Românii au prins gustul castanelor. Rețeta pentru un mousse cu parmezan
S-au copt castanele, iar în aer plutește aroma acestor fructe delicioase. Cererea este în creștere, dovadă că anul trecut, am importat de 5 ori mai multe castane decât acum 6 ani.
Fructele au pătruns și în meniurile restaurantelor. În plus, fermierii sunt fericiți că pomii s-au vindecat după ce au fost atacați de o boală nimicitoare.
În plin sezon, castanele își găsesc întrebuințare în preparatele culinare din restaurante. Iată o rețetă cu spanac, ou poșat, multe mirodenii și un mousse de castane cu parmezan ...
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daniel, bucătar: "Castanele sunt vedeta pentru că e toamnă. Acum pun mousse-ul de parmezan cu cremă de castane. Într-o baie de aburi le-am vidat și apoi temperatura apei a circulat pe toată suprafața castanei pentru că vreau să fie perfect gătită. Mousse-ul de castane e vedetă, el la final o să lege tot preparatul într-un context mai plăcut. Le poți face piure, cremă și se combină foarte bine cu carnea. Cu gâscă, cu rață."
La fel de delicioase sunt și piureul de castane, supa cremă sau risotto cu fructe de mare și castane.
Nemții profită din plin de calitățile castanelor iar americanii la folosesc la umplutura pentru curcan, de Ziua Recunoștinței. La noi se consumă în mod special coapte în zona Ardealului. Însă foarte multe provin din import, cu toate că avem plantații, în Gorj și Maramureș.
De altfel anul trecut, importul a crescut de aproape 5 ori față de acum 6 ani. În 2016 am cumpărat de la străini 532 de tone de castane, iar cea mai mare cantitate provine din Germania.
Bucătar: “Avem destul de multe castane pe care noi nu le folosim, le luăm de la alții. Castanele din import sunt jumătate decât castanele pe care le avem noi. Conținutul lor e mult mai sec.”
În foarte puține locuri din București se găsesc castane românești. Comercianții ne dau și ponturi, ca să le putem pregăti fără surprize neplăcute.
Comerciant: “Se crestează, dacă nu le crestezi explodează și se bagă la cuptor ca și semințele. Dacă le crestezi coaja se desface ca o floare și vezi dacă sunt gata.”
Tot coapte pe jar se găsesc și în zonele turistice din Marea Britanie, Germania și Austria. Noi le-am descoperit în Salzburg, atrași de mirosul copleșitor.
Cerere există, iar fermierii au început să investească în plantații. Pentru un hectar de castani costurile se ridică la 10.000 de euro. Castanii încep să rodească din al patrulea an.