Prețul castanelor a explodat. Sunt de două ori mai scumpe decât în 2021
Este vremea castanelor, probabil unele dintre cele mai gustoase produse ale toamnei. Ploile puține de anul acesta au făcut ca fructele să fie mari și gustoase.
Cine știe să le aleagă pe cele comestibile, le poate culege din pădure, cine nu, le ia din supermarket sau din piaţă, unde sunt de două ori mai scumpe decât în 2021.
Cei care au mâncat măcar o dată castane știu că cele din parcuri nu sunt comestibile, însă în pădure sunt pe alese. Culegătorii le vând cu succes la piață sau pe internet.
Vânzătoare: „Sunt la 15 lei, 10 lei, sunt la 20 de lei. Fiecare cum are client. Dacă ești harnic, poți să faci foarte bine.”
În Baia Mare, oraşul castanelor, tarabele sunt pline.
Comerciant: „Față de anii trecuţi sunt foarte, foarte bune, s-au făcut mai multe şi mai sănătoase.”
Castanele se coc în tigaie sau la cuptor. Fierte se pot transforma într-un piure delicios sau într-o supă cremă.
Nicolae Pop, chef : „Începe, încet-încet, să intre și în rețetele puțin mai sofisticate. Ca și piure, merge într-o combinație de umplutură, pentru curcan, pentru pui, pentru orice, se poate face și cu friptură de porc."
Piureul de castane se vinde şi la cofetărie.
Gabriela Hamza, reprezentant cofetărie: „E pus în straturi, cu frișcă, și înăuntru e pireul de castane, răzuit. Se termină repede și de obicei lumea îl savurează lângă o cafea sau o băutură caldă, ciocolată caldă."
Castanele sunt bogate în nutrienți.
Oana Pop - medic nutriționist: „100 de grame de castane conferă, undeva, la 21% din necesarul de fibre zilnice.”
În România mai avem în jur de 1000 de hectare de păduri de castani, majoritatea în proprietatea Romsilva.