30% dintre gospodăriile din mediul rural nu au internet, în condițiile în care școala a început tot online. Iar mii de copii, sunt offline, fără tablete sau calculatoare.

Anul trecut, autoritățile au reușit să majoreze accesul la internet, în satele românești, cu doar 3 % față de 2019, potrivit Institutului Național de Statistică.

Sara şi Simona sunt surori şi locuiesc la doi paşi de oraşul Baia Mare. Bunica de 68 de ani le creşte cu greu, de când mama le-a abandonat. Femeia nu are bani pentru internet, aşa că fetele îşi fac lecţiile cu ajutorul învăţătoarelor care le aduc fișe cu exerciţii.

Floare Bogdan, bunică: „Ne descurcăm cam greu că nu sunt la şcoală să facă lecţiile cu doamna, să le poarte mâna, eu aşa numai ce îmi dă pot să le scriu, că nu pot eu să le învăţ, că nici eu nu am multă şcoală."

Simona este în clasa întâi şi se chinuieşte singură să înveţe literele.

Simona Bogdan: „Aş vrea să merg la școală să-mi arate doamna cum să fac. Alţi copii au internet."

Sara Bogdan: „La şcoală e mai frumos şi acasă mai urât."

Într-o situaţie asemănătoare se află şi Alexandru cu Andreea. Sunt în clasele a 7-a şi a 8-a în comuna Negri din Bacău. Au primit de la şcoală o singură tabletă, însă în zonă nu este semnal şi totul este în zadar.

„Am intrat la oră, am vorbit cu doamna câteva cuvinte şi după aia mi-a spus că nici o conexiune la internet şi m-a scos afară" a povestit Alexandru.

Andreea Gal – elevă: „E greu, nu înţeleg nimic, nu pot să scriu şi trebuie să întreb profesorul de 10 ori ca să înţeleg. Am uitat ce e matematica.”

Petrică Gal – tatăl: „Părerea mea este că trebuie să înceapă şcolile”.
Reporter: Profesorii spun că vin să le aducă fișe de lectură.
Petrică Gal: „Nu a venit nimeni”

Pe copiii familiei Păvălean i-am găsit în curtea casei, jucându-se, pentru că nu pot face şcoala online. Locuiesc într-un sat izolat din Bistriţa-Năsăud şi nu au semnal.

„Uitaţi ce apare, îi dăm ok, apare wifi activat şi nu avem reţea” spune Daniel. Așa că, în timpul orelor, pentru că nu are internet, se joacă în curte.

În 2020, anul în care pandemia a transformat lecţiile din clasă în cursuri online, o treime din gospodăriile din mediul rural nu erau conectate la internet. Chiar dacă vremurile au impus o digitalizare forţată, din 2019 procentul a crescut puţin, cu aproape 3 la sută. Şi în mediul urban sunt locuinţe în care internetul lipseşte - 15 la sută - potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică.

Ministrul Educaţiei analizează varianta ca toţi elevii să se întoarcă la școală începând cu 8 februarie.