Preşedintele Austriei regretă „blocarea” României în Schengen. Soluția propusă de Alexander Van der Bellen
Preşedintele Austriei regretă decizia guvernului său de a bloca aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen. Alexander Van der Bellen speră la o soluție „prin dialog”.
Alexander Van der Bellen, președintele Austriei, a afirmat vineri că regretă decizia guvernului austriac de a bloca aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, informează Reuters, preluat de Agerpres.
„Este adevărat că Austria este într-o situaţie dificilă ca urmare a numărului foarte mare de solicitanţi de azil. Dar blocarea (aderării la) Schengen nu contribuie la o soluţie'', a scris şeful statului austriac pe Twitter.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
”Dimpotrivă, economia austriacă este acum amenințată cu sancțiuni ca urmare a contramăsurilor românești.
Putem face față provocările din domeniul zborurilor și migrației doar împreună cu partenerii noștri din UE.
Sper că o soluție prin dialog este posibilă în curând”, a continuat Van der Bellen.
Ich bedaure die Entscheidung der österreichischen Bundesregierung, den #Schengen-Beitritt Rumäniens und Bulgariens zu blockieren, außerordentlich.
Richtig ist, dass Österreich aufgrund der sehr hohen Anzahl an Asylwerber:innen in einer schwierigen Situation ist. (1/3)
— A. Van der Bellen (@vanderbellen) December 9, 2022
Van der Bellen şi-a exprimat speranţa că în curând va fi găsită o soluţie prin dialog cu partenerii din Uniunea Europeană, arată sursa citată.
Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost respinsă joi, în cadrul Consiliului JAI. Potrivit unor surse concordante de la Bruxelles, respingerea s-a făcut cu două voturi împotrivă, al Austriei şi al Ţărilor de Jos. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie.