Festivalul Castanelor: boala care a nimicit fructele anul trecut a fost tratată
Toamna devine iubită şi datorită aromei castanelor prăjite, care se simte din plin zilele acestea în Baia Mare, la Festivalul Castanelor.
Dacă în anii trecuţi aici se găseau mai mult castane de import, acum producătorii autohtoni au revenit în forţă. Boala care în ultimii ani a nimicit castanii comestibili de la noi a fost tratată cu succes, aşa că fructele gustoase sunt din nou pe tarabe.
Festivalul Castanelor de anul acesta n-a mai fost unul de import ca în alţi ani. Pomii de la noi au rodit castane dulci şi gustoase. Semn că boala care a nimicit castanii comestibili, aşa-zisul cancer al scoarţei, a fost tratată de specialiştii Ocoalelor Silvice, iar plantaţiile au început să se refacă, spre bucuria comercianţilor.
Eva Roștas: „E bună recolta. Astea româneşti sunt mai mici şi sunt mult mai gustoase. Când le văd pe alea mari, nu le cumpără că ştiu că sunt de import."
Cătălin Cherecheș, primar Baia Mare: „Pădurile din zona Băii Mari au suferit şi s-au uscat. Am aplicat tratamente care au dat roade şi am reuşit să avem castane româneşti, din Baia Mare."
O sută de grame de castane româneşti costă 5 lei la festival. Iar cei care au ajuns acolo au putut gustă şi din mâncărurile tradiţionale pregătite în faţă lor, pe plită sau pe grătar.
De la festival nu au lipsit sculptorii şi ţesătoarele, care au dat lecţii de meşteşug.
Festivalului Castanelor se va ţine şi weekendul viitor, când sunt aşteptaţi să vină mii de turişti din toată ţară.