S-a dat startul sezonului castanelor coapte. Cât ajunge să coste un kilogram
Este vremea castanelor coapte pe care le putem găsi anul acesta mai degrabă la vânzatorii ambulanți din orașe, decât la târguri și festivaluri. În unele zone, castanii au început să dea rod, după ce au primit tratamente împotriva unei boli.
La Târgu Mureș, lângă cetate, miroase îmbietor a castane coapte. Vânzătorii vin în fiecare an și, timp de o lună și jumătate, coc pe jar castane proaspete care să-i încălzească pe trecători. Un cornet costă între 10 și 20 de lei.
Femeie: "Anul acesta încă nu am gustat, acuma am venit special pentru ele."
Dacă vreți să le pregătiți acasă, nu uitați să le crestați înainte să le introduceți în cuptor. Cele din parcuri nu sunt comestibile.
Annamaria, comerciant: "Sunt pentru prăjit și pentru fiert, cele pentru fiert nu se decojesc deloc. Anul acesta sunt foarte bune, se vede că a fost un an cu ploaie, se decojesc foarte bine, sunt dulci."
Din castane se mai fac și supe în combinație cu năut ori umplutură pentru friptura de curcan, dar și tocăniță cu afumătură sau prăjituri aromate.
Annamaria, comerciant: "În fiecare an fac un tort de castane. Noi prăjim aici îl dau prin mașina de tocat și îi dau puțin rom, niște îndulcitor și așa se face."
Ciprian, de exemplu, practică triatlonul și are mare grijă la alimentație. Își prepară singur un piure de castane pe care îl conservă.
Ciprian Filip, sportiv: "Avantajele castanelor este că prin fierbere își păstrează calitățile mai mult ca orice alta nucă. Conține fibre multe și carbohidrați complecși."
În unele piețe, anul acesta, castanele românești le fac concurență celor din import. 1 kg de castane crude se vinde cu 15-20 de lei.
În Baia Mare, silvicultorii au tratat peste 100 de hectare de pomi bolnavi de cancerul scoarței, o ciupercă ce a uscat mare parte din pădurea de castani. Pomii se refac și au început să dea rod.
Dumitru Cizmar, inginer silvic Ocolul Silvic Municipal Baia Mare: "Când era uscarea în toi și nu știam cum să o scoatem la capăt să nu-i lăsăm să se uște, erau în proporție de 80%, iar acum am ajuns la 20% uscare în arboretele de castan."
În Baia Mare, în fiecare an, se organiza Festivalul Castanelor, dar din cauza pandemiei a fost anulat.