Viața refugiaților din Ucraina care lucrează în România: "Încerc să fac cursuri online cu elevii mei din Ucraina"
În ultimele 40 de zile, peste 2.000 de refugiați din Ucraina au fost găzduiți în județul Sibiu.
Citește AICI cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Pentru a le veni în ajutor, mai multi voluntari și organizații au deschis un centru educațional unde ucrainienii pot să învețe limba română. Iar cei mici au aici o grădiniță, unde predau două educatoare refugiate din Odesa și Harcov.
Cursurile sunt gratuite, iar cei care au nevoie beneficiază și de consiliere psihologică și juridică, pentru a obtine actelor necesare șederii în țara noastră.
Departe de casă, câteva femei învață primele cuvinte în limba română. Olena a fost prima care s-a înscris la curs. După izbucnirea războiului, femeia și-a luat fiul și a fugit in Romania, la Sibiu.
Olena, refugiată: "Aici am ajuns fără soțul meu și suntem recunoscători că cei de aici ne-au găzduit, că avem un loc al nostru unde să dormim”.
Educatoarele - fugite și ele din Ucraina - spun că reușesc să uite pentru câteva ore de război, cand lucrează cu cei mici. Pana acum, au fost inscrisi la gradinita peste 20 de copii din Ucraina.
Olga, educatoare: “Aici ne-au dat ocazia nouă refugiaților, să ne adunăm împreună și să putem să le oferim celor mici un loc unde să învețe, să mănânce, să se joace. Suntem recunoscători tuturor românilor care s-au unit să dea o mână de ajutor, sincer vorbind noi nici nu ne-am așteptat”.
Cei mici învață să se bucure din nou de copilărie.
Georgian Jurtman, coordonator proiect centru educațional: "Este o nevoie fundametală pentru ei de a fi împreună, de se valida, de a avea un cadru de joacă, un cadru de relaxare dată fiind trauma prin care ei au trecut”.
Ecaterina, refugiată: "Sunt din Odesa și am venit la Sibiu cu fiica mea de 5 ani. Suntem găzduite aici la Sibiu și am mulți prieteni din Ucraina aici. Încerc să fac cursuri online cu elevii mei din Ucraina, iar aici predau pentru cei mici”.
Centrul educațional din Sibiu este găzduit de o biserică baptistă din oraș. În fiecare zi, voluntarii vin să dea o mână de ajutor.
Sorin Cigher, coordonator ProUcraina: "Suntem oameni și eu cred că avem o parte în noi, o parte pe care în momentele grele putem să o demonstrăm. În România la ora actuală, războiul a dovedit că există români cu inimă, cu suflet și de fapt asta contează ca în momentele cele mai grele să arătăm ce avem în interiorul nostru”
În județul Sibiu, sunt găzduiți acum peste 2.000 de refugiați. Mai multe asociații non-profit și instituții din oraș au format un grup de susținere pentru cei goniti de razboi din tara lor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: razboi in ucraina, refugiati ucraina,
Dată publicare:
06-04-2022 08:59