Anul acesta, cartofii noi vor ajunge mai devreme în piețe și magazine, însă cu prețuri record. Cât ajunge să coste un kg
Anul acesta, cartofii noi vor ajunge mai devreme în piețe și magazine, însă cu prețuri record: 20-25 de lei kilogramul.
Între timp, tarabele sunt pline de verdețuri de sezon. Leurda și untișorul sunt cele mai ieftine și au o mulțime de proprietăți. Dacă vă plac, le puteți culege și singuri, din pădure.
La piață, printre legăturile de salată, marar și pătrunjel, au apărut de curând și leurda, urzica și untișorul. Sunt plante care, în mod natural, cresc sălbatic, însă pot fi și de cultură controlată. O legătură de leurda costa un leu.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Cumpărător: „E bună. Are gust de usturoi. O colege de-a mea de la munte spunea că dacă nu mănâncă leurda nu a venit primăvara. Încerc și eu.”
Cumpărător: „E normal să le cumpăram, sunt vitamine. În general, o pun la ciorbiță de lobodă și la salată. Simțim nevoie de verdeață, cu alte cuvinte.”
Din leurdă putem face și sos pesto sau o uscăm și folosim pe post de condiment.
Luminița Răducu, comerciant: „Ea este un usturoi sălbatic. Se pune la salate, la urzici și se mai mănâncă salată în combinație cu roșie. Untișorul îl preparați la salate, numai la salate, iar dacă gătiți urzici, puneți o legătură de untișor la final.”
Comerciant: „Să vă spun drept, nu e data cu nimic. Asta este dată de la Dumnezeu. Când e ea mică, o scoți cu cuțitul, nu poți să o tragi așa din pământ, dai frunza din pădure la o parte, crește numai în stejar.”
Leurda se culege, în general, din pădure.
În cazul în care doriți să culegeți plante din pădure, dar nu știți să le deosebiți pe cele comestibile de cele periculoase pentru sănătate, puteți folosi aplicații de pe telefonul mobil. Fotografiem planta și aplicația ne arată ce urmează să culegem. În lipsa unei aplicații, leurda, de exemplu, este ușor de identificat în pădure. Are frunza lungă, iar dacă o rupem, miroase a usturoi.
În sudul țării, au apărut deja cartofii noi, cu două săptămâni mai devreme. Prețul este pe măsură, la tarabe se vor vinde cu 20 – 25 de lei.
Fermierii spun că au avut cheltuieli mari cu cartofii din solar. Dacă pentru cei cultivați în câmp, dau 4.000-5.000 de euro, la solar se dublează.
Reporter: „Va fi intre 15 și 18 lei kilogramul, iar pe piața prețul se vă dubla?”
Gelu Firan, producător: „20-25 rămâne de văzut.”
Reporter: „Practic, cât un kilogram de carne?”
Gelu Firan, producător: „Mai bine.”
Cartofii noi cultivați pe câmp vor apărea la piață după 15 iunie, din cauza temperaturilor scăzute din luna martie.
Tudor Ion, inginer: „Suma temperaturilor pe sudul țării este mult mai mare că în alte zone. Producția chiar dacă nu e chiar atât de mare, dar e și foarte costisitoare având în vedere consumul de energie, motorină, benzină pentru încălzire.”
Conform Institutului Național de Statistică, anul trecut, în luna mai, cartofii noi costau în medie 4,53 de lei kilogramul.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: preturi, record, kilograme, cartofi noi,
Dată publicare:
25-03-2022 20:15