Mafia farmaceutica. Medicii comandau medicamente in cantitati mari, iar apoi le tineau in sertare pana expirau
Procurorii DNA au gasit la perchezitiile efectuate marti, in legatura cu dosarul de coruptie din domeniul farmaceutic, cantitati mari de medicamente, unele dintre ele foarte scumpe.
10 companii farmaceutice sunt vizate de procurorii anticoruptie. Acestia au stat de vorba deja cu mai multi oncologi, banuiti ca ar fi prescris tratamente pentru bolnavii de cancer in functie de excursiile si concediile pe care le-ar fi primit cadou de la distribuitori. Asa s-ar fi ajuns ca doctorii sa comande medicamente in catitati mai mari decat aveau nevoie si apoi sa le tina in sertare pana cand expirau. Iar asta se intampla in timp suferinzi aveau nevoie de ajutor imediat.
De dragul unor vacante de lux, medicii oncologi si-au facut stocuri uriase de citostatice, cu mult peste nevoile lor imediate, cu mult peste numarul de pacienti pe care ii tratau. Este motivul pentru care la perchezitii, procurorii DNA au gasit leacuri expirate. Asta in timp ce alte cateva sute, poate mii de bolnavi de aceasta maladie se plang ca nu au acces la un tratament prea scump pentru ei. Asadar spitalele plateau medicamentele, desi nu existau in realitate pacienti pentru ele.
Irimia Cezar, presedintele Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer: "Este condamnabil. Iar acolo unde s-au gasit stocuri de medicamente sa dea explicatii si sa plateasca. Romanii nu prea au acces la tratament de ultima generatie. E si scump. E condamnabil."
Aceasta risipa uriasa se petrecea in timp ce in alte unitati sanitare bolnavii se plangeau de o criza a citostaticelor.
Printre cei care ar fi fost corupti se numara si medici care faceau parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor. Acestia puteau introduce sau scoate de pe lista produsele ce urmau apoi a fi comandate.
Ministrul Sanatatii spune ca incearca sa impiedice aparitia unor astfel de practici: "Anul trecut, Ministerul Sănătății a înăsprit condițiile de acces în cadrul comisiilor de specialitate si, printr-un ordin, au fost clarificate situaţiile de incompatibilitate prin extinderea ariei de conflict de interese pentru medicii din comisiile de specialitate.(...) Astfel de anchete ca cea de astăzi sperăm să descurajeze faptele de corupție".
Ancheta procurorilor nu este indreptata doar impotriva medicilor. Vizati sunt si distribuitorii de medicamente, plus producatorii din domeniul farmaceutic. Acestia sunt suspectati ca au sponsorizat diversi medici, carora le-au oferit excursii in cele mai indepartate locuri din lume sub acoperirea unor simpozioane si congrese medicale. Doctorii aveau un dublu avantaj. Le crestea gradul profesional si castigau mai mult, iar in plus aveau parte de un concediu de neuitat. Acum insa, risca sa fie pusi sub acuzare pentru fapte de coruptie.