Presedintele Traian Basescu, despre gratieri: "Ne trebuie si o cultura a justitiei"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a declarat ca romanilor inca le lipseste o cultura a justitiei, in conditiile in care prea multe institutii isi permit sa nu aplice hotarari judecatoresti.

Seful statului a dat exemplul presedintelui renumitului club Bayern Munchen, care a fost condamnat la 3 ani si jumatate de inchisoare si pentru care nu a existat vreo cerere de a fi eliberat. "La noi au fost si sunt adevarate campanii. E proba diferentei de cultura a populatiei, a mass-media legat de actul de justitie, de respectul pentru hotararile justitiei", a adaugat Basescu.

Seful statului a precizat ca prea multe institutii isi permit sa nu aplice hotarari judecatoresti. "Inca vedem prea multe institutii, de la Parlament la administratiile locale, care isi permit sa nu puna in aplicare hotararile judecatoresti. inca vedem blocarea actului de justitie in Parlament", a afirmat presedintele Basescu.

El a insistat asupra necesitatii unei "culturi a justitiei".

"Ne trebuie si o cultura a justitiei, ne trebuie intelegerea ca justitia e, pana la urma, pilonul fundamental al democratiei, pentru ca orice stat poate avea legi foarte moderne, si Romania e un astfel de stat, dar atat timp cat nu exista pilonul justitiei solid si credibil (...), statul nu este solid", a subliniat presedintele.

Citește și
Gica Popescu
Scrisoarea lui Gica Popescu din inchisoare: "Ma pregatesc pentru cel mai greu meci al vietii. Am nevoie de multa liniste"

Basescu: Judecatorii, procurorii si avocatii au crescut in credibilitate

Traian Basescu a mai declarat ca justitia din Romania se modernizeaza, fiind absolut comprabila cu ceea ce se intampla in statele europene, iar judecatorii, procurorii si avocatii au crescut in credibilitate. Presedintele a declarat, la deschiderea lucrarilor Congresului Avocatilor, ca - in contextul intrarii in vigoare a tuturor celor patru Coduri, privind la efectele aplicarii in mod deosebit a Codului penal - observa ca justitia din Romania se modernizeaza si se apropie de realitatile democratice si, mai ales, prin modul de desfasurare a actului de justitie, este absolut comparabila cu ce se intampla in statele europene.

Seful statului a aratat ca actualele coduri pot fi un pas catre un model american infinit mai participativ si fara risc de esec, dar a tinut sa mentioneze ca vedem in fiecare saptamana informatii despre condamnari, erori judiciare in justitia americana. "Spun acest lucru pentru ca, s-a demonstrat, niciun sistem de justitie nu e perfect si nu poate functiona in afara riscului de eroare", a spus Basescu, precizand ca cei care apreciaza sunt oamenii, iar oamenii nu sunt infailibili in modul de a judeca si de a aprecia, iar esenta actului de justitie ramane respectarea drepturilor fundamentale.

Potrivit lui Basescu, valorile democratice, drepturile omului, statul de drept sunt pilonii pe care se aseaza sistemul de justitie romanesc, piloni teoretici, iar cei practici sunt judecatorul, procurorul si avocatul. "Aceasta triada este cea care in ultimii ani a devenit tot mai credibila, si trebuie sa spun cu satisfactie, chiar daca stiu problemele din interiorul justitiei, uitandu-ma la cercetarile sociologice, ca si judecatorii si procurorii si avocatii au crescut in credibilitate", a mai spus Traian Basescu.

El a spus insa ca, din pacate, lipseste cultura despre justitie.

Basescu, avocatilor: Daca ma uit la justitia din 2000 si cea din 2014, puteti fi mandri de progres

Seful statului a afirmat ca orice stat poate avea legi moderne, si Romania este un astfel de stat, chiar daca mai sunt si confuzii in unele legi, dar, "atat timp cat nu exista pilonul justitiei, solid si credibil, pentru a veghea la aplicarea legii si a sanctiona neaplicarea legii, statul nu este unul solid".

