Pregătiri de Paște pentru refugiații ucraineni. Gazdele au grijă să nu le lipsească nimic de pe masă
Pregătiri de Paște fac şi ucrainenii ortodocşi. În centrele care adăpostesc refugiați, copiii au vopsit astăzi ouă, voluntarii au făcut ultimele cumpărături iar gospodinele din Ucraina s-au apucat de gătit.
Am descoperit cu această ocazie că avem preparate comune, însă sunt şi câteva reţete speciale, care ne deosebesc.
Mihaela are grijă de 16 refugiaţi, pe care i-a cazat într-o casă mare lângă Bucureşti. Ajutată de câţiva voluntari, a umplut un portbagaj cu de toate, pentru masa lor de dumincă.
Mihaela Pripici, reprezentant al asociației Aluziva: „Voluntarii sunt organizaţi pe ture - sunt 3 ture pe zi, în aşa fel încât să fie cineva în permanenţă în casă. Avem şi voluntari care vorbesc limba rusă.”
În casă, pregătirile erau deja în toi. Irina a fugit din Kiev împreună cu doi dintre copiii ei. Băiatul cel mare a rămas cu tatăl, să lupte în război.
Pentru duminică, pregăteşte o supă cu specific ucrainean, pentru toate familiile cazate acolo.
„Sunt legume - varză, fasole, sfeclă, ceapă - toate sunt călite - și carne de porc”, explică Irina.
După ce au despachetat pungile cu alimente, şi-au împărțit sarcinile. Copiii vor vopsi ouăle, iar femeile vor face prăjituri cu brânză și alte preparate specifice.
„Va fi o salată cu pui, ananas și ouă” spune Irina.
Ateliere de încondeiat ouă, la Romexpo
Peste tot în țară, românii s-au mobilizat, astfel încât refugiaţii să nu ducă lipsă de nimic.
La centrul de la Romexpo, unde vin zilnic în jur de 700 de persoane, s-au strâns produse pentru masa de Paşte, dar şi haine şi jucării. Joi, pentru cei mici au fost organizate ateliere de încondeiat ouă.
„Ne ajută foarte mult, primim haine, mâncare şi alte lucruri necesare", spune o refugiată.
Şi în alte centre se lucrează de zor. În Catedrala Arhiepiscopiei Dunărea de Jos din Galați, copiii ucraineni, împreună cu mamele lor, au luat parte la ritualul spălării picioarelor, care simbolizează smerenia și dragostea lui Dumnezeu pentru oameni. Ceremonia se oficiază şi la Mormântul Sfânt de la Ierusalim.
Victoria – refugiată din Ucraina: „Venim la această biserică în fiecare duminică. Mă liniștește foarte mult. Mama, tatăl și fratele meu au rămas în Ucraina. Ei sunt acolo și noi aici.”
O parte din predică a fost tradusă şi pentru credincioșii din țara vecină.