Scenariul din Romania, doar o repetitie a actiunilor din SUA. Companiile "Big Pharma" si istoria medicilor cumparati
10 reprezentanțe in Romania ale unor companii farmaceutice internationale sunt in vizorul procurorilor anticoruptie. Produsele lor ar fi fost promovate de anumiti medici romani, care, pentru a fi convinsi sa le si prescrie, ar fi primit excursii si bani.
Astfel de practici nu reprezinta insa o noutate. La nivel mondial, gigantii din aceasta industrie - care strange zeci de miliarde de dolari anual - au suportat acuzatii de mita, practici neconforme si incalcari ale normelor internationale si au platit amenzi astronomice.
Cele 10 companii farmaceutice, care apar in investigatia DNA, sunt giganti pe aceasta piata, unde, anual, se fac incasari de zeci de miliarde de dolari.
Wall Street Journal facea dezvaluiri in 2013 dintr-o ancheta care se referea la modul in care Novartis platea medicii: "Banii, a spus Novartis, erau pentru doctori, ca sa vorbeasca in cadrul programelor educationale in toate Statele Unite. Procurorii federali pretind ca multe dintre aceste intalniri aveau loc la Hooters. Acestia sustin ca angajati ai Novartis din SUA ar fi mituit si ar fi oferit cine somptuoase pentru a-i incuraja pe medici sa prescrie medicamentele lor."
Investigatia americana a scos la iveala elemente asemanatoare cu cele din Romania. Medicii erau dusi in excursii de pescuit pe coasta Floridei si li se plateau mese la restaurante exclusiviste precum Nobu din Manhattan sau Hooters. In proces s-au prezentat ca probe felul in care aveau loc prezentarile medicale. Una la care au participat trei persoane, printre care si medicul, a avut loc la Smith & Wollensky Steakhouse in Washington, D.C., iar nota de plata a fost de 2000 de dolari.
Este al doilea proces civil deschis impotriva companiei farmaceutice elvetiene referitor la presupuse fapte de mita. Novartis este o companie elvetiana care actioneaza la nivel mondial si care anul trecut a avut incasari de 58 de miliarde de dolari in 2014.
Si numele companiei GlaxoSmithKline apare in investigatia DNA. Gigantul farmaceutic a avut recent parte de o ancheta in urma careia a fost obligata sa plateasca 3 miliarde de dolari in cea mai mare frauda in sistemul de sanatate din istoria SUA.
Gigantul farmaceutic a pledat vinovat de promovarea a doua medicamente neaprobate si pentru ca a esuat in a prezenta date despre produse pentru diabet in fata Administratiei pentru alimente si medicamente din USA.
GlaxoSmithKline a facut insa si obiectul unei anchete a autoritatilor chineze, care au gasit subsidiara companiei britanice vinovata de mita si a amendat-o cu aproape 500 de milioane de dolari. Profitul operational al lui GlaxoSmithKline in 2014 a fost de 3,6 miliarde de lire sterline.
Si Teva Farmaceutical, o companie israeliana, a fost in vizorul autoritatilor din alte state. Rusia este locul unde ar fi fost identificate fapte de coruptie. Si tot acolo un alt mamut al industriei farma, Pfizer, a platit, conform Moscow Times, 60 de millioane de dolari in Statele Unite dupa ce a recunoscut coruptia din sistem.
Sistemul ar fi functionat mai bine de zece ani in Rusia dar si in alte tari din Europa si Asia.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, dna, medicamente, coruptie, farmacii, mafia,
Dată publicare:
30-07-2015 19:13