Preoții ar putea fi, în curând, angajați și salariați ai spitalelor. Și asta chiar dacă și acum pot fi alături de pacienți, când sunt chemați ori își doresc asta.

O lege care reglementeză angajarea lor, le-ar aduce însă, și salarii de până la 1.000 de euro, pe lună, în cazul în care va fi votată.

Prin lege, preoții ar putea fi și recompensați suplimentar dacă îi asistă religios pe cei internați în spitale. Și acum, clericii pot fi angajați de unitățile medicale și plătiți pentru serviciile lor, însă prea puțin, spun ei.

În acest moment, încadrarea este similară cu a femeilor de serviciu. Este și cazul părintelui Damaschin din Iași, care de mai bine de 20 de ani de zile slujește la biserica din curtea maternității Cuza Vodă din localitate.

Dan Damaschin, preot: „Departe de noi gândul de a solicita beneficii, doar că preotul de spital este permanent între pacienți. Permanent la dispoziția personalului medical din spital și, din păcate, această activitate a preotului este marginalizată la fiecare discuție. În condițiile în care ești solicitat noaptea, de Paște, de Crăciun, în weekend, n-are importanță, ești tot timpul lângă pacient pentru că asta o facem cu conștiința că-l slujim pe Dumnezeu.”

Potrivit unui proiect de lege care va trece tacit de Senat săptămâna aceasta, clericii vor putea fi angajați ca personal auxiliar spitalicesc. Vor putea oferi servicii religioase de spovedanie și împărtășanie, educație religioasă sau chiar sprijin psihologic. Și vor fi plătiți cu 4.000 – 5.000 de lei lunar, ca un psiholog, deși nu au studii de specialitate.

Inițiativa legislativă le da posibilitatea clericilor să se angajeze în spitale. Cu jumătate de normă unde sunt 40 de paturi și cu normă întreagă unde sunt peste 70. Problema e că acolo unde sunt astfel de capele, preoții sunt de negăsit, susțin enoriașii.

După Senat, votul final îl vor avea deputații.