Premieră pentru țara noastră: cultivatorii de cartofi vor primi de la stat ajutor, în cadrul unui program de susținere
În premieră pentru agricultura românească, cultivatorii de cartofi vor primi un ajutor de 200 de euro pe hectar, în cadrul unui program de susţinere a producţiei.
Banii vor ajunge la fermieri dacă îndeplinesc anumite condiții, printre care, să facă dovada că au obținut cel puțin 15 tone de pe un hectar. Actul normativ este în dezbatere publică şi urmează să fie aprobat de Guvern.
József Szőcs cultivă cartofi pe 260 de hectare în Covasna. În medie, de pe această suprafață, obține într-un an o producție de 6.500 de tone. Susține că ajutorul promis de stat va reuși să acopere doar o parte din costuri. Cu un singur hectar cheltuie până la 35 de mii de lei.
Producător de cartofi: „Numai costul cu motorina. Sămânța, îngrășămintele s-au scumpit mult. Automat și forța de muncă.”
Din depozitului altui producător din Covasna, kilogramul de cartofi se pleacă spre piețe și magazine cu un leu și 50 de bani. Prețul a rămas neschimbat din toamnă - deși, susține fermierul, lui i-au crescut costurile. Sprijinul de 200 de euro oferit de stat ar urma să facă mai suportabilă creșterea acestori costuri.
Producător de cartofi: „Costurile în plus de motorină, acolo, hai să zicem că ar ajunge.”
Pentru a primi ajutorul de la stat, fermierii trebuie să obțină cel puțin 15 tone de cartofi pe hectar. Apoi, trebuie să facă dovada că, până la sfârșitul lui noiembrie, au reușit să vândă din recoltă măcar 6 tone, iar ce a rămas, au depozitat. Dovada se face prin bonuri fiscale, facturi și documente de depozitare. Gheorghe Popescu din Lunguleţu - Dâmboviţa, cultivă cartofi pe 14 hectare. Îndeplinește toate condițiile impuse de program, așa că abia așteaptă să se înscrie.
Fermier: „Este un program foarte bun, binevenit, îl aşteptăm de mult.”
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: „Anul acesta obligatoriu pentru asta am şi prins în bugetul pe 2022. 15 milioane de lei pentru cartofi.”
În România, suprafața cultivată cu cartofi s-a redus drastic în ultimii 20 de ani. Considerată o cultură scumpă, mulți fermieri au preferat să o înlocuiască cu rapiță sau porumb. În acest condiții, 60 la sută din necesarul de consum intern este acoperit acum de import. În ultimul an, cartoful s-a scumpit cu 30 la sută și a avut cea mai creștere de preț dintre legume.