Festivalul Castanelor, în oraşul în care majoritatea castanilor s-au uscat


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 07 Octombrie 2018 12:30
Categorie: Stiri Turism

De un început de toamnă cu aromă de castane prăjite au parte cei care ajung zilele acestea în Baia Mare, unde se desfăşoară Festivalul Castanelor.

Dacă în alţi ani pe tarabele comercianţilor se găseau mai mult castane de import, anul acesta fructele gustoase autohtone se găsesc din nou la vânzare. Pentru 100 de grame de castane prăjite, pofticioşii plătesc, însă, cinci lei.

Vânzator: "Sunt chiar bune."
Cumpărător: "Cât sunt de româneşti?"
Vânzator: "Sunt româneşti? Româneşti. De la Baia Sprie. Tăuții de Sus."

În ultimii cinci ani, specialiştii Ocoalelor Silvice din Baia Mare au tratat cele 70 de hectare de pădure de castani de cancerul scoarţei, o ciupercă ce a uscat aproape toţi castanii comestibili. Iar acum că boala a fost tratată, plantaţiile au început să se refacă, spre bucuria comercianţilor.

Nicolae Pop, inginer silvic Ocolul Silvic Baia Mare: "Un virus aplicat pe ciuperca, în zona aceasta a fost făcut tratamentu şi se poate vedea că e sănătos şi a fost vindecat în totalitate. Dacă aveam un procent de uscare de 80%, acum avem un procent de 50%."

Chiar dacă sunt sceptici în ceea ce priveşte originea fructelor, pofticioşii se încumetă, totuşi, să cumpere castane dulci, bine prăjite.

Potențială cumpărătoare: "Nu ştiu dacă sunt româneşti. Mi-ar plăcea să fie, dar nu cred că sunt româneşti."

Comercianţii, însă, îi asigură ca fructele sunt fie din propria livadă, fie de pe terenul ocoalelor silvice din Maramureş.

Mircea Prelucan, comerciant: "Castane româneşti, din Tăuții de sus. Sunt foarte mărunte, gustul e tot acelaşi de când mă ştiu copil. Noi n-aducem de import, a noastre sunt mai bune, alea de import sunt mai scumpe, iar ale noastre sunt mai căutate pe piaţă."

Vânzător: "S-o făcut tare mici din cauza secetei. Mai multe şi cele româneşti sunt cele mai bune. Astea mici au gust. Numai româneşti vindem."

O sută de grame de castane prăjite costă cinci lei, iar un kg de castane crude se vinde cu 15 lei. Festivalul Castanelor se încheie duminică.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Mii de tineri la coadă, la Sala Palatului. Cum pot primi bani pentru a studia în străinătate
O sută de baloane cu aer cald vor fi lansate în apropiere de Baia Mare
VIDEO PROTVPLUS.RO