Chiriile au crescut în timp ce vânzările de locuințe au scăzut cu 23%. În Constanța chiriile sunt cu 20% mai mari
Chiriile au luat avânt în timp ce vânzările de locuințe au scăzut cu 23% la începutul acestui an comparativ cu anul trecut.
În unele orașe din țară asistăm la chirii record la apartamente. De pildă, în Constanța au urcat cu 20 de procente. Asta deoarece dobânzile au crescut în ultimul an iar românii iau tot mai greu credite.
Începutul verii era o perioadă cunoscută mai degrabă pentru chirii mai mici, dar anul acesta sunt creșteri la toate categoriile de apartamente, potrivit specialiștilor în imobiliare. Pe unii, nivelul ridicat îi face să își amâne mutarea.
Tânăr: ”Îmi căutam un apartament cu trei camere, într-un bloc nou și am renunțat la idee pentru că au crescut foarte mult chiriile și deja era un pic exagerat prețul pentru ce oferea apartamentul”.
Gabriel Apostu, proprietar agenție imobiliară: ”Ne spun că sunt foarte mari prețurile și ne spun să încercăm să negociem foarte mult cu proprietarii”.
Chiriașă: ”Eu stau cu o prietenă, pentru că mi se pare că de o persoană singură nu ai putea să îți permiți să achiți chiria”.
Potrivit datelor strânse de o platformă de imobiliare, cel mai mult au avansat, luna trecută, chiriile din Constanța, comparativ cu mai 2022. Ele au crescut cu peste 20% atât la garsoniere cât și în cazul locuințelor cu 2 și trei camere. Un apartament cu două camere se închiriază acum, în medie, cu 460 de euro pe lună în Cluj-Napoca și București, iar în Constanța și Brașov cu 400 de euro.
În Cluj-Napoca, de pildă, cel mai mult au urcat chiriile pentru apartamentele cu trei camere, pentru că tot mai multe familii vor să se mute într-o casă mai mare. Nivelul mediu a ajuns la 600 de euro.
Laurențiu Sticleț, agent imobiliar: ”Cum cererea a crescut mai mult, și prețul, a venit așa ca un val. Având în vedere că per total știm că prețurile au crescut în principiu la orice, oamenii au foarte multă grijă când își aleg o locuință să închirieze”.
Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, vânzările de apartamente au scăzut cu 23% în primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În mare parte, spun specialiștii, deoarece ratele creditelor au crescut.
Ovidiu Constantin Bunget, profesor Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor: ”IRCC-ul practic s-a triplat în doi ani. Creșterea salariilor nu a ținut ritmul cu pierderea de putere de cumpărare”.
Astfel mulți oameni s-au îndreptat spre chirii. Totuși, deși numărul celor care au cumpărat locuințe a scăzut, prețurile acestora au rămas la fel.
Dan Niculae, reprezentant portal imobiliare: ”Acum suntem pe un platou. Clar prețurile nu au scăzut și răspunsul se află nu mai departe de cerere și ofertă. Cererea a scăzut, dar oferta a scăzut și mai mult”.
Daniel Crainic, director de marketing portal imobiliare: ”Costurile de construcții sunt și ele ridicate, astfel că foarte multă lume alege să își prelungească chiriile, asta înseamnă și mai puține apartamente de închiriat disponibile.”
Lunile august și septembrie sunt cele mai aglomerate pe piața chiriilor pentru că atunci studenții din marile orașe caută o locuință.