Traian Basescu a mai spus ca actul de justitie nu poate sa se limiteze doar la judecator, procuror sau avocat, ci merge mai departe, in partea de executie, la notar, executor judectatoresc, consilierul juridic, iar toti, la un loc, trebuie sa se inscrie intr-o limita a deontologiei. "Toti trebuie sa aplice legea, sau sa aplice hotararile judectoresti, dand dovada de buna credinta si cu o deontologie profesionala nealterata. Pentru ca avem si acte de justitie afectate de necorectitudinea notarului, de incorectitudinea executorului judecatoresc sau de neprezentarea in procese a consilierului juridic al primariei, intr-un proces de proprietate", a afirmat Traian Basescu.

Seful statului a tinut sa mentioneze ca, indiscutabil, daca se uita la justitia din 2000 si cea din 2014, toti, avocati, judecatori si procurori, pot fi mandri de progresele pe care le-a inregistrat actul de justitie in Romania. Basescu a tinut sa arate ca, in calitate de sef al statului, a avut retineri si poate putina neincredere legata de pregatirea sistemului pentru intrarea in vigoare a noilor Coduri penale. "Iata ca si dumneavoastra, avocatii si judecatorii si procurorii, ati avut capacitatea sa va pregatiti pentru acest moment", a spus presedintele, amintind ingrijorarile pe care le-a avut in ultima sedinta a CSM.

"Am intrebat «Sunteti pregatiti?» (...) Opinia CSM a fost: «Domnule presedinte, niciodata nu o sa fim 100% pregatiti, dar daca nu le dam drumul, tot acolo o sa fim si peste un an». Iata ca au avut dreptate, si intrarea in vigoare a noilor coduri a fost, spun eu, un succes, chiar daca Politia nu are inca bratarile sa urmareasca prin satelit pe cei arestati la domiciliu", a spus seful statului.

Presedintele a glumit pe aceasta tema, spunand ca a vazut faze "spectaculoase" de arest la domiciliu, in care oameni pur si simplu muncesc pe langa casa. ”Pai, orice femeie s-ar bucura sa aiba barbatul mai mult pe-acasa, facand treaba in curte", a glumit seful statului.

"Cred ca lucrurile sunt intr-o directie buna, din punctul de vedere al justitiei", a mai spus presedintele Traian Basescu.

Articol recomandat de sport.ro
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Citește și...
Gica Popescu, George Copos si Mihai Stoica vor fi incarcerati in regim inchis
Gica Popescu, George Copos si Mihai Stoica vor fi incarcerati in regim inchis

Comisia Penitenciarului Rahova a stabilit marti, in cazul a trei dintre condamnatii din dosarul transferurilor - Gica Popescu, Mihai Stoica si George Copos -, ca acestia sa efectueze pedepsele in regim inchis de detentie.

Scrisoarea lui Gica Popescu din inchisoare:
Scrisoarea lui Gica Popescu din inchisoare: "Ma pregatesc pentru cel mai greu meci al vietii. Am nevoie de multa liniste"

Gica Popescu se pregateste pentru cel mai greu meci al vietii sale. Aflat dupa gratii, el a transmis ca cererea de gratiere nu face parte din intentiile sale, dar le multumeste celor care i-au fost alaturi.

Basescu, despre gratierile lui Gica Popescu si Becali: Pana acum nu am avut motive sa acord niciuna in acest mandat
Basescu, despre gratierile lui Gica Popescu si Becali: Pana acum nu am avut motive sa acord niciuna in acest mandat

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca pana acum nu a avut motive sa acorde nicio gratiere in actualul mandat, mentionand ca va reflecta de la caz la caz.

Recomandări
LIVE Video. Ședinţa pentru învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu. Bolojan: „Am înţeles mesajul românilor”
LIVE Video. Ședinţa pentru învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu. Bolojan: „Am înţeles mesajul românilor”

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit în şedinţă comună, luni, pentru dezbaterea şi votul asupra învestirii Guvernului propus de candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru Marcel Ciolacu.

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”
Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.