Presa elvetiana: filiala din Romania a gigantului farmaceutic Roche, anchetata de DNA in dosarul "Mafia medicamentelor"

Ultima actualizare: 04-08-2015 08:10
sediul Roche din Basel

Roche, compania care produce cel mai bine vandut tratament impotriva cancerului, a confirmat ca este in vizorul Directiei Nationale Anticoruptie.

Potrivit RTS (radio-televiziunea publica de limba franceza din Elvetia), filiala din Romania a grupului farmaceutic Roche a confirmat vineri ca “face obiectul unei anchete privind acordarea de foloase materiale medicilor in schimbul prescrierii unor medicamente impotriva cancerului”. Si alte companii din domeniu sunt vizate de ancheta, scrie RTS, dar autoritatile romane refuza sa comunice numarul sau numele acestora.

Roche a precizat ca va coopera complet cu procurorii si le va furniza orice documente necesare in ancheta. Compania farmaceutica cu sediul in Basel este cunoscuta ca fiind producatorul celui mai bine vandut tratament contra cancerului la nivel mondial.

Pe 28 iulie, procurorii DNA au facut perchezitii in 61 de locatii situate in Bucuresti si in judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, intr-un dosar de coruptie in care se vorbeste despre legaturi ilegale intre specialistii in oncologie si distribuitorii de medicamente.

Anchetatorii spun ca distribuitorii de medicamente impotriva cancerului le promovau medicilor anumite produse. Daca acestia le recomandau mai departe, primeau sponsorizari. Pentru ca legea spune ca un pacient are nevoie de un dosar aprobat de Casa de Asigurari de Sanatate ca sa primeasca tratament, tot ei ar fi sensibilizat si anumiti functionarii de stat sa isi dea avizul.

Apoi, ar fi fost corupti si farmacistii, cei care puteau da orice varianta de medicament . Cei din urma erau influentati sa ofere, desigur, cele mai scumpe solutii. Astfel, la pacient ajungea un tratament care costa sute de mii de lei. Costurile incarcau statul cu cheltuieli uriase si duceau la un blocaj pe piata in privinta aprovizionarii cu variantele mai ieftine.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO