Românii au prins gustul castanelor. Rețeta pentru un mousse cu parmezan

×
Codul embed a fost copiat

S-au copt castanele, iar în aer plutește aroma acestor fructe delicioase. Cererea este în creștere, dovadă că anul trecut, am importat de 5 ori mai multe castane decât acum 6 ani.

Fructele au pătruns și în meniurile restaurantelor. În plus, fermierii sunt fericiți că pomii s-au vindecat după ce au fost atacați de o boală nimicitoare.

În plin sezon, castanele își găsesc întrebuințare în preparatele culinare din restaurante. Iată o rețetă cu spanac, ou poșat, multe mirodenii și un mousse de castane cu parmezan ...

Daniel, bucătar: "Castanele sunt vedeta pentru că e toamnă. Acum pun mousse-ul de parmezan cu cremă de castane. Într-o baie de aburi le-am vidat și apoi temperatura apei a circulat pe toată suprafața castanei pentru că vreau să fie perfect gătită. Mousse-ul de castane e vedetă, el la final o să lege tot preparatul într-un context mai plăcut. Le poți face piure, cremă și se combină foarte bine cu carnea. Cu gâscă, cu rață."

La fel de delicioase sunt și piureul de castane, supa cremă sau risotto cu fructe de mare și castane.

Citește și
familie craciun uk
Un gest de Crăciun făcut față de un om fără adăpost s-a transformat într-o poveste de familie de 45 de ani

Nemții profită din plin de calitățile castanelor iar americanii la folosesc la umplutura pentru curcan, de Ziua Recunoștinței. La noi se consumă în mod special coapte în zona Ardealului. Însă foarte multe provin din import, cu toate că avem plantații, în Gorj și Maramureș.

De altfel anul trecut, importul a crescut de aproape 5 ori față de acum 6 ani. În 2016 am cumpărat de la străini 532 de tone de castane, iar cea mai mare cantitate provine din Germania.

Bucătar: “Avem destul de multe castane pe care noi nu le folosim, le luăm de la alții. Castanele din import sunt jumătate decât castanele pe care le avem noi. Conținutul lor e mult mai sec.”

În foarte puține locuri din București se găsesc castane românești. Comercianții ne dau și ponturi, ca să le putem pregăti fără surprize neplăcute.

Comerciant: “Se crestează, dacă nu le crestezi explodează și se bagă la cuptor ca și semințele. Dacă le crestezi coaja se desface ca o floare și vezi dacă sunt gata.”

Tot coapte pe jar se găsesc și în zonele turistice din Marea Britanie, Germania și Austria. Noi le-am descoperit în Salzburg, atrași de mirosul copleșitor.

Cerere există, iar fermierii au început să investească în plantații. Pentru un hectar de castani costurile se ridică la 10.000 de euro. Castanii încep să rodească din al patrulea an.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Un gest de Crăciun făcut față de un om fără adăpost s-a transformat într-o poveste de familie de 45 de ani
Un gest de Crăciun făcut față de un om fără adăpost s-a transformat într-o poveste de familie de 45 de ani

Crăciunul este adesea privit ca o perioadă a bunăvoinței, dar pentru un cuplu tânăr din Marea Britanie, un gest de omenie făcut în urmă cu 50 de ani le-a schimbat viața pentru totdeauna.

20 de copii din două familii din Moldova au primit case noi înainte de Sărbători
20 de copii din două familii din Moldova au primit case noi înainte de Sărbători

În ajun de sărbătoare, viețile a 20 de copii din două familii din Moldova s-au schimbat radical în bine datorită oamenilor generoși organizați în două asociații - Casa Share și Glasul vieții.

A început goana după cadouri pe ultima sută de metri, înainte de Crăciun. Centrele comerciale sunt pline de cumpărători
A început goana după cadouri pe ultima sută de metri, înainte de Crăciun. Centrele comerciale sunt pline de cumpărători

Mai sunt două zile până la Crăciun, iar centrele comerciale sunt pline ochi. Nehotărâți - ori din lipsă de timp - mulți au lăsat cumpărăturile pe final. Speră însă ca darul cumpărat pe fugă să fie alegerea potrivită.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.