Președintele Klaus Iohannis: ”Din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide”
Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat redeschiderea școlilor din România începând cu data de 8 februarie, dacă situația cazurilor noi de îmbolnăvire cu Covid-19 nu se va agrava.
Șeful statului a făcut acest anunț după o şedinţă de lucru cu premierul Florin Cîţu și ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi cel al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
La ședință au participat și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, dr. Adriana Pistol.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Tema discuţiei a constat în deschidem sau nu deschidem şcolile pentru învăţământul faţă în faţă şi pot să vă comunic că am ajuns în unanimitate, cei care au participat la discuţie, la o concluzie extrem de importantă. Începând din semestrul II, adică după vacanţa de o săptămână care urmează la începutul lui februarie, din 8 februarie, când începe semestrul II, majoritatea şcolilor se vor redeschide, asta, evident, în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluţiile în ultimele săptămâni. Asta însemnând majoritatea şcolilor se redeschid, elevii revin la şcoală. Se revine practic la sistemul descentralizat care ţine cont de evoluţia pandemiei din fiecare localitate", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.
El a explicat că în localităţile încadrate în scenariul verde toţi copiii merg la şcoală, în cel galben - grădiniţele, clasele I-IV, VIII şi XII, iar în cel roşu la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII şi cei de liceu, dar continuă să meargă cei de la grădiniţă şi clasele primare.
"În acest fel, în semestrul II, în localităţile care se încadrează în aşa-numitul scenariu verde, cu relativ puţine cazuri, toate şcolile se redeschid fizic, copiii merg la şcoală. În localităţile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă, în sensul că merg în continuare la şcoală, mai exact la grădiniţă şi la şcoală, copiii de grădiniţă, copiii din ciclul primar - clasele I-IV - şi copiii din clasele terminale - VIII şi XII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roşu, continuă pentru un timp să meargă la şcoală şi la grădiniţă copii de grădiniţă şi de ciclu primar, dar ceilalţi nu mai merg la şcoală. (...) Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează şi toată lumea stă acasă, şcolile se închid, se merge în on-line", a spus Iohannis.
El a subliniat că aceste lucruri devin realitate în contextul în care situaţia pandemică nu se înrăutăţeşte grav, arătând că o decizie finală va fi luată pe 2 februarie.
"Este foarte important de ştiut că toate aceste lucruri vor deveni realitate în măsura în care situaţia pandemică nu se înrăutăţeşte grav. Trebuie să respectăm restricţiile. Şi apropo de restricţii, se schimbă evaluarea pentru şcoli, însă toate celelalte măsuri rămân în vigoare. Nu se schimbă nimic altceva decât evaluarea pentru şcoli. În data de 2 februarie, înainte să înceapă şcoala, vom face tot împreună o reevaluare a situaţiei pandemice şi decizia finală (...) va fi luată pe 2 februarie", a punctat şeful statului.
De asemenea, decizia de a readuce studenţii la cursuri, fizic, aparţine fiecărei universităţi în parte, a afirmat Iohannis.
"Având în vedere că fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universităţi, având în vedere autonomia universitară, însă, evident, dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcţionează şi preuniversitarul", a spus şeful statului.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Avem 3 nuclee în zona roșie în țară. Ne vom raporta la ceea ce vom avea în data de 2 februarie. Pe de altă parte, prezența elevilor din clase terminale în scenariul galben asigură și un nivel de distanțare fizică și condiții de spațiere necesare."
Universitățile vor decide pe cont propriu cum vor începe cursurile. Decizia finala va fi luată pe 2 februarie, când va fi evaluată din nou situația pandemiei.
Federațiile de părinți sunt mulțumite că se deschid școlile.
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: „Majoritatea dintre părinți sunt într-o stare de stres continuu. Se uită către copii și nu pot să-i ajute. Un copil de ciclul primar trebuie să mânuiască calculatorul, să salveze chestii. Indiferent cât de dezvoltați nativ digital sunt acești copii, una e să te joci pe telefon, alta e să mânuiești dispozitivul.”
Cei mici vor avea însă nevoie de multe ore suplimentare pentru a recupera materia, spun sindicaliștii din Educație.
Marius Nistor, Federația Sindicatelor din Educație: „Sunt diferențe majore de la un copil la altul, de la o localitate la alta, de la o școală la alta.”
Până când se deschid școlile, începe vaccinarea profesorilor.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „În ceea ce privește vaccinarea personalului din învățământ, am spus că este un factor important, însă nu condiționează începerea școlii.”
Potrivit datelor centralizate până acum de Ministerul Educației, aproximativ 50% dintre profesorii de la scoli și licee vor să se vaccineze anti-covid, în timp ce în sistemul de învățământ universitar, procentul a ajuns la 60%. Numărul final al profesorilor care doresc să se vaccineze vA fi anunțat de Ministerul Educației vineri, când începe a doua etapă a campaniei de imunizare.
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:
”Am avut până adineaori o discuție foarte importantă cu premierul, cu ministrul Educației, ministrul Sănătății și alte personalități din domeniu. Tema discuției a constat în: deschidem sau nu deschidem școlile pentru învățământul față în față.
Și pot să vă comunic că am ajuns – în unanimitate, cei care au participat la discuție – la o concluzie extrem de importantă. Începând din semestrul II, adică după vacanța de o săptămână care urmează la începutul lui februarie, deci din 8 februarie, când începe semestrul II, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, evident, în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Asta însemnând: majoritatea școlilor se redeschid, elevii se întorc la școală.
Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate. În acest fel, în semestrul II, în localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale - VIII, XII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.
Deci, repet: scenariul verde – toți merg la școală. Scenariul galben – grădinițele, clasele I-IV, VIII și XII merg la școală, celelalte clase stau în on-line. Scenariul roșu, când se depășește numărul de 3, la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII și liceele, dar continuă să meargă grădinițele și clasele primare. Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line.
Acestea sunt concluziile principale. Foarte pe scurt și despre universități – având în vedere că fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități, având în vedere autonomia universitară, însă, evident, dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcționează și preuniversitarul.
Este foarte important de știut că toate aceste lucruri vor deveni realitate în măsura în care situația pandemică nu se înrăutățește grav. Trebuie să respectăm restricțiile. Și apropo de restricții, se schimbă evaluarea pentru școli, însă toate celelalte măsuri rămân în vigoare. Nu se schimbă nimic altceva decât evaluarea pentru școli.
În data de 2 februarie, înainte să înceapă școala, vom face tot împreună o reevaluare a situației pandemice și decizia finală - repet, decizia finală - va fi luată pe 2 februarie.
Dar, încă o dată, dacă evoluția pandemiei va fi cum a fost în ultimele săptămâni, se va intra pe acest scenariu pe care tocmai l-am descris.
Vă mulțumesc, vă doresc tuturor multă sănătate!”
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, coronavirus, Sorin Cimpeanu, raed arafat, Florin Cîțu, adriana pistol,
Dată publicare:
14-01-2021 17:20