Klaus Iohannis, la Adunarea Generală ONU: Alături de energie, alimentele sunt folosite de Rusia ca armă
Preşedintele României, Klaus Iohannis, conduce, în perioada 20-21 septembrie 2022, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, care va avea loc la New York, Statele Unite ale Americii.
Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Summitul Global Food Security, că alimentele sunt folosite de Rusia ca armă, cu consecinţe la scară globală.
Președintele României mai spune că securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară pe agenda internaţională, mai ales în sensul găsirii de soluţii concrete, iar România face deja acest lucru.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Iohannis a precizat că România a fost în prima linie a răspunsului la criza multidimensională cauzată de agresiunea Rusiei.
„Apreciez iniţiativa de care au dat dovadă Uniunea Europeană şi Statele Unite, care au făcut eforturi consistente pentru a contracara numeroasele consecinţe ale războiului brutal şi ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Alături de energie, alimentele sunt folosite de Rusia ca armă, cu consecinţe la scară globală, în special pentru partenerii noştri africani. Securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară pe agenda internaţională, mai ales în sensul găsirii unor soluţii concrete. România face deja acest lucru. Practic, ca stat membru al NATO şi UE cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina, România a fost în prima linie a răspunsului la criza multidimensională cauzată de agresiunea Rusiei”, a afirmat preşedintele.
Șeful statului a amintit că, pe lângă sprijinirea a peste 2,3 milioane de refugiaţi ucraineni care au trecut frontiera în România şi ajutoarele umanitare oferite, o componentă cheie a susţinerii hotărâte şi responsabile a României pentru Ucraina a fost facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene.
„De la începutul invaziei, Portul românesc Constanţa, de la Marea Neagră, şi porturile noastre de la Dunăre au devenit principale porţi de acces pentru exportul de cereale ucrainene în străinătate. Peste 4 milioane de tone de cereale au tranzitat deja România, reprezentând 60% din cerealele exportate de Ucraina. Pentru a face posibil acest lucru, România a accelerat tranzitul către diferite părţi ale lumii”, a precizat Iohannis.
Conform președintelui, România a facilitat rapid prezenţa Programului Alimentar al Naţiunilor Unite şi a oferit o contribuţie voluntară la Fondul Naţiunilor Unite de reacţie rapidă în cazuri de urgenţă, răspunzând apelului Secretarului General Guterres, pentru a combate foametea.
„La crizele suprapuse cu care ne confruntăm vom reuşi să găsim soluţii reale numai rămânând uniţi şi susţinând iniţiative precum Summitul de astăzi privind securitatea alimentară. De aceea reafirm angajamentul deplin al României pentru a-şi îndeplini aceste responsabilităţi”, a încheiat Klaus Iohannis.
Vizita lui Klaus Iohannis în SUA
Vizita Preşedintelui în Statele Unite ale Americii va include şi o deplasare la San Francisco (California) în perioada 22-23 septembrie 2022, unde va avea o întâlnire cu membrii comunităţii româneşti. Şeful statului a participat, luni, împreună cu soţia sa, la funerariile Reginei Elisabeta a II-a.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, participarea Preşedintelui României la sesiunea din acest an va constitui o oportunitate de evidenţiere a poziţiei ţării noastre cu privire la actualele provocări globale, în contextul agresiunii ilegale şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care necesită solidaritate, unitate şi reacţie rapidă, bazate pe respectarea dreptului internaţional.
Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia, de asemenea, în cadrul intervenţiei sale naţionale, necesitatea unor soluţii comune în ceea ce priveşte celelalte provocări la nivel global precum securitatea energetică, schimbările climatice, securitatea alimentară şi accesul la educaţie.
Tema celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU o constituie „Soluţiile prin solidaritate, sustenabilitate şi ştiinţă”. Totodată, printre priorităţile sesiunii de anul acesta se vor afla pacea şi securitatea umană, dezvoltarea durabilă, principiul „a nu lăsa pe nimeni în urmă”, incluziunea socială, securitatea cibernetică, drepturile omului, biodiversitatea, managementul apelor şi gestionarea provocărilor globale, precum schimbările climatice şi pandemia de COVID-19, pe baza datelor ştiinţifice.
Segmentul de dezbateri generale la nivel înalt debutează la data de 20 septembrie 2022, acesta marcând cel mai important eveniment internaţional anual de diplomaţie multilaterală.
Preşedintele României va susţine marţi, 20 septembrie 2022, în prima zi a segmentului la nivel înalt al dezbaterilor generale, intervenţia naţională în plenul Adunării Generale a ONU.
Totodată, la invitaţia Preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, a Preşedintelui Republicii Senegal şi Preşedinte al Uniunii Africane, Macky Sall, a Preşedintelui Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sanchez, şi a Secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, Preşedintele Klaus Iohannis va participa la Summitul global dedicat securităţii alimentare (Global Food Security Summit). Cu acest prilej, Preşedintele României va transmite un mesaj privind eforturile ţării noastre de a sprijini tranzitul cerealelor din Ucraina şi de a răspunde preocupărilor la nivel global privind evitarea unei crize alimentare.
În marja Adunării Generale a ONU, va avea loc, de asemenea, Summitul Transformării Educaţiei (Transforming Education Summit-TES), în cadrul căruia Preşedintele României va transmite un mesaj video în care va face referire la o serie de angajamente ale României în domeniul educaţiei, în linie cu obiectivele Summitului. La iniţiativa Preşedintelui Klaus Iohannis, România co-prezidează linia tematică „Profesorii, predarea şi cariera didactică”, din cadrul acestui Summit.
Programul Preşedintelui României cuprinde, totodată, o serie de evenimente formale consacrate, incluse în programul fiecărui segment de nivel înalt al Adunării Generale a ONU.
În marja participării la Adunarea Generală a ONU, Preşedintele Klaus Iohannis va avea o întrevedere bilaterală cu Preşedintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass.
Vizita Preşedintelui României, Klaus Iohannis, în Statele Unite ale Americii va include şi o deplasare la San Francisco (California) în perioada 22-23 septembrie 2022. Cu acest prilej, Preşedintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu membrii comunităţii româneşti.
De asemenea, Preşedintele României se va întâlni cu reprezentanţi ai conducerii unor companii din domeniul tehnologiilor inovative.