Ajutoare pentru producătorii de cartofi. Principala condiție pusă de autorități
După modelul programului „tomata”, oficialii vor să-i ajute și pe agricultorii care cultivă cartofi, nu doar roșii. Principala condiție este că recolta să fie destinată consumului.
Doritorii ar putea primi fonduri și pentru construirea unor depozite în care să fie păstrați cartofii, pentru că nu prea sunt disponibile asemenea spații.
Pachetul de ajutor pentru agricultori conţine anumite condiţii: suprafață minimă cultivată să fie de cel puţin 0,3 hectare, titularul să facă dovada comercializării sau a depozitării recoltei și, cel mai important, cartofii să fie de consum - nu pentru industrie sau sămânță.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Singura certitudine, deocamdată, este suma alocată programului: 15 milioane de lei.
Mircea Costina, vicepreședintele Federației Cultivatorilor de Cartofi din România: „Un astfel de program pentru noi ar fi salvator deoarece, vă spun sincer, fermierul român nu mai face față la creșterea imputurilor de la ora aceasta și abandonează cultura de cartof. Noi cumpărăm majoritatea semințelor de afară, între 700 și 800 de euro pe tonă, plus transportul, deci noi din start pornim cu prețul mare față de fermierul occidental."
Potrivit ultimului recensământ agricol, suprafața de cartofi cultivată a scăzut din 2010 până în 2020 cu 40%. Principalul motiv este lipsa depozitelor în care să poată fi păstraţi în condiţii optime cartofii. Ministerul Agriculturii își propune să aloce 50 de milioane de euro pentru construcția unor asemenea spaţii.
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: „Principala problemă a României nu este că nu produce cartofi. Principala problemă este că nu avem spaţii de depozitare suficiente. Producem peste 2 milioane de tone de cartofi anual, necesarul nostru de consum este situat undeva la 1.500-1.700 de mii de tone, dar, din păcate, spațiile de depozitare sunt destul de reduse."
Un român mănâncă, în medie, anual peste 90 de kilograme de cartofi. Că să acopere consumul, România cumpără cartofi din străinătate. 60% din necesar vine din import, din țări precum Germania, Belgia, Franța, Olanda și Polonia.
Un singur lanț de restaurante din București, în care cartofii gătiți sunt proaspeţi, ajunge lunar să consume aproximativ 70 de tone, mare parte din import.
Paul Iftode, achiziții lanț de restaurante: „Afară îi încarc în temperatură controlată, îi aduc în ţara în temperatură controlată și îi depozitez într-o încăpere cu temperatură controlată. În România, pe timpul iernii, cartofii nu sunt depozitați în spaţii controlate și calitatea devine un pic dificilă. Nu am găsit un producător în România care să-mi ofere constanță pe soiul de cartofi și nu-mi dă același soi de fiecare dată și am ales să lucrez cu Franța, Germania sau chiar Olanda.”
Cartofii au înregistrat în ultimul an cea mai mare creștere de preț dintre legume. Acum sunt cu 30% mai scumpi decât în februarie 2021.