom de pe Șoseaua Alexandriei era de 4,47 lei, iar cel al unui litru de motorină de 4,7 lei, începând de vineri acestea au coborât la 4,44 lei, respectiv 4,67 lei.

În urma ieftinirilor de vineri, prețul benzinei din Bacău (unul dintre orașele cu cele mai reduse prețuri la carburanți) a coborât sub 4,4 lei/l (4,39 lei/l mai exact), iar cel al motorinei a ajuns la 4,6 lei/l.

Interesant este că OMV Petrom a efectuat ieftinirile chiar în ziua în care OPEC a anunțat că Rusia și Arabia Saudită au ajuns la un acord privind reducerea producției cu 10% pentru a stopa și chiar inversa trendul de scădere a cotațiilor internaționale ale petrolului.

O eventuală majorare a prețului petrolului va pune presiune pe costurile de producție ale rafinatorilor, însă foarte probabil nu va influența atât de mult prețurile. Motivul: O presiune contrară, în sensul scăderii prețurilor, este reprezentată de reducerea considerabilă a cererii ca urmare a carantinării economiei și populației civile prin ordonanțe militare. Pentru că nu numai oamenii, ci și mașinile #stauacasă.

Astfel, potrivit OMV Petrom, în cea de-a doua jumătate a lunii martie, vânzările de carburanți ale companiei au scăzut abrupt, cu 30%, în urma carantinei impuse de guvernanți.

Sursa: profit.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO